Hun deelname aan het programma Kern met Pit heeft niet alleen geleid tot zichtbare verbeteringen in hun buurt, maar ook tot nieuwe initiatieven die de gemeenschap nog verder versterken. Na het afronden van hun project ontvingen de bewoners de Kern met Pit prijs van 1.000 euro, en zij besloten deze te investeren in een bijzonder gebaar: het steunen van een ánder project in de buurt.
Met het prijzengeld hebben de bewoners bijgedragen aan het plaatsen van een gedenksteen voor de Franse vliegeniers Georges Samery en Eugène Le Maresquier. Deze piloten kwamen op 11 mei 1940 om het leven tijdens een luchtgevecht boven Vlissingen, waarbij hun vliegtuig neerstortte in de Verkuijl Quakkelaarstraat. De onthulling van de gedenksteen op 2 november 2024 markeerde een bijzonder moment, waarbij bewoners, gemeente en andere betrokkenen samenkwamen om het verhaal van deze vliegeniers te eren als onderdeel van de viering van 80 jaar bevrijding van Vlissingen. Ondanks een paar schoonheidsfoutjes op de steen, was het een bijzondere onthulling.
Emotioneel moment
Radboud Buitenrust Hettema, een van de initiatiefnemers, vertelt: “Het onthullen was zelfs een emotioneel moment, omdat er twee ooggetuigen bij waren – twee dames van 91 en 99 jaar. Ze kwamen met rollator en rolstoel aan, onaangekondigd, en dat maakte het moment extra bijzonder.”
Over het besluit om het prijzengeld voor de gedenksteen te gebruiken, zegt Radboud: “We hadden met het Rooie Buurt project 1.000 euro gekregen omdat we het binnen een jaar hadden gerealiseerd. Toen dachten we, eigenlijk moet hier ook een gedenksteen komen. De gemeente had dat ooit al gezegd, maar het is er nooit van gekomen. Toen ik naar de gemeente ging, vonden ze het een goed idee. We hebben afgesproken: als zij de steen regelen, doen wij het feestje.”
De onthulling vond plaats naast het huis waar het vliegtuig neerstortte, dat later in de oude stijl is herbouwd. “Het mooie was dat de dames die het zagen gebeuren meteen zeiden: ‘Ja, hier was het,’” aldus Radboud. “Ik heb ze gevraagd om samen met de wethouder de steen mee te onthullen. Dat was een prachtig moment.”
Gemeenschap en geschiedenis
Dit project toont hoe bewoners met hulp van Kern met Pit niet alleen hun leefomgeving kunnen verbeteren, maar ook inspiratie kunnen bieden voor andere initiatieven die gemeenschap en geschiedenis verbinden. Radboud besluit enthousiast: “Dit smaakt naar meer. We gaan nog een informatiepaneel plaatsen over de Rooie Buurt en maken er dan weer een feestje van. Dit is typisch Kern met Pit – een zaadje dat je plant en dat steeds verder kan groeien.”