opstart kinderboerderij Didam

Marijke Dikker 29-10-2014
46729 keer bekeken

Tijdens de opstart zal er een kinderboerderij gebouw, schuilstal, hekwerken en een start met dieren gemaakt worden. Een kleinschalige start met betrokkenheid van wijkvereniging, klein dierenvereniging, scholen, gemeente en ondernemers(vereniging) en vrijwilligers in diverse functies.

Kern

Naam
Didam

Aantal inwoners
13.500

Gemeente
gemeente Montferland

Provincie
Gelderland

Deelnemersgroep

Naam
Kinderboerderij Didam

Doelstelling
een centraal ontmoetingspunt midden in Didam voor mens en dier.

Aantal leden
3 bestuursleden.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

Project

Doelstelling
Tijdens de opstart zal er een kinderboerderij gebouw, schuilstal, hekwerken en een start met dieren gemaakt worden. Een kleinschalige start met betrokkenheid van wijkvereniging, klein dierenvereniging, scholen, gemeente en ondernemers(vereniging) en vrijwilligers in diverse functies.

Beginsituatie
Momenteel bestaat de kinderboerderij alleen op papier. Alle nodige vergunningen zijn goedgekeurd, overeenkomsten getekend. De planning is opgesteld en binnen een maand moet de eerste schop in de grond gaan.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Een kale vlakte in het een park in het centrum van Didam wordt omgetoverd tot een bruisende kinderboerderij waar iedereen van iedere generatie een mogelijkheid krijgt om te genieten in de vorm van omgaan met dieren als ontspanning of in een vrijwilligersrol in de omgang met dieren.

Onderdeel van een groter geheel
Het groter geheel is een volledig ingerichte kinderboerderij met een gebouw wat ingericht is als en ingezet wordt voor diverse activiteiten als natuur educatie, schoolprojecten, creativiteitscursussen, buurt bijeenkomsten, verenigingsbijeenkomsten, (maatschappelijke) stages enz enz

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Zoals bij het vorige item aangegeven zullen een grote diversiteit aan bewoners voordeel hebben van het project. De scholen voor natuureducatie, buurtbewoners voor bezoek aan de kinderboerderij, bewoners van de naast gelegen bejaardenhuis als bezoekers met hun kleinkinderen, praktijkschool voor kleinschalige projecten, vrijwilligers voor hulp, aansluitende zorginstelling voor dagbestedingen en de lokale bevolking om in het centrum van het dorp te kunnen genieten van dieren die aaibaar zijn.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
de basis inrichting en start met een beperkt aantal dieren zal in de wedstrijdperiode opgepakt worden.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De bebouwing wordt uitbesteed. De inrichting, hekwerk en het plaatsen van de dieren is in eigen hand.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Totale kosten zullen rond de 215.000 euro liggen

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Op ieder gebied waar wij zelf denken te weinig kennis te hebben om het beoogde resultaat te halen, vragen we hulp aan buitenstaanders zoals een accountant, fondsenwerver, architect, dierenarts enz enz

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
De grote wei is met 50 cm verdiept, in deze wei komen de "niet aaibare dieren." Verdieping is gedaan om meer opslag te hebben bij overmatige regenval. Na nu blijkt zakt het water (te) langzaam weg met gevolg dat er af en toe water in de wei blijft staan. We hopen dat Arcadis ons daarin van advies kan voorzien. Wat moet er gebeuren om het water sneller te laten zakken in de grond? Op 1 februari 2015 is er een presentatie toegevoegd dat laat zien hoe de wadi werkt. 28 februari en 1 maart zijn door vrijwilligers van de kinderboerderij na overleg met de gemeente de wadi leeggepompt in de drainage put van de wijk. De vraag was of we dit zelfstandig konden bewerkstelligen zodat we de waterstand in de wadi kunnen beïnvloeden. Na nu proefondervindelijk blijkt kunnen we zelf het water weg krijgen zodat de wei droog blijft. Er staan gemotiveerde vrijwilligers klaar om deze klus te verrichten wanneer daar om gevraagd wordt door de natuur. Een vorm van zelfredzaamheid waar we trots op mogen zijn. Nu kijken of we een elektra punt kunnen creëren zodat we de voorwaarden hebben om makkelijk de volgende keren de wadi droog te pompen. Met een dompelpomp.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x

Afbeeldingen

Eindresultaat december 2015

Kinderboerderij Didam november 2015

Voliere voor Kinderboerderij Didam

Dierenrijk

Registreren

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen