Dat Gramsbergen pit heeft, bewees het al bij de provinciale overwinning in de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Uiteindelijk heeft de inzending van Night of the Forest zaterdag echter niet geleid tot een plekje op het ereschavot.
Desalniettemin is voorzitter Ronald Belser van de stichting ProGram een tevreden man. "Natuurlijk is er eerst teleurstelling. Als je in een finale staat wil je ook wel winnen. Maar het is mooi dat we op dit landelijke podium hebben kunnen laten zien met welke leuke dingen we in Gramsbergen bezig zijn om de leefbaarheid in stand te houden." De twaalf provinciale winnaars van 2012 presenteerden in Utrecht hun project aan de jury onder voorzitterschap van oud-Overijsselse gedeputeerde Piet Jansen. Gramsbergen deed dat volgens de jury op een bijzonder originele wijze. Met een liveoptreden van zangeres Marjon Boonstra liet Gramsbergen zien en vooral horen wat festival Night of the Forest is, de leefbaarheid bevorderen met een nieuw evenement waarin verschillende culturele verenigingen samen werken. De muziek van het nummer 'My African Dream' was ingespeeld door Harmonie Crescendo en fanfarekorps SDG Ane.
In het festival Night of the Forest, dat dit jaar plaats heeft op 28 juni, werken diverse (muziek)verenigingen, koren, popbandjes en individuele artiesten samen aan een festival in het Gramsberger Bosje. Daarvoor is het openluchttheater opgeknapt. Het evenement kon in 2012 niet in het bos worden gehouden als gevolg van het slechte weer. Gramsbergen toonde toen aan een kern met pit te zijn, door in twee dagen tijd het programma om te bouwen voor uitvoering in de sporthal. Het succes, vooral dus provinciaal, smaakt Belser naar meer. "Met 'Gramsbergen, daar loop je mee weg!', hebben we ons opgegeven voor 2013." Het succes is volgens de voorzitter tweeledig. "Je krijgt een mooie financiële ondersteuning om initiatieven uit te voeren. Daarnaast hoop je door uitstraling ook bezoekers en deelnemers buiten de lokale bevolking naar Gramsbergen te trekken."
Winnaar van de wedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij werd de Moesmobiel, een integratieproject in een Haarlemse wijk door middel van samen eten en tuinieren.