MoesMobiel uit Haarlem heeft vandaag de nationale prijs gewonnen van Kern met Pit; drieduizend euro en de eretitel ‘Gouden Kern met Pit’. MoesMobiel uit Haarlem zet eetbaar groen in als verbindend element in de wijk Parkwijk.
Kern met Pit
De leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit wordt georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM). Via de wedstrijd worden bewonersgroepen uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. Wie dat voor elkaar krijgt, ontvangt het predicaat Kern met Pit en duizend euro. Daarnaast wint per provincie één bewonersgroep de trofee en een extra prijs van vijftienhonderd euro. De provinciale trofeewinnaars dongen 6 april mee voor de landelijke ‘Gouden Kern met Pit’.
Moesmobiel
De winnaar van de Kern met Pit stelt zich ten doel een aantrekkelijk, vitaal en duurzaam Parkwijk te realiseren. Dit doen zij door eetbaar groen als verbindend element van de identiteit, leefkwaliteit en het nieuwe imago van de wijk en multiculturele leefgemeenschap als geheel te nemen. De intentie is om eetbaar groen een identiteitsdrager van het nieuwe Parkwijk te maken. Het eetbaar groen moet de oude en nieuwe bewoners niet alleen een kleur-, geur- en smaakrijke openbare ruimte bieden, maar moet zorgen voor kansen voor het versterken van de sociale participatie, de sociale cohesie en economische activiteiten.
Overige prijswinnaars
In totaal deden 124 bewonersgroepen dit jaar mee met de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Op zaterdag 6 april kwamen de twaalf provinciale trofeewinnaars van Kern met Pit naar het Geldmuseum in Utrecht voor de landelijke prijsuitreiking. Moesmobiel uit Haarlem won de eerste prijs, Samen Razem uit Kraggenburg zet zich in voor de integratie van arbeidsmigranten en won de tweede prijs.
Een gedeelde derde prijs ging naar Clustering Sport uit Almen en Het Struunpad in Koekangerveld.
Betrokkenheid bij leefomgeving
Als men zelf het voortouw neemt om zijn leefomgeving te verbeteren, kun men veel bereiken. Dat is wat Kern met Pit-deelnemers steeds opnieuw laten zien. Niet wachten tot de overheid iets doet, maar zelf de verantwoordelijkheid nemen. En dat levert veel meer op! Want om een buurttuin te realiseren, arbeidsmigranten een taalcursus te geven en een sportclub nieuw leven in te blazen, moeten de buurt, lokale organisaties én de gemeente enthousiast zijn. Bewonersinitiatieven brengen meer betrokkenheid bij de leefomgeving.