Koffie verbindt

Peter van Minderhout 26-09-2017
1 reacties

In onze fraaie wijk is de gemiddelde leeftijd 56 plus; bij het opstellen van ons buurtplan 2017/2018 bleek sociale isolatie als een risico te worden gezien door onze buurtbewoners. Naast allerlei activiteiten met een zekere traditie willen we een ontmoetingsplek creeeren..

Kern

Naam
Campagne

Aantal inwoners
1500

Gemeente
Maastricht

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
Buurtplatform, buurtbewoners Campagne & Wolder

Doelstelling
Bevorderen van sociale cohesie en het nemen van verantwoordelijkheid voor de buurt, de openbare ruimte en de leefbaarheid

Leeftijd
Als Stichting 2006

Aantal leden
42

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Fondsenwerving, buurtplan maken, buurtbewoners activeren, activiteiten organiseren

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
peter.van.minderhout@gmail.com

Project

Doelstelling
In onze fraaie wijk is de gemiddelde leeftijd 56 plus; bij het opstellen van ons buurtplan 2017/2018 bleek sociale isolatie als een risico te worden gezien door onze buurtbewoners. Naast allerlei activiteiten met een zekere traditie willen we een ontmoetingsplek creeeren..

Beginsituatie
Er is een aantrekkelijke huiskamer beschikbaar op een voor Campagne en Wolder goed bereikbare plek bij een bushalte en andere winkels. In de buurt organiseren we rond een viertal prioriteiten uit ons buurtplan activiteiten. "Veilig" onderhoudt een alerte en actieve whatsapp groep van 140 plus leden; "Vitaal" organiseert met het IVN wandelingen in en om de buurt; "Groen" verbindt mensen bij zelfbeheer van Limburgse fruit hoogstammers met het IKL, nieuwe groene elementen met het CNME, een bijenhotel en vogelnestkastjes met de basisschool; "Warm &gezellig" een jaarlijkse brunch voor gemiddeld 250 buurtbewoners met de Scouting. Bij al die activiteiten komen jong & oud en merken de behoefte op om vaker en regelmatig met elkaar dingen te ondernemen en elkaar te ontmoeten. Daarom de huiskamer en daarom onze ambitie om daar een programma van 26 dagdelen voor te ontwikkelen: workshops, demonstraties, lezingen, samen knutselen voor de Kerst, muziek maken en horen, spelletjes doen. Activiteiten, die buurtbewoners "verleiden" om te komen en die qua inhoud, stijl en engagement passen bij al de andere activiteiten.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Ontmoeting & verbinding is niet vanzelfsprekend; onze buurt heeft geen enkele buurtfaciliteit Onze plek ligt centraal en is goed beteikbaar. We hopen dat onze faciliteit een echte ontmoetingsplek kan worden. Dat betekent een absolute en duurzame verrijking voor de buurt.

Onderdeel van een groter geheel
In onze buurt werken we met een buurtplan met veiligheid, groen, warm & gezellig, vitaal en goed geïnformeerd als prioriteiten. Onder elke prioriteit zijn bewoners actief met elkaar, de Scouting, de basisschool en lokale ondernemers. Eerder beschreven we al de vele diverse activiteiten in de buurt, die ook actief worden bezocht door bewoners van Mosae Zorg. Voor de kleine dertig ambulante bewoners is er geen activteitenbegeleiding meer, omdat die geheel wordt besteed aan de intra murale zorg. Een extra reden om ook voor hen een huiskamer programma te organiseren.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners, -jong & oud- zijn welkom in de huiskamer. Voor de Sint wordt er door kinderen van de basisschool aan gedichten en pakjes gewerkt; er wordt gewerkt aan een "opvoedcafe" voor ouders met de Ouderraad en het team van de basisschool, maar het te organiseren programma richt zich met name op de 56 plus bewoners in Campagne, Wolder en bij Mosae Zorg

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We maken een programma, doen marketing & communicatie en de logistiek. Bewoners, die niet zelfstandig kunnen komen, halen we op. We onderzoeken welke activiteiten aantrekkelijk zijn voor onze doelgroep en zoeken daar de juiste begeleiders bij.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Geen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Start €2500,-. Daarna eigen bijdrage van deelnemers.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Trajekt heeft ervaring met dit soort "huiskamer" projecten. Wij benutten hun expertise. Een van onze buurtbewoners en een actief lid van onze buurt-regiegroep runt dit soort huiskamers in het Heuvelland. Hij geeft veel tips.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Geen behoefte aan technisch advies

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een email van de Gemeente. Bovendien hebben we de website van Uw organisatie goed bekeken en voorbeeldprojecten geraadpleegd.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Ervaring met huiskamerprojecten: wat wel en wat niet. Budget!

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Ontmoetingsplek

 • Peter van Minderhout 05 February 2018
  Op 16 en 31 januari stond alles in het teken van Carnaval: maskes maken op grote frames, schilderen en ophangen buuten op het plein. Met Jan Jansen en 32 deelnemers -ons grootste aantal buurtbewoners aanwezig tot nu toe- genoten van verhalen van de oud Oppertoeker van de Tempeleers, Jan Jansen. Op 27 februari de volgende Bloemenkamer: Quiz! “Kint geer eur eige stad?” Met prijsjes en deskundig en gezellig gepresenteerd door Chrit Massot.
 • Peter van Minderhout 05 February 2018
  Na de pitch met flink wat andere leuke projecten in Grathem -inspirerend!- en het fantastische nieuws dat we onszelf in 2018 “Kern met Pit” mogen noemen, nu aan de slag in de buurt en met name in de Bloemenkamer: 26 dinsdagen om elkaar te ontmoeten, samen te ondernemen, samen te spelen, samen te luisteren. Koffie verbindt!
 • Peter van Minderhout 24 November 2017
  Vanmiddag opent wethouder Krabbendam ons vijfsterren bijenhotel op de Schapenwei. Fraai en belangrijk product van noeste samenwerking van Gemeente (MijnMaastrichtGroen), het CNME, de basisschool Petrus Paulus en betrokken, enthousiaste en handige buurtbewoners. Prachtig! Zoover 8,9
 • Peter van Minderhout 22 November 2017
  Op 28/11 en 12/12 hebben we de eerste twee georganiseerde middagen. Op de 28ste maken we kerstkaarten met een deskundige dame en kerststukjes op basis van kurk ook met een specifieke deskundige. Op de 12e knutselen we samen met mensen uit Wolder ter voorbereiding op de Kribkestocht 2018. Bewoners van Mosae Zorg komen in ieder geval. Ook bij deze bijeenkomst is er deskundige begeleiding.

Op de kaart

1  reacties

maartje beijsens 22-02-18 om 11:51

Goed bezig! Ga zo door:-)
Succes op 27 februari bij de volgende Bloemenkamer bijeenkomst: Quiz! “Kint geer eur eige stad?

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}