Hondenspeelplaats Welberg (HSP-Welberg)

Henk Groenendijk October 30, 2019
546 keer bekeken 0 comments

Inrichten van een hondenspeelplaats in de kern van het dorp geeft jong en oud de gelegenheid om hun trouwe viervoeter te laten spelen zonder aangelijnd te zijn. Naast plezier voor de hond zullen baasjes meer sociale contacten opbouwen en onderhouden op basis van gezamenlijke interesse.

Kern

Name
Welberg

Aantal inwoners
2811

Gemeente
Steenbergen

Province
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Name
Hondenspeelplaats Welberg

Doelstelling
Het realiseren van een centraal gelegen hondenspeelplaats waar jong en oud elkaar treffen en hun liefde voor huisdier delen

Aantal leden
1 projectcoördinator, 3 kernleden in oprichtingsfase en 18 vrijwilligers voor inrichting en onderhoud

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Projectaanpak, kennis en ervaring hondenspeelplaatsen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
henk@hmgb.nl

Project

Doelstelling
Inrichten van een hondenspeelplaats in de kern van het dorp geeft jong en oud de gelegenheid om hun trouwe viervoeter te laten spelen zonder aangelijnd te zijn. Naast plezier voor de hond zullen baasjes meer sociale contacten opbouwen en onderhouden op basis van gezamenlijke interesse.

Beginsituatie
Momenteel is het een groenstrook, gelegen achter de dorpskerk, zonder bestemming of aantrekkingskracht.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het project voorziet dat jong en oud een extra ontmoetingsplek hebben waarbij er ook gedacht wordt aan ouderen die uit hun isolement gehaald kunnen worden ongeacht of ze een viervoeter als gezel hebben. Naast inwoners van de Welberg zal de nieuwe voorziening ook honden en hun eigenaren aantrekken vanuit naastgelegen dorpen en steden.

Onderdeel van een groter geheel
Neen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In principe alle bewoners van het dorp, initieel gedreven door interesse van hondenbezitters maar toegankelijk voor iedereen. Door (sociale) controle die er in het gebied zal opbloeien, neemt ook de veiligheid en sociale cohesie voor gebruikers, omwonenden en passanten toe.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Oprichting: werven van fondsen en subsidies van sponsoren en gemeente, opstellen gebruiksovereenkomst, definiëren van "spelregels", vrijwilligers organiseren Inrichting: omheinen van gedeelte grasveld, planten van haag, toegangssluis voor honden/baasjes, opstellen van speeltoestellen. Onderhoud: opstellen van onderhoudsplan voor bodem en haag, bemesting, snoeien etc.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wellicht het grondwerk voor haag en hekwerk

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Op dit moment hebben we een een begroting gemaakt voor materiaal en huur van hulpmiddelen voor € 4.500 met daarbij de aanname dat er voldoende vrijwilligers hun steentje bijdragen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij putten uit de centrale kennis van de gemeente om ervaringen en tips te absorberen en hebben toegang tot de regionale HSP-ambassadeur voor ervaring die eerder is opgedaan in soortgelijke trajecten.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Op dit moment nog niet.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de dorpsraad die een informatiepakket ontvingen en via onderzoek op het web naar soortgelijke projecten

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Misschien is het mogelijk wat meer te leren over hoe een groep van initiatiefnemers zich "officieel" kan organiseren zonder een officiële oprichting van een stichting of vereniging.

