Minder verpakkingen BROOD-NODIG

Marie-José de Zeeuw 30-10-2017
3129 keer bekeken 0 reacties

Wij willen dat mensen hun brood bij de bakker of de supermarkt in een katoenen broodzak gaan halen. Zo kunnen we het aantal (plastic) verpakkingen verminderen.

BROOD-NODIG is een burger-initiatief in IJsselstein. BROOD-NODIG wil in samenwerking met de lokale winkeliers katoenen broodzakken door burgers laten kopen, waarmee ze hun brood bij de bakker of supermarkt kunnen kopen. Dit brood kan thuis ook (gesneden) ingevroren worden en blijft in de katoenen broodzak 2-3 weken goed. 

Zo besparen we met elkaar duizenden (plastic) verpakkingen en dragen we bij aan een schoon en duurzaam milieu.

Kern

Name
IJsselstein Utr

Aantal inwoners
34.307 inwoners (30 april 2017, bron: CBS)

Gemeente
IJsselstein Utr

Province
Utrecht

Deelnemersgroep

Name
BROOD-NODIG

Doelstelling
Onze doelstelling is dat zoveel mogelijk mensen in de provincie Utrecht met een katoenen broodzak hun brood gaan halen in de winkel, waardoor we het aantal (plastic) verpakkingen verminderen. Te beginnen in IJsselstein.

Aantal leden
5

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Via het Platform Klimaatneutraal IJsselstein bieden wij een groot netwerk van kennis rondom duurzaamheid op diverse levensgebieden. Klimaatneutraal IJsselstein biedt een toegankelijk communicatiekanaal en heeft een groot bereik naar de burgers

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
broodnodig@klimaatneutraalijsselstein.nl

Project

Doelstelling
Wij willen dat mensen hun brood bij de bakker of de supermarkt in een katoenen broodzak gaan halen. Zo kunnen we het aantal (plastic) verpakkingen verminderen.

Beginsituatie
In september 2017 organiseert welzijnsstichting Pulse IJsselstein een vergadering met burgers en instanties over afval. Een van de burgers Alex van Eck (bekend van de hond die zwerfafval pakt, zie uitzending EO, Geloof en een Hoop Liefde) inspireert een andere burger Marie-José de Zeeuw tot het houden van een persoonlijke challenge. Van Eck gaat er daarbij van uit dat als iedereen een duurzame actie uitrolt onder 5 vrienden of kennissen, de wereld snel heel schoon en duurzaam is. Verleid door deze gedachte start Marie-José de Zeeuw haar persoonlijke challenge BROOD-NODIG op 1 oktober met een facebookbericht: zij gaat 5 gratis broodzakken uitdelen op de Dag van de Duurzaamheid in de bibliotheek van IJsselstein op 6 oktober. Dit worden uiteindelijk alle 12 zakken die zij in bezit heeft. De tweede challenge van BROOD-NODIG start in november 2017: 5 winkeliers bereid vinden om per winkel 5 broodzakken te gaan verkopen. uiteindelijk doen 15 winkels mee: bakkers, cadeauwinkels, de plaatselijke molen en een organisatie voor mensen met een verstandelijke handicap. December 2017: 10 winkels gaan door met de verkoop van katoenen broodzakken. Eén van de winkeliers heeft de andere winkeliers aangeboden om de inkoop ervan te regelen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er zullen minder (plastic) verpakkingen worden verbruikt, wat ten goede komt aan het milieu. Er zal meer samenwerking ontstaan tussen burgers en winkeliers rond duurzaamheid en verminderen van afval.

Onderdeel van een groter geheel
Het pilotproject Minder verpakkingen BROOD-NODIG is in IJsselstein een succes. We willen met het geld dat we krijgen van Kern met Pit vijf bewoners/bewonersgroepen uit buurtgemeenten gaan enthousiasmeren om een dergelijk project in hun eigen gemeente uit te rollen. Van het geld van de voucher wordt de inkoop van de katoenen broodzakken bekostigd. Het project draagt ook bij aan de grote geheel qua transitie naar een duurzame en klimaatbestendige samenleving.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle burgers, want we vervuilen minder ons milieu met deze duurzame katoenen broodzakken.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het pilotproject in IJsselstein is succesvol afgerond in 2017. We hebben inmiddels 15 winkels bereid gevonden om katoenen broodzakken te gaan verkopen. Wij zullen gaan monitoren hoe de verkoop hiervan aan de burgers zal verlopen. De winkeliers regelen inmiddels zelf de inkoop van de broodzakken. We willen de BROOD-NODIG-challenge uitbreiden door 5 supermarkten bereid te vinden om katoenen broodzakken te gaan verkopen. Inmiddels zijn Jumbo en Aldi hier al voor benaderd en zijn van hun kant toezeggingen gedaan om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. BROOD-NODIG wil in 2018 vijf mensen in vijf buurtgemeenten gaan vragen om een dergelijk burgerinitiatief te starten.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
N.v.t.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
Voor de uitrol in 5 buurgemeenten zullen de kosten ong. 250 Euro per gemeente bedragen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
De reguliere katoenen broodzakken zijn geschikt voor de Nederlandse broden. De Turkse ronde broden, uit de Turkse winkel die meedoet, zijn hiervoor net iets te groot. Wij hebben aan een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap gevraagd of zij broodzakken XL willen maken, speciaal voor de Turkse broden. Zij hebben hun medewerking toegezegd voor over een paar maanden, als de kerstdrukte voorbij is. Voor het pilotproject dat week 44/45 van start gaat, zullen door vrijwilligers een 5-tal zakken gemaakt worden. Voor de reguliere broodzakken heeft een van de winkeliers aangeboden de inkoop te doen. (We hebben geen hulp gevraagd, maar kregen hulp spontaan aangeboden.)

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We willen graag weten wat de verminderde belasting van het milieu is per 1000 inwoners als die meedoen aan een dergelijk project. We zouden graag willen weten hoe we dit kunnen onderzoeken.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via Klimaatneutraal IJsselstein.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Misschien op het gebied van PR en social media. Het Facebook-account is inmiddels online.

