Natuurspeeltuin met jeu de boules banen een ontmoetingsplek voor jong en oud.

René Heuts 28-10-2018
1764 keer bekeken 0 reacties

Met het wegvallen van de basisschool is er behoefte aan een nieuwe ontmoetingsplek voor jong en oud. Door het aanleggen van een natuurspeeltuin komen ouders met hun kinderen naar deze plek. Met de jeu de boules banen zorgen we voor een activiteit die ouderen trekt en in contact brengt met jongeren.

Kern

Naam
Het dorp Vilt

Aantal inwoners
880

Gemeente
Valkenburg aan de Geul

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
Kernoverleg Vilt met diverse werkgroepen waaronder werkgroep natuurspeeltuin met jeu de boules banen

Doelstelling
Het versterken van de sociale cohesie tussen jong en oud waarbij de leefbaarheid van ons dorp toeneemt.

Aantal leden
inclusief bestuur en werkgroepen 25 personen

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Ons kernoverleg bestaat sinds 2014, waarbij reeds diverse projecten zijn uitgevoerd, mede met medewerking van gemeente, provincie, Arcadis, Stichting Limburgs Landschap en diverse bedrijven en vele vrijwilligers.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
kernoverleg@viltdorp.nl of het secretariaat: myrthe.martens@lzr.nl

Project

Doelstelling
Met het wegvallen van de basisschool is er behoefte aan een nieuwe ontmoetingsplek voor jong en oud. Door het aanleggen van een natuurspeeltuin komen ouders met hun kinderen naar deze plek. Met de jeu de boules banen zorgen we voor een activiteit die ouderen trekt en in contact brengt met jongeren.

Beginsituatie
Naast het gemeenschapshuis (dat extra stimulans kan gebruiken) ligt een voormalig voetbalveld, grenzend aan een kleine speeltuin. Het natuurspeeltuinproject is onderdeel van het Natuur en Recreatie Plan waarbij wandelpaden, uitkijktoren in verbinding worden gebracht met het gemeenschapshuis en met het omliggend natuurgebied.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Door het aanleggen van deze ontmoetingsplek kan de sociale cohesie versterkt worden in het dorp. Voorheen kwamen kinderen, ouders en grootouders elkaar tegen op het schoolplein. Door het wegvallen van de basisschool is de groep versplinterd en gaat iedereen op een andere plek naar school. Daarbij komt dat ouderen zonder jonge kleinkinderen in een sociaal isolement raken. Door een plek te creëren voor alle leeftijden bieden we iedereen de mogelijkheid aan om samen op avontuur te gaan.

Onderdeel van een groter geheel
Ja, van het Natuuur en Recreatie Plan. Hierbij worden wandelpaden, uitkijktoren, natuurspeeltuin etc. in verbinding gebracht met het gemeenschapshuis en met de omliggende natuur. Dit in nauwe samenwerking met gemeente, provincie, Stichting Limburgs Landschap, bedrijven en vele vrijwilligers.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Bewoners in alle leeftijdscategorieën

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Met CNME te Maastridcht wordt een plan ontwikkeld voor de natuurspeeltuin. Verschillende onderdelen van het plan worden zelf uitgevoerd zoals het snoeien van struiken, planten van wilgentenen hut , mede aanleggen van jeu de boules banen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Met CNME wordt het ontwerpplan met schoolgaande jeugd ontwikkeld. Ook de hoofdaanleg van jeu de boules banen worden gerealiseerd

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De totale verwachte kosten worden geraamd op € 35.000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, voor het planontwerp en grote werkzaamheden . Wellicht later ook voor het onderhoud, dit is echter afhankelijk van het groot opgezette Natuur- en Recreatie Plan, waarin wij participeren met de gemeente, de provincie en het Limburgs landschap.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Vooralsnog niet.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
In 2016 waren wij zelf "Kern met Pit"

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Het gezamenlijk met andere deelnemers kennis kunnen delen. Voorbeeld advies bij het opzetten van spelregels, veiligheid en hufter proof maken van natuurlijke speeltoestellen en jeu de boules banen.

Afbeeldingen

Ontmoetingsplek

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen