Wat was precies jullie droom voor de buurt?
“Vooral met elkaar en voor elkaar bezig zijn. Samen een mooie (speel)plek maken, waar je een sociaal vangnet voor elkaar kunt zijn. Dat als er eens problemen zijn, je deze met elkaar kunt oppakken.”
Wat hebben jullie allemaal gedaan tijdens het Kern met Pit-jaar?
“We hebben een speel- en ontmoetingsplek gecreëerd op basis van natuurlijke materialen. Zo hebben we in de tuin veel groen ontwikkeld, een wilgentenen-hut gebouwd en een eetbare tuin aangeplant. Ook hebben we in de met oude gymtouwen een klimtuig gerealiseerd. Hierbij kregen we veel hulp van vrijwilligers en scholieren die hielpen om het groen bij te houden en de moestuin vorm te geven.
Daarnaast waren we bezig met fondsenwerving. Samen met onze KNHM-adviseur hebben we gekeken waarvoor we in aanmerking kwamen, vervolgens hebben we een paar aanvragen gedaan. Helaas was op veel plekken de pot al leeg, er waren al voldoende projecten met een soortgelijke achtergrond die ze al subsidie hadden gegeven.”
Jullie kregen 1000 euro van Kern met Pit voor het realiseren van jullie idee. Hoe hebben jullie het geldbedrag besteed?
“Die hebben we deels besteed aan het neerzetten van goede palen voor ons klimrek. Het andere deel staat nog op de rekening.”
Wat heeft Kern met Pit jullie daarnaast gebracht?
“Het was bijna een jaar lang moeilijk om contact te leggen met de gemeente. Onze adviseur zei op een gegeven moment: ‘Je moet zorgen dat je een direct gesprek aanvraagt met de wethouder, dan krijg je het meeste voor elkaar.’ Dat was prettig. Ook hebben we nog steeds contact met andere deelnemers van Kern met Pit in de regio. Je kunt nu nog veel van elkaar leren over hoe en welke mensen je kunt benaderen en welke fondsen je kunt werven. Dat is mooi aan Kern met Pit: je bouwt een netwerk op. Er komt altijd wel iets leuks uitrollen.”
Wat is er sindsdien allemaal gebeurd?
“Veel! Na het Kern met Pit-jaar werd de huur van de grond verdubbeld. En omdat we geen subsidies kregen, ook niet van de gemeente, moesten we verhuizen. Daarmee viel dus jammer genoeg het doek voor de speeltuin. Best een tegenslag.”
Jullie hebben dus niet lang kunnen genieten van de nieuwe speeltuin?
“Nee, maar wat wel mooi is: er zit nu een kinderdagverblijf op onze oude locatie. Die zijn heel blij met alles wat we hebben gerealiseerd aan groen en speeldingen. Dus dat is winst, dan heeft de buurt er toch nog iets aan.”
Wat is nu de stand van zaken?
“Het nieuwe pand waarvan we gebruik kunnen maken wordt binnenkort opgeleverd. Dan kunnen we het inrichten en kunnen de peuterclub en het ouder-kind café weer gaan draaien. Van daaruit gaan we kijken of en hoe we verder kunnen met het gemeentespeeltuintje naast het gebouw.”
Dus weer met een speeltuin aan de slag?
“Ja, het voordeel is dat we vlakbij een klein winkelcentrum zitten en dat het een kinderrijke buurt is. De buurt heeft dus belang bij het uitbouwen van de speeltuin. Ik hoop dat we voldoende mensen hebben die we kunnen betrekken bij het opzetten van activiteiten en dat we samen met de buurt een plan kunnen maken voor de speeltuin.”
Welke les(sen) neem je mee?
“Als eerste gaan we de buurt er nog meer bij betrekken. De aankomende Burendag willen we gebruiken om het netwerk op te bouwen, om elkaar beter te leren kennen. Dan kunnen we laten zien wie we zijn en wat we willen betekenen voor de buurt en voor de toekomst. En dan kunnen we gelijk aan iedereen vragen: ‘Wat wil jij voor de buurt? Wat kan je betekenen? En mogen we je vragen als we hulp nodig hebben?’
Daarnaast weten we nu beter hoe we met de gemeente kunnen omgaan. We weten wie we moeten hebben voor welke vraag en op die manier proberen we de lijnen zo kort en direct mogelijk te houden. Ook hebben we de gemeente nu op voorhand om een aantal zaken gevraagd. Bijvoorbeeld over wat wel en niet mag in het speeltuintje en of ze mee willen denken over de ontwikkeling ervan. Daarmee hebben we wel echt een stap voor op de vorige keer.”
Zou je nog een keer meedoen met Kern met Pit?
“We gaan eerst zorgen dat er wat staat, voordat we ons storten in een volgend avontuur. We willen eerst weten dat er een netwerk is en dat we dat op voorhand al rond hebben. Anders wordt het keihard werken voor slechts een handvol mensen.”
Tips van Suzanne
- Bouw een netwerk op in je buurt, betrek andere inwoners. Vraag bijvoorbeeld rond op een evenement als Burendag: wat kan je, wat wil je voor de buurt, wat doe je en mogen we je vragen als we hulp nodig hebben?
- Leg contact met andere (soortgelijke) Kern met Pit-projecten en wissel ervaringen en kennis uit.
- Neem proactief contact op met de gemeente: benader de wethouder en betrek de gemeente op voorhand bij je ideeën.