Feestverlichting/kerstverlichting Centrum/Sluis van Noordscheschut

228 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de donkere dagen willen wij in de feestmaanden (november/december), Noordscheschut gaan oplichten en sfeerverlichting aanbrengen in het hart van Noordscheschut. Het dorpsplein heeft al Sfeerverlichting maar het Zwarte Dijkje ( de hoofdstraat van de het dorp) nog niet en dat wordt ons project

Kern

Naam
Noordscheschut

Aantal inwoners
2000

Gemeente
Hoogeveen

Provincie
Drenthe

Deelnemersgroep

Naam
Werkgroep Kunst & Cultuur Noordscheschut

Doelstelling
Het organiseren van Kunst en Cultuur activiteiten op een laagdrempelige manier.

Aantal leden
2 vaste deelnemers en per project komen er ongeveer 5 bij

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Vanuit een andere werkgroep al een keer eerder met Kern met Pit mogen doen en daar verschillende workshops mogen volgen dus die kennis kunnen wij doorgeven. Met name de activiteit zichtbaar maken op de Media. Facebook, twitter enz. was voor ons zeer waardevol.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
kenc-noordscheschut@kpnmail.nl

Project

Doelstelling
Tijdens de donkere dagen willen wij in de feestmaanden (november/december), Noordscheschut gaan oplichten en sfeerverlichting aanbrengen in het hart van Noordscheschut. Het dorpsplein heeft al Sfeerverlichting maar het Zwarte Dijkje ( de hoofdstraat van de het dorp) nog niet en dat wordt ons project

Beginsituatie
Het eerste gedeelte van ons project is al verwezenlijkt. Op 31 oktober zijn er op het vernieuwde dorpsplein Sfeerverlichting aan de lantarenpalen op het plein aangebracht. Maar nu zouden wij heel graag een aansluiting tussen het Dorpsplein en de Sluis willen maken die ook al verlicht is met een prachtige grote fairybell. Als je via de sluis het dorp in komt rijden is er 'een donker gedeelte' zonder verlichting en pas op het dorpsplein aangekomen kan men weer genieten van de prachtige Sfeerverlichting. Onze grote wens is om de gehele Zwarte Dijkje, de hoofdstraat van ons mooi dorp te voorzien van Sfeerverlichting. Wij zijn al bezig met een firma die de verlichting gaat maken en voor het eerst project hadden wij verschillende subsidie verstrekkers aangeschreven en toegekend en konden zo de eerste fase van dit grote project financieren. Voor de 2de fase zijn wij opnieuw bezig met het verkrijgen van subsidies. Naast het werven van geld voor de Armaturen moeten wij eerst geld zien te werven om alle lantarenpalen gereed te maken voor een armatuur, hier moet een aansluiting in komen. Via de gemeente is ons een bedrijf toegewezen die de lantarenpalen ook hebben aangelegd tijdens de renovatie. Fase 2 willen wij realiseren begin november 2021.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er is 3 jaar over de renovatie van het Zwarte Dijkje ( de hoofdstraat van ons dorp) gedaan met veel zelfredzaamheid werkzaamheden. Door de renovatie is er een dorpsplein ontstaan die wij nooit gehad hebben en die met prachtige bloembakken is aangelegd, vele bewoners zitten gemoedelijk op de bankjes te genieten van de bloemen en een ijsje, maar ook veel recreanten op de fiets ( fietsknooppuntroute) en recreatievaart. Wij van de werkgroep willen voor de feestmaanden november en december ook fijne geniet momenten creëren waar de mooie feestverlichting voor het gerenoveerde Zwarte Dijkje een grote bijdrage aan levert.

Onderdeel van een groter geheel
Ja en Nee de afronding en daarmee ook de afsluiting van de renovatie van het dorpsplein zijn alle werkgroepen en alle projecten afgesloten. Maar wij als werkgroep Kunst & Cultuur zien kansen om nieuwe activiteiten te organiseren die bij het vernieuwde dorpsplein en straat passen. Zoals in de winter een kerstmarkt, of een optreden van de muziekvereniging tijdens kerstnacht met warme chocolade melk voor de toeschouwers. De Intocht van Sinterklaas laten verlopen via aankomst bij Sluis en dan via Zwarte Dijkje en het dorpsplein. En in de zomer zitten wij te denken aan een Jamsessie avond, een boekenmarkt, kunstactiviteiten.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van Noordscheschut want het hangt openbaar en centraal in Noordscheschut op het vernieuwde dorpsplein.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij hebben het project in verschillende fases opgedeeld om het overzichtelijk te houden betreft werkzaamheden en financiën. De eerst stap was zorgen dat er aansluiting werden gerealiseerd in die lantarenpalen op het dorpsplein zodat hier een armatuur aan kon worden opgehangen. Dat is in juni 2020 gebeurt. 2de stap was het ontwerpen en het maken armaturen ( Sfeerverlichting) die op het dorpsplein zouden komen. Inmiddels is dit ook al gebeurt en met een groep vrijwilligers zijn deze op 31 oktober geïnstalleerd. Wij willen nu beginnen met de 2de fase en dat is aansluiting maken tussen de Sluis ( die ook prachtig verlicht is) en het dorpsplein. Het ontwerp zal hetzelfde zijn als op het dorpsplein alleen de maten zullen anders zijn om dat het om andere lantarenpalen gaat. Wij willen dit realiseren begin november 2021 Ook zal er opnieuw aansluitingen moeten komen op deze lantarenpalen en mogen wij weer rekenen op (technische) vrijwilligers voor het ophangen van de feestverlichting Ook zijn wij nog bezig met de opslag alle Sfeerverlichting. Belangrijkste voor ons is nu fondswerfing.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De aansluiting van lantarenpalen voor het op kunnen hangen van de feestverlichtinge moeten wij uitbesteden aan een door de gemeente aangewezen professioneel bedrijf en het maken van de armaturen wordt ook uitbesteed

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De verwachtte kosten voor het gehele project is € 22.000,- euro. Voor de 2de fase is een een bedrag van € 6500 nodig. Fase 2 zal gerealiseerd worden begin november 2021. Dit zijn alleen de kosten die 'gemaakt' moeten worden. De rest regelen wij zelf.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja van 2 professionele bedrijven voor het maken van de armaturen en voorbereiding aansluiting op openbare lantarenpalen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Niet nodig

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Ik heb via de werkgroep Belevingsbos Noordscheschut in 2019 mee mogen doen aan Kern met Pit, naast deze werkgroep zit ik dus o.a. ook in de werkgroep Kunst & Cultuur Noordscheschut.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Met name op fondswerving.

Afbeeldingen

Cultuur en historie

  • Paula Benjamins-Terpstra Gisteren
    In november hebben wij als werkgroep met vrijwilligers alle armaturen opgehangen op het dorpsplein en het Zwarte Dijkje tot aan de sluis. De 7 extra armaturen van Fase 2 waren inmiddels al binnen gekomen en in opslag bij een ondernemer uit Noordscheschut. De mannen waren al vroeg aan de slag gegaan, het was behoorlijk fris en daarom onwijs lief dat een 1 van de buren rondom de dorpsplein de mannen in een warme keuken een kopje koffie met wat lekkers aanbood. 's avonds kregen wij gelijk al een foto en een bedankje van een andere aanwonende buren dat ze het prachtig vonden, ze wonen hier net sinds de zomer en waren blij verrast met de mooie feestverlichting. Later in de week kregen wij allerlei foto's met bedankjes toe gestuurd dan de 'schutters' met een wandeling zo genoten van de mooie Feestverlichting. Een licht puntje in donkere dagen schreef iemand. Nou daar doen wij het voor. De Feestverlichting blijft tot eind januari hangen.
  • Paula Benjamins-Terpstra 13 October 2021
    In de maand mei kregen wij goed bericht dat het aangevraagde subsidiebedrag voor de eerste werkzaamheden waren goed gekeurd. Hiermee konden wij het bedrijf Dynniq definitief de opdracht gegeven de werkzaamheden uit te voeren. Dit is medio juni gebeurt. Ondertussen waren wij vele subsidiefondsen aan het aanschrijven voor de aanschaf van 7 armaturen, liefst meer, maar voor fase 2 waren 7 armaturen (feestverlichting) ingepland. Zo maakte wij verbinding tussen de verlichtte sluis en het verlichtte dorpsplein. Helaas kregen wij nogal wat afwijzingen maar er hoeft maar 1 tussen te zitten die het wel goedkeurt en daar doen wij het voor. Via Smederijen Noordscheschut en een sponsor uit Noordscheschut hadden wij bijna 3 armaturen kunnen bekostigen. Omdat de firma Wielsma verlichting graag voor 1 augustus wilde horen of het door ging of niet en hoeveel hebben wij in overleg met Plaatselijk Belang Noordscheschut afgesproken om Wielsma de opdracht te geven de armaturen voor Fase 2 te maken. Deze waren in september klaar en zijn inmiddels bij ons in de opslag ( Tuincentrum Strijker heeft ruimte beschikbaar gesteld voor het opbergen van al onze armaturen) . Het verschil van binnen gehaalde subsidies en sponsors heeft Plaatselijk Belang eerst voor ons voorgeschoten. Wij zijn nog druk bezig met subsidieaanvragen en sponsors en hopen dat dit jaar nog wel rond te krijgen. Met de werkgroep een datum afgesproken voor het ophangen van alle Feestverlichting en hiervoor onze vrijwilligers benaderd en op zaterdag 6 november gaan wij dit doen en hopen wij bij te dragen aan mooie en 'warme' feestmaanden. Mocht het coronabeleid het toelaten willen wij in december een kleine activiteit op het dorpsplein organiseren in de sfeer van Kerst en Muziek.

Twitter

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.