Images

Ontmoetingsplek

 • Henk Groenendijk 1 hour ago
  Puf puf .... Corona is helaas nog steeds een gegeven en nu dan ook nog een heerlijke hittegolf erbij. We mochten met aangepaste spelregels en protocollen weer gebruik maken van ruimten in het gemeenschapshuis. Op zich heeft dan niets te maken met een hondenspeelplaats maar het is wel makkelijk om vrijwilligers op te trommelen en mee te laten denken. De eerste ploeg had nog geen vakantie en het aantal deelnemers was juist voldoende om de ideeen voor inrichting en gebruik op een lijst te krijgen. Naast serieus werken hebben we ook veel gelachen en is er genoten omdat we weer even bijmekaar mochten komen na al dat langeafstandsbellen en videoconferencen. Inmiddels is het zomer, de Hondenspeelplaats is opgeleverd en we richten alle pijlen op 4 oktober als dag van officiele opening. De honden storen zich niet aan zo'n oficieel moment want ze kunnen maar zat plezier maken. Het project is af en het stokje kan overgedragen worden (als de hond er maar niet mee vandoor gaat, natuurlijk).
 • Henk Groenendijk 1 hour ago
  Tja, het hek staat, de poorten werken en de eerste hondenpoten staan in het zand. Het is een feit dat de honden naar binnen en buiten de plaats kunnen en op de plaats veilig kunnen stoeien, maar daarmee is het nog niet gedaan. Deels gebukt onder beperkende regels van RIVM konden we de vrijwilligers nog niet oproepen en zijn leden van de harde kern vast op zoek gegaan naar de meest basale inrichting. Inmiddels was al wel het onofficiele "grasmaaiteam" aan de slag gegaan want we hadden inmiddels groeizaam voorjaarsweer en gras laat zich niet intomen. Voordat de tweede maaironde een feit was, zijn vrijwilligers opgetrommeld om stenen te rapen. Niet iedere hond weet goed met stenen om te gaan en een maaimachine loopt ook averij op. Het reglement werd aan de paal genageld, emmer ingraven als waterbak, plots stonden er gekleurde paaltjes en ook was het ballenrek ineens gevuld met speelgoed. Goed bezig allemaal !!
 • Henk Groenendijk 1 hour ago
  En toen was er "Corona" en zag de wereld er even iets anders uit dan we gewend zijn. Bij zo'n wereldwijds probleem worden uitdagingen bij de bouw van een Hondenspeelplaats plotseling speldenprikjes en ze zijn niet te vergelijken wat mensen door deze ziekte moeten doorstaan. Maar, nadat het eerste stof over de pandemie was neergedwarreld, begrepen we dat de bouw (plaatsen van hekwerk) toch kon doorgaan en hebben we besloten, zonder ruchtbaarheid eraan te geven, toch maar door te zetten. We wisten inmiddels al wel dat ook zonder een officiele openingsceremonie er al wel gebruik van de plaats zou worden. Een kort verslagje van de bouwfase zit in het aangehechte bestand. Veel kijk en leesplezier.
 • Henk Groenendijk 2 hours ago
  Hallo lezers Het project Hondenspeelplaats heeft flink wat voorbereiding gekost, vooral in tijd. Maar met goede voorwerk kom je snel een heel eind. Met enig freubelwerk en een klein vleugje humor tussen de regels door is er met foto's en bijhorende beschrijving in het bestand "Voorbereiding" te lezen wat er aan vooraf ging in de periode tot medio februari 2020.
 • Henk Groenendijk 21 hours ago
  Hallo lezer van deze update. In aanloop naar de uitvoering van ons project is er veel tijd gestoken in communicatie, afstemmen, prijzen vergelijken en handen op elkaar krijgen. Veel van dat werk is "droge materie" zoals projectdossier, lijstjes, financieen etc. Als je interesse hebt in dat deel van het project laat me dat dan weten. Veel supporters van ans project waren blijverrast met onse enthousiaste terugkoppeling die wij mee mochten brengen van onze eerste kennismaking met KmP-projecten en de winnaars van het vorige seizoen. Vooral leuk om te zien was de diversiteit in de projecten en presentaties. Op onze terugreis hebben we het nog het meest teruggekeken op de presentatie waarin de "beren" genoemd werden. Kleine beren, grote beren, meewerkberen maar vooral tegenwerkberen. De presentatie werd voorgedragen door een jongedame die sprak met ervaring en authoriteit. Inspirerend. De volgende update beschrijft iets meer over ons eigen project en daarbij een aantal foto's met bijschrift om het verhaal te verluchtigen. Tot straks.

Comment

Twitter

On the map

0  Comments

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings