Het vinden van fondsen
Toen bewoners van verzorgingshuis Innersdijk naar een tijdelijke locatie buiten de stad Groningen verhuisden, was er geen stimulerende buitenruimte. Kitty Boon besloot om de schop in de grond te steken en initiatief te nemen. Hier was geld voor nodig. “In ons geval bleek het ouderenfonds goed aan te sluiten. Hierbij hebben we geleerd dat het helpt om niet te denken in te grote bedragen. We hebben geen tienduizenden euro’s aangevraagd, maar konden met kleine middelen ook iets moois creëren. Het gaat niet om het geld, het gaat veel meer om de samenwerking om iets voor elkaar te krijgen.”
Janneke van der Velde van het project ‘De tuin naast de branding’ vertelt over hun strategie rond het aanvragen van fondsen. “In de gesprekken die we voerden over de pluktuin stelden we drie vragen: wat vind je van het idee, hoe zie je je eigen bedrijf of organisatie daartoe in verhouding en met wie moeten we nog meer praten? Op deze manier kregen wij niet alleen geld, maar ook direct contact met andere fondsen. De positieve reactie van het ene fonds hielp om ook van de andere fondsen geld te krijgen.”
Door pech en een windhoos ging de tunnelkas kapot. Een financiële tegenslag. Met de inzet van crowdfunding kon het herstel betaald worden. “Een taxibedrijf doneerde alle fooien en schoolkinderen zamelden spulletjes in om te verkopen voor de pluktuin. Dat was hartverwarmend. We hebben bijna 2,5 duizend euro ingezameld via Facebook en contant geld. Dit was een goed moment om crowdfunding in te zetten, mensen leefden mee en waren bereid om te doneren.”
Tips voor fondsenwerving
- Denk niet in te grote bedragen. Ook met kleine middelen kun je iets moois creëren.
- Houd je doelstellingen en missie in de gaten en kijk of dit in het plaatje van het fonds past.
- Gebruik bij fondsaanvragen actuele informatie over overheidsbeleid en lees je goed in.
- Ga direct in gesprek met betrokkenen bij gemeenten en (lokale en regionale) fondsen en vraag die contactpersonen om feedback en hulp om je aanvraag te verbeteren. Zij weten waar je aanvraag aan moet voldoen om een vergunning of fonds te krijgen.
- Crowdfunding inzetten op een geschikt moment kan niet alleen geld opleveren, maar ook meer betrokkenheid bij je project.
"Het gaat niet om het geld, het gaat veel meer om de samenwerking om iets voor elkaar te krijgen."
Zet je netwerk in
Met elkaar en voor elkaar bezig zijn. Met die droom riep Suzanne Zonneveld uit Castricum zowel ouders als kinderen op om een nieuwe speelplek te creëren. Maar het verkrijgen van de nodige vergunningen ging moeizaam. “Het was bijna een jaar lang moeilijk om contact te leggen met de gemeente. Onze adviseur zei op een gegeven moment: ‘Je moet zorgen dat je een direct gesprek aanvraagt met de wethouder, dan krijg je het meeste voor elkaar.’”
Ze vonden steun bij andere projecten. “We hebben nog steeds contact met andere deelnemers van Kern met Pit in de regio. Je kunt nu nog veel van elkaar leren over hoe en welke mensen je kunt benaderen en welke fondsen je kunt werven. Dat is mooi aan Kern met Pit: je bouwt een netwerk op. Er komt altijd wel iets leuks uitrollen.”
De coöperatie Kadoze (KAttendijk DOet het ZElf) werkt veel met vrijwilligers bij hun project ‘de Kattendijkse Huiskamer’. Volgens hen kan je niet zomaar de taken verdelen. “Iemand die geen affiniteit heeft met computers vraag je niet om de digitale nieuwsbrief te verzorgen. We zorgen dat de activiteiten passen bij interesses en kwaliteiten van de vrijwilliger. Zo heeft de dochter van een bestuurslid ons geholpen met fondsen aanschrijven, zij had daar vanuit haar opleiding ervaring mee.”
De inzet van vrijwilligers mag volgens Kadoze niet over het hoofd gezien worden. “Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk: wij zijn vrijwilligers, iedereen is hier vrijwilliger. Een keer per jaar bedanken we ze en zetten we ze extra in het zonnetje met een vrijwilligersuitje. Die waardering vinden we belangrijk.”
Tips voor een sterk netwerk
- Bouw een netwerk op in je buurt, betrek andere inwoners. Vraag bijvoorbeeld rond op een evenement als Burendag: wat kan je, wat wil je voor de buurt, wat doe je en mogen we je vragen als we hulp nodig hebben?
- Benut de kwaliteiten van mensen om je heen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, fondsenwerving of techniek.
- Zet vrijwilligers in het zonnetje met een bedankje of een uitje.
- Neem proactief contact op met de gemeente: benader de wethouder en betrek de gemeente op voorhand bij je ideeën.
- Leg contact met andere (soortgelijke) Kern met Pit-projecten en wissel ervaringen en kennis uit.
“We hebben nog steeds contact met andere deelnemers van Kern met Pit in de regio."
Durf te vragen
Het bestuur achter Kadoze heeft nog een tip die we niet achterwege konden laten: “Stel veel vragen en overleg regelmatig met je adviseur van de KNHM foundation. Tijdens een project loop je tegen dingen aan die je van tevoren niet had kunnen bedenken. En als je daar dan op door durft te vragen, blijkt dat de KNHM foundation een groot netwerk heeft met lokale mensen die kunnen helpen.”