Wat is jullie droom voor de buurt?
In 2016 is bij ons een wijktuin geopend. Een prachtige locatie die plek biedt voor iedereen in de buurt. De groentes uit de tuin inspireerden ons om maaltijden te organiseren. Niet alleen gaf dat een bestemming voor het eetbare groen. Het voegde ook een stukje samenkomst en gezelligheid toe. WIJKoken sloot goed aan bij het doel van de wijktuin.
Onze maaltijden zijn niet voor een specifieke doelgroep, zoals je bij soortgelijke projecten vaak ziet. Wij willen niemand wegzetten in een hokje: iedereen is bijzonder op zijn of haar manier. Wij kunnen niet bepalen wie er baat bij heeft. Zo trekken wij een breed publiek: van de fractievoorzitter van de lokale partij tot de twee kinderen van een alleenstaande moeder. Jong en oud, ‘rugzakje’ of niet: iedereen is bij ons welkom.
Corona gooide roet in het eten: de maaltijden zijn voorlopig gestopt. Hoe gaan jullie verder?
We liggen op dit moment helemaal stil. Er is wel gezocht naar alternatieven, maar die hebben niet dezelfde impact. Het bezorgen van maaltijden haalt het sociale aspect weg, terwijl wij dat juist zo belangrijk vinden. Zonder dat worden we een veredeld tafeltje-dekje. Ook hebben we naar andere locaties gekeken. Maar we zijn zo met de wijktuin verbonden, dat is wat ons uniek maakt. Ergens anders eten voelt niet goed.
Er is toch een lichtpuntje voor dit jaar. Dat bedoelen we letterlijk: want we hebben nieuwe verlichting in de tuin aangelegd. Zodra het weer mag zitten we ’s avonds niet meer in een donkere tuin. Dat is gezelliger en veiliger.
De maaltijden zijn voor iedereen, hoe bereiken jullie nieuwe deelnemers?
Eigenlijk is dat nooit een probleem geweest: we zitten altijd vol en de groep deelnemers blijft groeien. Men mag alleen twee keer achter elkaar komen als er plek is, zo geven we nieuwe aanmeldingen ook een kans. De meesten horen via-via van ons bestaan, maar we verspreiden ook flyers en posters.
Ook het werven van vrijwilligers ging als een tierelier. Bij het oprichten was ik op zoek naar één vrijwilliger, en dus plaatste ik een oproepje op Facebook. De enthousiaste reacties stroomden binnen. Al die mensen kenden ook weer anderen. Op dit moment zijn er zo’n tien koks en een gastvrouw. Zij bereiden in duo's de maaltijd. Dit komt dus neer op een avond per twee maanden. Naast het koken van maaltijden bepalen we zelf hoe betrokken we willen zijn. De drempel om je aan te melden, ligt dus laag.
Jullie maaltijden worden gesponsord, hoe is dat gelukt?
We hadden connecties met de Jumbo en zijn toen ook bij andere supermarkten gaan vragen. Bij de Albert Heijn mochten we op gesprek komen. Daar werden we goed aan de tand gevoeld, maar daar is een waardevolle sponsor uitgekomen. De wijktuin is biologisch, dus zochten we een winkel die hierop aansloot. We kwamen in contact met Biomonkie, waar wij voor de helft van de prijs onze inkopen mochten doen.
Wij vragen een kleine bijdrage: 5 euro per persoon voor een complete maaltijd. Eerst ging dat volledig naar de boodschappen. Door de sponsors blijft er geld over voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld schorten, nieuwe pannen en een kerstavond voor alle vrijwilligers.
Hoe heeft Kern met Pit jullie geholpen?
Ik heb in 2018 ook meegedaan met het project Minder verpakkingen BROOD-NODIG. We wonnen zelfs in de provincie Utrecht. Toen bij WIJKoken de vraag naar tuinverlichting en nieuw keukengerei kwam, dacht ik meteen aan Kern met Pit. Ik heb onze vrijwilligers flink aangemoedigd om naar de Kern met Pit-dag te gaan, want ik wist hoe waardevol die dag is. Je leert zoveel van anderen: waar zijn zij mee bezig? Hoe pakken zij het aan?
Tips van Marie-José:
- Geloof in je project, in je eigen kracht. Dan zal je het zien groeien. Zet door en je zal jezelf verrassen met hoeveel anderen je kunt bereiken en inspireren. Als je in jezelf gelooft krijg je iedereen om je heen enthousiast.
- Denk groot, doe klein. Stel je doelen groot voor, maar werk het stap voor stap uit. Dan ontvouwt zich wat je wilt bereiken vanzelf.
- Benut ieders krachten en kwaliteiten. De een is goed in dit, de ander weer in dat. Je kan jaloers worden dat iemand iets beter kan, maar je kan het ook als een kans zien. ‘Wat fijn, dan kunnen we samen nog meer voor elkaar krijgen!’
- Zoek stichtingen maar ook vooral het bedrijfsleven op en durf te vragen. Er is altijd wel ergens een potje met geld beschikbaar, maar je moet er wel actief achteraan gaan.
- Doe iets geks en zet je naam op de kaart. Zo organiseerden wij bij onze oprichting een ludieke appeltaartwedstrijd. Dat was zo’n succes dat we het nu jaarlijks doen. Ook gingen we naar beurzen, gewoon bij een eigen standje staan en je verhaal vertellen. Zo vonden wij een sponsor voor de verwarming.
Dineke en Netty zijn ook vrijwilliger bij WIJKoken en vertellen graag over hun ervaringen.
Wat houdt jullie vrijwilligerswerk in?
Dineke: “Er wordt twee keer per maand gekookt, waarvan een keer vegetarisch. Bij deze avonden zijn altijd drie vrijwilligers: twee koks en een gastvrouw. Zij kiezen de recepten, doen boodschappen, plukken groenten uit de tuin en bereiden de maaltijd. We zijn een heel gezellig en enthousiast groepje, dus dat maakt het extra leuk om te doen.”
Hoe kwam je bij WIJKoken?
Netty: “Ik was al een vrijwilliger in de wijktuin, dus ik hoorde al vroeg van de plannen voor de maaltijden. Ik was één van de eerste koks. Het is snel een eigen leven gaan leiden: iedereen kende wel iemand die uitgenodigd kon worden. Er kwamen snel meer vrijwilligers en aanmeldingen bij.”
Dineke: “Een vriendin van mij had er gegeten en vertelde er zo enthousiast over. Ik heb altijd gewerkt met gehandicapten en daar ook veel voor groepen gekookt. Nu ik gestopt ben heb ik meer vrije tijd. Eigenlijk was WIJKoken de ideale manier voor mij om een steentje bij te dragen.”
Wat maakt WIJKoken een succes?
Dineke: “Het verbindt mensen. Laagdrempelige nieuwe contacten kunnen leggen. Dit soort initiatieven zouden vaker opgericht moeten worden.”
Netty: “Ik denk dat dit ook al veel gebeurt, want het werkt. Je ontmoet allerlei soorten mensen. Dat is het belangrijkste: ontmoeten en verbinden, zeker in deze tijd. Wat ons uniek maakt is de prachtige tuin.”
Wat hebben jullie meegekregen van Kern met Pit?
Netty: “De Kern met Pit dag in Utrecht was zo bijzonder. Ik wist niet dat er zoveel initiatieven waren. Er ging een wereld voor mij open. Geweldig.”
Dineke: “Ja, en er won toevallig ook een kookproject. Heel inspirerend. Ook was het fijn om advies te kunnen vragen. Helaas konden we door Corona niet vaker met onze adviseur samenkomen.”