Heerlijkheid Vijfheerenlanden

Mario Swaanen 26-09-2021
479 keer bekeken 0 reacties

Om een oogstfeest te organiseren met als thema fruit, waarin de stichting en met name de vrijwilligers centraal staan. Om de verbondenheid met het dorp te vergroten is dit een feest voor het hele dorp en wordt ook samen georganiseerd door dorpsgenoten die niet betrokken zijn bij de stichting.

In de gemeente Vijfheerenlanden is Stichting Het Zuid-Hollands Landschap eigenaar van diverse waardevolle hoogstamboomgaarden rondom het Wiel van Bassa. Deze boomgaarden zijn momenteel in hoevepacht uitgegeven. De boomgaarden hebben zowel hoge cultuurhistorische, landschappelijke als hoge natuurwaarden. De boomgaarden rondom het Wiel van Bassa zijn erg geliefd bij de bewoners langs de Diefdijk en het naastgelegen dorp Schoonrewoerd. Bij de bewoners is er grote betrokkenheid bij de boomgaarden.  

Vanuit deze betrokkenheid en de hoge waarden is er de wens om deze boomgaarden gezamenlijk duurzaam in stand te houden. Door samen te werken in een Stichting wordt concreet invulling gegeven aan deze duurzame instandhouding. Daarbij vormt het oogsten van het onbespoten hoogstamfruit een belangrijke activiteit. Het samen plukken van fruit versterkt de sociale cohesie, daarnaast kunnen met het geoogste fruit  mooie streekproducten worden gemaakt die ten goede komen aan de hoogstamboomgaarden en de lokale gemeenschap. 

Kern

Naam
Schoonrewoerd

Aantal inwoners
1600

Gemeente
Vijfheerenlanden

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Heerlijkheid Vijfheerenlanden

Doelstelling
In de gemeente Vijfheerenlanden is Stichting Het Zuid-Hollands Landschap eigenaar van diverse waardevolle hoogstamboomgaarden rondom het Wiel van Bassa. Deze boomgaarden zijn momenteel in hoevepacht uitgegeven. De boomgaarden hebben zowel hoge cultuurhistorische, landschappelijke als hoge natuurwaarden. De boomgaarden rondom het Wiel van Bassa zijn erg geliefd bij de bewoners langs de Diefdijk en het naastgelegen dorp Schoonrewoerd. Bij de bewoners is er grote betrokkenheid bij de boomgaarden. Vanuit deze betrokkenheid en de hoge waarden is er de wens om deze boomgaarden gezamenlijk duurzaam in stand te houden. Door samen te werken in een Stichting wordt concreet invulling gegeven aan deze duurzame instandhouding. Daarbij vormt het oogsten van het onbespoten hoogstamfruit een belangrijke activiteit. Het samen plukken van fruit versterkt de sociale cohesie, daarnaast kunnen met het geoogste fruit mooie streekproducten worden gemaakt die ten goede komen aan de hoogstamboomgaarden en de lokale gemeenschap.

Aantal leden
4 bestuursleden met ongeveer 50 vrijwilligers en 27 donateurs (waarvan we sommige beschermers noemen)

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Oprichting stichting Onderhoud hoogstam fruitbomen Verwerking van appels en peren Vermarkten van producten Promotie_publiciteit

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@heerlijkheidvijfheerenlanden.nl

Project

Doelstelling
Om een oogstfeest te organiseren met als thema fruit, waarin de stichting en met name de vrijwilligers centraal staan. Om de verbondenheid met het dorp te vergroten is dit een feest voor het hele dorp en wordt ook samen georganiseerd door dorpsgenoten die niet betrokken zijn bij de stichting.

Beginsituatie
Er is in het verleden een keer een oogstfeest georganiseerd door een klein committee van dorpsbewoners uit Schoonrewoerd. We willen in samenwerking met deze mensen weer een oogstfeest organiseren met als thema fruit, waarin de stichting en de vrijwilligers centraal staan.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Verbinding binnen het dorp en meer aandacht voor het behoud van de hoogstamfruitboomgaarden rondom de Wiel. Als meer mensen zich hierdoor bij ons aansluiten hebben we meer kans om het behoud in de toekomst te blijven ondersteunen als stichting.

Onderdeel van een groter geheel
Het project is een onderdeel van de stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Op de korte termijn: alle bewoners hebben de mogelijkheid om het feest bij te wonen. Op de lange termijn: behoud van de hoogstamfruitboomgaarden rondom de Wiel van Bassa waar veel bewoners regelmatig recreƫren in de vorm van wandel, fietsen en zwemmen. Als het oogstfeest een jaarlijks terugkerend evenement wordt => alle bewoners die de feesten gaan bezoeken.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het mede organiseren en aankleden van het oogstfeest.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Een aantal onderdelen die het oude Oogstfeest committee wil organiseren.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja

Totale kosten van het project
Nog geen idee.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, er is iemand die een sap-pers demonstratie wil geven en eventueel andere mensen die op willen treden of iets willen organiseren. Bijvoorbeeld: vorige keer was er een man die een gecontroleerd kampvuurtje voor de kinderen organiseerde. Dit soort mensen hopen we mee te krijgen om iets te komen doen op het Oogstfeest.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Voorlopig niet, maar we houden de mogelijkheid graag open.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een folder.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Of er nog andere projecten lopen waar we mee samen zouden kunnen werken.

Afbeeldingen

Evenement

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen