Hoe was de buitenruimte voordat jullie het project begonnen?
“Het was moeilijk voor bewoners om naar buiten te gaan. Er was een weiland, maar er was geen beschutting tegen wind en zon. En bij de tijdelijke containers waren besloten patio’s waar nog niets was, terwijl mensen met dementie het juist leuk vinden om iets te zien en beleven. Onze droom bestond uit een mooie tuin met toegankelijke paden, een insectenhotel, bloemen en planten, zodat we samen konden genieten van het weer en de omgeving.”
En toen kwam Kern met Pit voorbij?
“Ja, ik zag het op Facebook. Ik dacht: ‘dit is een goede manier om mensen uit het dorp bij ons te betrekken’. Op dat moment kwamen er ook woongemeenschappen in de buurt en ik heb contact gezocht met een boer in de omgeving, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en een basisschool. Samen hebben we ons ingeschreven. Maar we waren wel een vreemde eend in de bijt.”
Waarom?
“Wij waren geen groepje particuliere initiatiefnemers. Ik was als werknemer enthousiast, maar eigenlijk moest de buurt het draaiende houden. Er was echter nog geen buurt, want we stonden op een weiland. Daarom heb ik gevraagd of omwonenden, vrijwilligers en de dorpsschool wilden participeren en of die het project wilden adopteren. Ik organiseerde de ruimte om te vergaderen, de afspraken, koffie en thee en keek welke fondsen er konden worden aangevraagd.”
Welke tips hebben jullie gekregen van de adviseurs van KNHM foundation?
“We hebben gesproken over mijn rol in het geheel. Dat ik niet als trekker van het project zou fungeren, maar meer zou faciliteren. Dat is gelukt. Losse partijen uit de buurt zijn samen tot een project gekomen en er is een buurtgevoel gecreëerd. En die partijen zijn nog steeds betrokken. De buren bakken bijvoorbeeld pizza's voor de bewoners en de schoolkinderen komen nog eens per maand om te helpen in de tuin. Binnenkort gaan ze aan de slag met kerststukjes.”
Op welke manier zijn jullie nog meer geholpen?
“De adviseur raadde ons aan om te kijken naar mogelijke fondsen. In ons geval bleek het ouderenfonds goed aan te sluiten. Hierbij hebben we geleerd dat het helpt om niet te denken in te grote bedragen. We hebben geen tienduizenden euro’s aangevraagd, maar konden met kleine middelen ook iets moois creëren. Het gaat niet om het geld, het gaat veel meer om de samenwerking om iets voor elkaar te krijgen. Van het totale bedrag dat we ontvingen hebben we een kast met tuingereedschap en regentonnen gekocht.”
Welk sociaal resultaat heeft jullie project?
“De kinderen zorgen voor laagdrempelig contact met de ouderen. Ze worden heel vriendelijk en zacht wanneer ze te maken krijgen met kinderen. Het plezier straalt er vanaf en herinneringen komen bij ze boven. De kinderen leren veel op het vlak van burgerschap. Ze komen in aanraking met mensen met dementie en leren hoe ze hen kunnen helpen. Zo heeft het project ook voor het dorp een sociale rol gekregen. Want als de kinderen komen, dan komen de ouders mee. Die wonen natuurlijk ook in het dorp en zijn hierdoor betrokken bij de omgeving.”
Hebben jullie ook contact gehad met andere projecten?
“Ja, op de bijeenkomsten van Kern met Pit. Er waren bijvoorbeeld veel projecten waar ook scholen actief waren en dat motiveerde ons om ook de schoolkinderen er meer bij te betrekken. Ook hoorden we daar over beweegtuinen voor ouderen. We hebben dat uiteindelijk toch niet gedaan omdat onze locatie tijdelijk van aard is en de fundatie van zo'n beweegtuin grote kostenposten met zich mee zou brengen. Als we dan weggaan, zou dat zonde zijn. We hebben door andere initiatiefnemers ook een extra stimulans gekregen. Als andere initiatiefnemers zeggen dat je goed bezig bent, dan is dat natuurlijk leuk om te horen.”
Zouden jullie ook zonder deze adviezen op dit punt zijn gekomen?
“Goede vraag. De adviseurs hebben ons altijd gemotiveerd en gestimuleerd. Ze zeiden nooit: begin er maar niet aan. Er werd altijd in mogelijkheden gedacht. Wat goed werkt, is dat het een professionalisering met zich meebrengt als een organisatie als KNHM foundation meedenkt. Mensen komen eerder bij elkaar, je hebt dan toch een katalysator ten aanzien van de buurt. Er is iemand die onafhankelijk komt meedenken en meepraten, zonder een direct belang in die omgeving.”
Waar hebben jullie van geleerd?
“De patio’s zagen er prachtig uit, totdat we problemen kregen met het onderhoud. Dat was voor de bewoners zelf niet haalbaar en voor de basisschoolkinderen was dit ook een te grote klus. Toen bleek dat er ook bij medewerkers of familie geen mogelijkheden waren om bij te springen als ze in de tuin zaten, dat is nog steeds een punt. Ook voor veel vrijwilligers was groot onderhoud te zwaar werk. Uiteindelijk hebben we vorig jaar iemand van een re-integratieproject gehad om de tuin netjes te maken. Dit was een leerpunt, om meer vooruit te denken.”
Hoe staat het er nu voor?
“Nu kunnen de deuren open en kunnen mensen zo vanuit de huiskamer de tuin inlopen. Dus is heel fijn voor ze en geeft ze bewegingsvrijheid. Beweging en daglicht zijn, zeker voor mensen met dementie, belangrijk. Dat ouderen nu niet aan de zuster hoeven te vragen of ze naar buiten kunnen, ook al zijn ze dementerend, daar ben ik het meest trots op. Het onderhoud en de organisatie blijft nog een punt, maar de tuin wordt volledig gebruikt.”
Zou je, in samenwerking met een buurt, opnieuw meedoen met Kern met Pit?
“Ja, ik werk nu op een andere locatie, in een wijk. Hier zou ook een tuin voor bewoners kunnen komen. Naast die locatie is een flat, ik wil contact opnemen met de bewonerscommissie en kijken of zij de trekker van een tuin willen worden. Dit wil ik ook aanjagen, buurtbewoners wijzen op de mogelijkheden en vervolgens het project overdragen aan de buurt. De wijk en vrijwilligers kunnen dit oppakken, wij kunnen dit faciliteren.”
Tips van Kitty:
- Als je vanuit een organisatie zoals een zorggroep deelneemt in een project, is het goed om na te denken over de rol die je als medewerker hierin neemt. In dit geval was Kitty vooral aanjager en vroeg ze of de omwonenden, vrijwilligers en de dorpsschool wilden participeren en of die het project wilden adopteren.
- Een tuin vergt ook op lange termijn veel onderhoud. Het is belangrijk om hiermee tijdens de ontwikkeling van het project rekening te houden.
- Kijk goed naar fondsen die aansluiten bij het project en denk niet in te grote bedragen.Ook met kleine middelen kun je iets moois creëren.