Images

Duurzaamheid

 • Marie-José de Zeeuw 29 January 2019
  Katoenen broodzak gaat Nederland veroveren! Minder verpakkingen BROOD-NODIG is winnaar geworden van de provincie-trofee Kern met Pit. Dit burgerinitiatief inspireert, enthousiasmeert en stimuleert consumenten en winkels om katoenen broodzakken te gebruiken door deze te verspreiden. In deze broodzakken kun je je gekochte brood laten doen. Je kunt je brood er ook in invriezen. Met deze actie willen zij het gebruik van single-used plastic verpakkingen terugdringen. Op 19 januari brachten de supporters José Loermans uit Breukelen, Sushma Ramkhelawan uit Utrecht en Marie-José de Zeeuw uit IJsselstein met een spetterende pitch hun actie voor het voetlicht op de Kern met Pit-dag. Ambassadeur Henk de Groot, afgevaardigde van Klimaatneutraal IJsselstein, was getuige en fotograaf. Het juryrapport luidde: “Een klein gebaar met een grote impact op allerlei terreinen: duurzaam, multicultureel, sociaal en groen. Simpel, maar met een groot bereik.” De Zeeuw startte het initiatief door in maar liefst 15 winkels in IJsselstein katoenen broodzakken te leggen. Na IJsselstein rolde ze de actie uit met 7 supporters en tientallen ambassadeurs door de hele provincie Utrecht. Er zijn al in meer dan 60 winkels in 15 gemeenten ruim 4000 broodzakjes verkocht. Hiermee worden bij benadering 400.000 (meestal plastic) verpakkingen op jaarbasis bespaard. Diverse Repair Cafés doen al mee aan de actie. Ook werkplaatsen voor mensen met een beperking worden uitgenodigd om op een creatieve manier de neutrale versie van de zakjes te bewerken. Inmiddels is Minder verpakkingen BROOD-NODIG bezig om heel Nederland te veroveren. De behaalde geldprijs van Kern met Pit komt daarbij goed uit. Meer weten over deze actie? Wilt u ambassadeur worden van Minder verpakkingen BROOD-NODIG of naait u graag zelf een broodzakje? Kijk dan op mvBROODNODIG.nl of op Facebook: broodnodignederland.
 • Marie-José de Zeeuw 12 January 2019
  Save the Earth. Wij doen mee! Zondag 13 januari 2019 is Minder verpakkingen BROOD-NODIG te gast bij het multimediaal theaterspektakel rond het leven van Wubbo Ockels ‘Save the Earth’, in theater De Kom Nieuwegein. De inspiratie voor deze show is the final speech van Wubbo op zijn sterfbed: “ We moeten zuinig zijn op onze eigen planeet en als jullie net zo denken en dezelfde instelling en houding hebben als een astronaut, dan gaan jullie van de aarde houden zoals anderen niet kunnen. En als je echt van iets houdt, wil je het niet kwijtraken. Mijn vrouw wil mij niet kwijt. Zij wil alles doen om mij te laten leven. Dat is de liefde en de houding die de mensheid tegenover de aarde moet hebben. Wij, wij mensen, afkomstig van dezelfde moleculen van één enorm krachtige ster die is ontploft. Wij, die in miljarden jaren het leven hebben ontwikkeld. Het leven, dat zijn wij. Wij, de mensheid, zijn zo sterk dat we de aarde kunnen redden. Maar we kunnen haar ook vernietigen. Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk.” Dit programma wordt breed ondersteund door de Lions Clubs Nederland. De Lions Club Nieuwegein heeft Minder verpakkingen BROOD-NODIG uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
 • Marie-José de Zeeuw 21 October 2018
  Repair Café naait duurzame broodzakjes Minder verpakkingen BROOD-NODIG bezocht begin mei Marga Spee van het Repair Café en stelde haar de vraag of het Repair Café ook broodzakjes kon maken van katoenen coupons en recycle-katoen. In deze broodzakjes kun je je brood bij de bakker of supermarkt halen en thuis (gesneden) invriezen. Dat scheelt heel veel (plastic) verpakkingen. Marga reageerde heel enthousiast: “Wat een super idee om op deze manier minder plastic afval in de keuken te krijgen. Daar willen mijn collega Cobie en ik graag aan meedoen!”. Nog geen twee dagen later was er al een eerste proefexemplaar klaar, gemaakt van gebruikt katoen. Nog enthousiaster werd Marga toen iemand een prachtige ongebruikte coupon met rood-blauwe ruitjes aanleverde. Daar konden wel 20 zakjes uit. Ook die waren door de naaisters van het Repair Café IJsselstein snel gemaakt en net zo snel ook weer verkocht. Helemaal enthousiast werden Marga en Cobie toen een meubelstoffeerder een Delftblauwe reststof aanleverde van maar liefst 25 meter. Marga: “De zakken zijn nog in de maak, maar we hebben al heel wat bestellingen kunnen noteren!”. Ook de Repair Cafés in Nieuwegein, Bovensmilde en Uithuizen toonden al belangstelling voor deze actie. Wilt u meer informatie over de katoenen broodzak? Neem dan eens een kijkje op onze site van Minder verpakkingen BROOD-NODIG: broodnodignederland.wordpress.nl. Wij zijn ook te vinden op Facebook: @broodnodignederland.
 • Marie-José de Zeeuw 12 May 2018
  Een update over BROOD-NODIG is broodnodig. De laatste blog die u kon lezen was van eind 2017. Maar sinds die tijd heeft BROOD-NODIG niet stilgezeten. Er is een hoop gebeurd. Eind 2017 schrijf ik me in voor de Kern met Pit-voucher van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij. Als ik deze voucher toegekend krijg dan kan ik 5 mensen in 5 buurtgemeenten bereid gaan vinden om eenzelfde actie in hun gemeente te starten: 5 winkels bereid vinden om 5 tot 10 broodzakken te verkopen, als pilotactie. Voor de presentatie op de Kern met Pit-dag maak ik voor het eerst van m’n leven een heus filmpje, samengesteld uit alle acties die ik tot dan toe heb gedaan. 20 januari 2018 ga ik met het filmpje en ondersteund door m’n kli-maatjes van Klimaatneutraal IJsselstein naar landgoed Oostbroek in De Bilt, waar heel veel enthousiaste mensen van 80 andere projecten hun presentaties mogen houden. Bij binnenkomst spreek ik bijvoorbeeld mensen die van alle door de gemeente omgekapte bomen bankjes gaan maken, die ze gaan plaatsen in hun dorp. Mooi idee ook voor IJsselstein, denk ik. Alle deelnemers horen dat ze in aanmerking komen voor de Kern met Pit-voucher. Dat is echt een verrassing voor BROOD-NODIG! Er zijn nu, samen met een donatie van de Rabobank, genoeg financiële middelen om het broodzakje de reis door de provincie Utrecht te laten maken. De eerste supportersbijeenkomst heeft inmiddels half maart plaatsgevonden. Zes enthousiastelingen gaan de broodzakjes over de toonbank brengen in winkels in Houten, Breukelen, Nieuwegein, Utrecht Leidsche Rijn, Bunnik/Odijk en Montfoort. Ook het vermelden waard is dat BROOD-NODIG werd uitgenodigd op de verkiezingsbijeenkomsten van Groen Links en D66 in IJsselstein. Groen Links had daarbij de primeur van het eerste geborduurde broodzakje door Zomo, een creatieve werkplaats in IJsselstein met medewerkers met een verstandelijke beperking. De tekst op dit zakje was geïnspireerd door een van de winkeliers. Zij was een bakkersdochter en had mooie herinneringen aan versgebakken brood. De tekst luidde: “Geluk – de geur van versgebakken brood.” Dit geborduurde zakje werd voor een substantieel bedrag geveild op de Groen Links-bijeenkomst. De helft van het bedrag doneerde BROOD-NODIG aan Zomo. De medewerkers van Zomo gaan zorgdragen voor de distributie van de broodzakjes naar de winkels in IJsselstein. Zo brengt een simpel broodzakje heel wat verbindingen tot stand. Marie-José de Zeeuw 7 april 2018
 • Marie-José de Zeeuw 12 May 2018
  Ha fijn… een olievlek!!! Je wilt vast ook even getuige zijn van de hartverwarmende reacties en bijzondere ontmoetingen in de winkels die meedoen aan de actie BROOD-NODIG. Geeft de eerste winkel nog een twijfelend 'nee, misschien later...' op mijn vraag om mee te doen, bij de tweede winkel - Ursee Creations - krijg ik een volmondig 'ja'! Ursela van Raaij biedt me spontaan aan om de inkoop van de zakken te doen, zodat het BROOD-NODIG minder geld gaat kosten. En BROOD-NODIG is toevallig in de winkel als de eerste klant, Shirley, daar haar eerste broodzak koopt. Bakkerij Aelbers, waar 7 meiden achter de toonbank wegduiken en uiteindelijk toch Maxime zo stoer is om met chauffeur Henny op de foto te gaan. Bij bakkerij Brokking zegt de verkoopster: "Kijk, van zulke mensen word ik nou blij!". Bij Biomonkie worden de broodzakken direct opgehangen bij het versgebakken brood. Bij De Keuken van Tante Cake krijg ik spontaan een glas verse muntthee. De twee vrijwilligsters achter de toonbank bij de Wereldwinkel kopen direct zelf ook 2 zakken, naast de zakken die ze van BROOD-NODIG kregen. 't Kroontje heeft nu even geen plek om de broodzakken neer te leggen in haar overvolle winkel, maar verzekert me na de Kerst toch zeker de actie te gaan starten. Korenmolen De Windotter die spijt heeft van hun aanvankelijke 'nee'. Als ik - op m'n intuïtie - toch nog een tweede keer ga vragen, zijn we allebei blij met hun resolute 'ja, we willen!'. Peter Bakt Brood die meteen een brood in een katoenen zak doet en die aan me meegeeft. Roots Cadeaus en Wonen laat me ook een lunchbroodzakje zien, voor je belegde boterhammen. Superhandig! Die ga ik aan Sinterklaas vragen. Sefaam Versmarkt met de "knapste winkelier" van IJsselstein op de foto, volgens hemzelf. Ik beaam dat natuurlijk. Zomozorg die van plan is de broodzakken in het nieuwe jaar te gaan borduren. Of misschien wordt het toch textielverf. En dan vertel ik hier ook nog maar even dat BROOD-NODIG uitgenodigd werd bij een bijeenkomst van Groenlinks, dat Klimaatneutraal IJsselstein BROOD-NODIG heeft gestrikt om columns te gaan schrijven in de Zenderstreeknieuws, en dat BROOD-NODIG even een podium kreeg bij een bijeenkomst in Baarn over afval, georganiseerd door Vandaag. Daar wilden ook meteen mensen weten waar ze zo'n zak konden kopen. De spreekster, Noortje Schrauwen van Grondstofjutters, gaat zo'n zelfde challenge starten in Katwijk. Hoe leuk is dat! En in de Greenspot in onze IJsselsteinse bibliotheek is plaats gemaakt voor het actiebord van BROOD-NODIG. Tot zover de olievlek van BROOD-NODIG; een olievlek die wél goed is voor het milieu! Marie-José de Zeeuw 25 november 2017

Twitter

On the map

0  Comments

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}