Het aanleggen van een schutterspad

20-09-2014
44545 keer bekeken

Zoals u weet is de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray volop in de weer om de jeugd te enthousiasmeren om meer kennis te vergaren omtrent het schutters- en gildewezen. Uit een onderzoek is gebleken dat 90% van de gemeenschap niet op de hoogte is wat een schutterij betekent.

Kern

Naam
Venray

Aantal inwoners
30000

Gemeente
Venray

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
Jeugdgroep Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray

Doelstelling
Het in stand houden en uitbreiden van het cultureel historisch erfgoed

Aantal leden
70

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

Project

Doelstelling
Zoals u weet is de schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray volop in de weer om de jeugd te enthousiasmeren om meer kennis te vergaren omtrent het schutters- en gildewezen. Uit een onderzoek is gebleken dat 90% van de gemeenschap niet op de hoogte is wat een schutterij betekent.

Beginsituatie
Vanuit de eigen schuttersweide is er sprake van een wandelpad door een bosgebied. Binnen dit bosgebied zal een culturele wandeltocht worden uitgezet door de jeugd om in vorm van een stripboek het schutters- en gildewezen nader toe te lichten.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er zijn een aantal verbeterprojecten voor de omgeving. Zonder meer het schoonhouden van de wandelroute door de jeugdleden, meer bewustzijn en kennis van het schutters- en gildewezen bij de jeugd en de Venrayse gemeenschap (en ver daarbuiten).

Onderdeel van een groter geheel
Het project is één van de subprojecten van de schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray, maar het meest benoemenswaardig is het feit dat dit traject wordt getrokken door de eigen jeugdleden, waarbij slechts één volwassen coördinator het geheel in de gaten houdt.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Doordat er gekozen wordt voor een multifunctionele opzet van het schutterspad, door het benaderen van het Rooyse Gidsen Gilde, het Raaylandcollege, jongerenbewegingen zal dit schutterspad een positieve invloed en aantrekkingskracht krijgen, zonder meer op het gebied van toerisme.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het wandelpad is algemeen toegankelijk en bezoekers kunnen een eigen wandeling verzorgen in het bosgebied, waarbij zij door de boekwerken meer kennis krijgen van het schutters- en gildewezen. Echter bestaat ook de mogelijkheid om tijdens de wandeling live uitleg te krijgen van één van de jeugdleden van de Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray. Dit biedt een mogelijkheid voor scholen om hiervan gebruik te maken.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Deels wordt de productie van de boekwerken uitbesteedt. De samenstelling van het schutterspad gebeurt door de inzet van eigen vrijwilligersuren.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De totale begroting van ons project is ingeschat op € 7.500,00. Het jaarlijks onderhoud gebeurt uit eigen financiën die door de jeugd o.a. door de Jantje Beton Collecte worden opgehaald. Door inkoopvoordelen is reeds € 1.100,00 bezuinigd op het projectplan en rest € 6.400,00.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Het Historisch Platform Venray heeft een financiële donatie toegezegd. De Gemeente Venray heeft middels de woorden van wethouder Lucien Peeters dit idee omarmd en zal met raad en advies ons terzijde staan.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
De schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray staat altijd open voor ondersteuning vanuit de gemeenschap.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x

Afbeeldingen

Natuur- en wandeltochten

Registreren

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen