Blote voeten pad als laatste onderdeel in de Beleefroute Polhaar - Oost

Janneke Dijkhof 06-09-2021
123 keer bekeken 0 reacties

Een aantrekkelijke en veilige leefomgeving realiseren met een grote belevingswaarde. Kinderen samen met hun (groot)ouders de natuur laten beleven. Groen in de omgeving dat uitdaagt tot bewegen voor jong en oud. Het beleven van de natuur in de directe woonomgeving heeft een grote educatieve waarde.

Kern

Naam
Polhaar- Oost

Aantal inwoners
aanwonenden van een aantal straten in deze wijk

Gemeente
Dalfsen

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Projectgroep Groen van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen Dalfsen

Doelstelling
De projectgroep Groen wil een aantrekkelijke en veilige leefomgeving realiseren met een grote belevingswaarde

Aantal leden
uit 5 leden, allemaal vrijwilligers waarvan 2 leden van Groen Gebogen, 2 aanwonenden in deze wijk en 1 lid van Plaatselijk Belang kern Dalfsen, 2lede.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
jannekedijkhof22@gmail.com

Project

Doelstelling
Een aantrekkelijke en veilige leefomgeving realiseren met een grote belevingswaarde. Kinderen samen met hun (groot)ouders de natuur laten beleven. Groen in de omgeving dat uitdaagt tot bewegen voor jong en oud. Het beleven van de natuur in de directe woonomgeving heeft een grote educatieve waarde.

Beginsituatie
Er is al het nodige gerealiseerd, te weten: 2 insectenhotels, planten van 1000 biologische inheemse bollen, een evenwichtsbalk, speelkeien, stelten en een hinkelbaan. Wat we nog niet hebben kunnen doen is het blote voeten pad. Er ligt een vijver in deze wijk . Voor de aanschaf van een ontdekkist hoopt de projectgroep eind deze maand een positief antwoord te krijgen. Verder zijn er houten mannetjes als wegwijzers naar de speeltoestellen geplaatst. Een ding ontbreekt nog, het blote voeten pad. Het prikkelen van de zintuigen om zo kinderen ontvankelijk te maken voor wat er leeft, groeit en bloeit in de directe omgeving. Er staan 2 basisscholen in de wijk. Leerlingen hebben de reeds geplaatste speeltoestellen getest.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Kinderen gaan meer bewegen. Van oudsher liep er een mooi pad door de wijk, maar in de loop van de jaren werd het wat verwaarloosd. De leefbaarheid in de wijk keert weer terug, zie een aanwonende. Nu vissen kinderen regelmatig in de vijver. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt erbij te betrekken doe je aan sociale duurzaamheid. Houten mannetjes en de beide insectenhotels zijn door hen gemaakt. Er is samenwerking met natuurboerderij Lindehoeve en we hopen tot een uitwisseling te komen tussen de medewerkenden Lindehoeve en de wijk Polhaar - Oost mbt de ontdekkisten de boerderij en het water. Kinderen die meer buiten spelen kunnen zich beter concentreren en de motoriek gaat vooruit. Verhogen van de biodiversiteit.

Onderdeel van een groter geheel
Zie boven, het is de voorlopige afronding van het beleefpad in deze wijk. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen. Een straat in deze wijk heeft een provinciale prijs gewonnen als groenste straat van Overijssel. Eind dit jaar start de realisering. Daarna is het denkbaar dat er gezamenlijk een plan wordt gemaakt nav een oude Vechtarm in de wijk. Groen is wel een van de aandachtsgebieden van duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Aanwonenden , basisschoolleerlingen van 2 scholen en de medewerkenden van Top Vechtdal ( Talent Ontwikkeling Philadelphia)

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Er zijn al onderdelen opgepakt door de groep. Het realiseren van de insectenhotels, de biologische bollen, de houten mannetjes en de realisatie van 4 speeltoestellen met de nodige pr. en het aanboren van fondsen. Nu gaat het om de finishing touch van het beleefpad, het blote voeten pad. Dan is de beweegroute van 1,6 km wat speeltoestellen betreft voorlopig compleet.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het plaatsen van de speeltoestellen en de insectenhotels zijn uit besteed. Door de corona perikelen is het studenten van het Zone college Zwolle niet gelukt om op onze aanvraag te reageren. Er was geen fysiek les. aeren. ligt

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Het laatste onderdeel, blote voeten pad, denken we aan 1000 euro. Al het andere , op de ontdekkist na, is al betaald. Zoals al eerder aan gegeven hopen we eind deze maand positief antwoord om een ontdekkist water te kunnen aan schaffen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, van studenten om een ontwerp te maken, maar dat is niet gelukt. Op dit moment is er geen ontwerp van een blote voeten pad.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
schetsontwerp bijvoorbeeld. Het ontwerp moet wel hufterproof zijn

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
via, via. Door de corona perikelen heeft de projectgroep Groen het afgelopen jaar online vergaderd. Er waren plannen om Kern met Pit vorig jaar al te benaderen.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Zelfbevestiging dat de projectgroep Groen al een eind gekomen is. Namen van fondsen zijn altijd welkom.

Duurzaamheid

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen