Buite Speule Sprundel

Jac van Trijp 25-10-2021
488 keer bekeken 0 reacties

Dit project heeft als hoofddoel om de bewoners van het dorp meer buiten te laten bewegen. Tegenwoordig zitten zowel grootouders, ouders, jeugd en kinderen veel te veel binnen, al dan niet achter een scherm. Het project wil ze meer buiten en in de natuur krijgen.

Voortgang
Hierbij informatie over de ontwikkelingen en voortgang van het project “ Buite Speule Sprundel".
Ons voornaamste doel voor 2022 hebben we behaald namelijk “Samen met de gemeente optrekken om in de planologische plannen opgenomen te worden met de onderdelen van ons project”.
Het plan ligt er.  “Ontwerpboek Park Omgangstraat” Het ontwerpboek is opgesteld door de gemeente op basis van onze wensen.
Het plan is al voorgelegd aan het college en is op 13 oktober met de omwonenden besproken. De gemeente start met de invulling. Zie toegevoegde bestanden.
Afgelopen 16 november, op de nationale boomplantdag, zijn de eerste bomen geplant voor het plan Park Omgangstraat. 
De kinderen hebben het terrein al gevonden om te spelen en lekker met de fiets te crossen. Zie de bijgevoegde foto's 

 

 

 

 

 

 

 

Kern

Naam
Dorpswerk Sprundel

Aantal inwoners
5200

Gemeente
Gemeente Rucphen

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Buite Speule Sprundel

Doelstelling
Dit project heeft als hoofddoel om mensen meer buiten te laten bewegen. Tegenwoordig zitten zowel grootouders, ouders, jeugd en kinderen veel te veel binnen, al dan niet achter een scherm. Men is steeds minder buiten en in de natuur te vinden. De noodzaak om buiten vertier te zoeken en beweging te stimuleren is zeker in deze coronatijd nadrukkelijker dan ooit.

Aantal leden
50

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Veel ideeën en projectmatig werken

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
jacvantrijp@kpnmail.nl

Project

Doelstelling
Dit project heeft als hoofddoel om de bewoners van het dorp meer buiten te laten bewegen. Tegenwoordig zitten zowel grootouders, ouders, jeugd en kinderen veel te veel binnen, al dan niet achter een scherm. Het project wil ze meer buiten en in de natuur krijgen.

Beginsituatie
Vooral het gemis van voldoende geschikte buitenspeel- en beweeggelegenheden in Sprundel en een eigen plek voor de jeugd van 9 tot en met 18 jaar, leidt tot overlast met vandalisme en bedreigingen in onder andere het Fatimapark. Dit zorgt voor irritaties bij onder andere vrijwilligers, bewoners en bezoekers.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Buiten spelen goed is voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Erik Scherder stelt dat door het vele stil zitten, kinderen obesitas en diabetes ontwikkelen. Bewegen in de ruimte is verder goed voor de ruimtelijke ontwikkeling en creativiteit van kinderen. Zorg bij speelgelegenheden voor een verrijkte omgeving met een voortdurende variatie, dit zorgt voor de grootste winst! Maximaal uitdagen is een maximaal effect op het zenuwstelstel én immuunsysteem. - Het moet nieuw zijn - Het moet uitdagend zijn - Het moet moeite kosten Mensen denken dat kinderen onrustig worden van beweging, het is andersom. Doordat kinderen veel stil zitten, worden ze onrustig. Laat ze ravotten! Hutten bouwen! Lekker in een groene omgeving! Daardoor gaan de hersenen beter (samen)werken en is een positief gevolg, dat kinderen beter kunnen filteren en daardoor beter aandacht kunnen hebben voor zaken.

Onderdeel van een groter geheel
Gezonder door meer bewegen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle inwoners van het dorp

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Samen met de gemeente optrekken om in de planologische plannen opgenomen te worden met de onderdelen van ons project " Buiten Speule Sprundel. Overgieten we de wensen nog met een educatief sausje zodat de inwoners van Sprundel en leerlingen van IKC Vinkenbos meer van de natuur ontdekken, dan liggen er de volgende wensen: 1. Een (tijdelijk) crossbaantje van zand en kleine hindernissen 2. Kabouterpad 3. Bijen-/insectenhotel 4. Meer simpele speeltoestellen van natuurlijke materialen 5. Sprundels Speulbos; een plek voor kinderen en jeugd om te ravotten en hutten te bouwen 6. Een plukbos 7. Dierentuintje voor alle leeftijden (ook als uitje voor de ouderen) 8. Fitnesstoestellen in natuurlijke omgeving 9. Voor kinderen vanaf 9 jaar aantrekkelijkere en uitdagendere speeltuinen en/of toestellen 10. Geschikte en beschikbare trapveldjes voor de jeugd van 9 - 18 jaar 11. Een verhard baantje waarop men kan skeeleren en skateboarden voor de jeugd van 9-18 jaar 12. Cruyff Court of Krajicek Playground. In 2021 zijn 2 en 3 gerealiseerd. Voor 2022 richten we ons op 1, 4, 5, 6 en 8.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Uitbesteden niet echt. We zoeken de samenwerking met de gemeente Rucpen. Dit lukt aardig goed

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De investering moet voornamelijk van de gemeente Rucphen komen. Wij schatten in dat van onze kant Dorpswerk Sprundel € 2.000 het project gaat kosten.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Gemeente Rucphen Subsidie voor fitnesstoestellen

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
De verhouding met de gemeente Rucphen, wethouders en ambtenaren is goed. De gemeente is benaderbaar en we zijn in gesprek. Wellicht kunnen ondersteuning gebruiken in onze gesprekken met de gemeente en straks bij het onderzoek over en bij de aanleg.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Ik kon het account niet meer vinden. Ik denk dat we in 2017 ook al een keer met succes hebben meegedaan. Het spandoek wat we toen van jullie hebben ontvangen hangt nog steeds trots in Sprundel

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Eventuele ondersteuning met kennis en advies over het traject met de gemeente

Afbeeldingen

Inrichten groen

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen