Molenhoek Pakt Aan (MPA)

Piet Roberts October 18, 2018
1036 keer bekeken 2 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

‘Samen met de burgers de kar trekken om de leefbaarheid van het dorp te vergroten’. Dat is het devies. Het Wmo-dogma van ‘zelfredzaamheid’ buigt de Dorpsraad om naar ‘samenredzaamheid’. Meer aansluiten bij signalen en wensen van dorpsgenoten. En vooral stimuleren om zelf aan de slag te gaan.

Kern

Name
Molenhoek (Limburg)

Aantal inwoners
3700

Gemeente
Gemeente Mook

Province
Limburg

Deelnemersgroep

Name
Molenhoek Pakt Aan

Doelstelling
De leefbaarheid van het dorp vergroten

Aantal leden
2

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Enthousiasme. Ervaring van de afgelopen 6 jaar. Kennis van het DNA van het dorp.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
piet.roberts@dorpsraadmolenhoek.nl of interakt@planet.nl

Project

Doelstelling
‘Samen met de burgers de kar trekken om de leefbaarheid van het dorp te vergroten’. Dat is het devies. Het Wmo-dogma van ‘zelfredzaamheid’ buigt de Dorpsraad om naar ‘samenredzaamheid’. Meer aansluiten bij signalen en wensen van dorpsgenoten. En vooral stimuleren om zelf aan de slag te gaan.

Beginsituatie
Ieder jaar in september is een aantal Molenhoekers een avond actief in de zogenoemde Ideeënfabriek als voorloper van en stimulator voor Molenhoek Pakt Aan (MPA) . ‘Out of the box’ komen er ideeën op tafel voor MPA, dat telkens in oktober van start gaat. Voor een aantal van die projecten heeft de Ideeënfabriek al ‘trekkers’ of ‘eigenaren’ gevonden. Voor een aantal nog niet. De organisatie nodigt mensen die ‘één of meerdere projecten willen aanpakken’ uit zich te melden bij één van de organisatoren.

Verbeteringen voor de woonomgeving
‘Molenhoek pakt aan’ (MPA) is een monument dat naadloos aansluit bij de gedachten achter de participatiesamenleving. Veel dorpsgenoten geven elk jaar weer een belangrijke impuls aan de leefbaarheid van Molenhoek door zelfgekozen plannen onder eigen verantwoordelijkheid uit te voeren.

Onderdeel van een groter geheel
Nee, het is een zelfstandig opererend project.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Wij proberen alle bewoners van ons dorp te laten profiteren van de resultaten van Molenhoek Pakt Aan. Vandaar de jaarlijkse diversiteit van de ingediende projecten. Wij streven, zoals eerder vermeld, naar een verbeterde leefbaarheid van het dorp, dus voor alle inwoners.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De volgende projecten zijn ingediend voor MPA7: electrische auto delen, beweegpark, beeld van een lokale kunstenaar in het centrum, struinpad langs een belangrijke weg, collectieve viering (eindejaarsfeest) van Oud en Nieuw (i.v.m. overlast voor mens en dier), straatnamenproject, restauratie oorlogsmonument, OV-fiets, kindvriendelijke route naar school.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De organisatie laat alles over aan de igen verantwoordelijkheid van de indieners van de plannen.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja

Totale kosten van het project
Slechts toekenning van prijzen voor de eerste drie (beste) plannen. Er komt een dorpsjury die de plannen goedkeurt. De eerst drie krijgen een prijs. Bij de presentatie van de plannen (in een zogenaamd Dorpscafé) zal een publieksjury ook nog een plan kiezen en die krijgt de publieksprijs. Al met al zijn de kosten ongeveer €325,-

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Nee, alle projecten worden uitgevoerd onder eigen verantwoordelijkheid van de indieners. Zij zijn vrij om hulp van buitenaf in te schakelen voor het realiseren van plannen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
N.v.t.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Door een uitnodiging van KNHM Gelderland voor een bijeenkomst op 20 april 2017 in Arnhem en aanmelding van een oproep om ideeën/projecten in te dienen (oktober 2018).

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We zouden wat meer kennis willen hebben of advies willen krijgen over het verkrijgen van naamsbekendheid van onze club (Molenhoek Pakt Aan) binnen ons dorp. Technische kennis of technisch advies op gebied van de projecten zal afhangen van de vraag die betreffende deelnemers hebben.

Added files

Anders

Twitter

On the map

2  Comments

Tom van Weert December 20, 2019

Prima initiatief!

Mariette Kranendonk December 21, 2019

Er zijn al mooie resultaten behaald en steeds weer nieuwe ideeen die het verdienen om tot uitvoering gebracht te worden

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings