Multifunctionele ontmoetingsruimte ‘Het Pomphuis’

Jorrit Hompe 26-10-2021
1188 keer bekeken 10 reacties

Inwoners in verbinding brengen met elkaar, de cultuurhistorie en natuurwaarden van voormalig zwembad Beekhuizen in Velp. Dit doen wij door het realiseren van een duurzame ontmoetingsruimte voor natuur- educatie, sociale activiteiten en andere buurtinitiatieven in het oude Pomphuis van het zwembad.

Wij willen een multifunctionele ontmoetingsruimte realiseren op een wel heel bijzondere locatie in Velp. Het Pomphuis van voormalig openluchtzwembad Beekhuizen – vroeger gebruikt om het zwembadwater rond te pompen en te zuiveren – willen we omtoveren tot multifunctionele ruimte met maatschappelijke en cultuurhistorische functie. Sinds de sluiting van het zwembad is het terrein een belangrijk natuurgebied geworden waar zeldzame diersoorten zoals de ringslang, de das, en de vleermuis leven. Ook zijn de historische elementen van het zwembad nog te zien, zoals de gekleurde zwembadranden en de oude duiktoren. Het is welbekende plek bij veel Velpenaren. Regelmatig horen wij dan ook van enthousiaste voorbijgangers ‘ Hier heb ik vroeger nog gezwommen! Mag ik even kijken?’ Met de ontwikkeling van het pomphuis creëren we een plek waar bewoners en lokale vrijwilligers kunnen verzamelen, waar sociale activiteiten en andere buurtinitiatieven georganiseerd kunnen gaan worden, en hebben we een uitvalsbasis en sanitaire voorzieningen voor natuur-educatieve excursies en rondleidingen voor jong en oud. Voor dit project willen we in eerste instantie graag de keuken met apparatuur en natte ruimte afmaken. En als mogelijk een afscheidingswand met ramen en schuifdeur, en/of een trap realiseren. Daarnaast (ver)bouwen wij het Pomphuis duurzaam en milieubewust, door bijvoorbeeld het hergebruik van materialen, en is het de bedoeling het gebouw zoveel mogelijk energie-neutraal te maken.  

Kern

Naam
Velp

Aantal inwoners
18000

Gemeente
Rheden

Provincie
Gelderland

Deelnemersgroep

Naam
Bewonersvereniging Zwembad Beekhuizen

Doelstelling
Samen met Stichting Broedplaats Beekhuizen, beheert en onderhoud Bewonersvereniging Zwembad Beekhuizen vrijwillig het natuurgebied op het terrein van het voormalige openluchtzwembad Beekhuizen in Velp. Wij zetten ons in voor a) het behouden en ontwikkelen van natuurwaarden op het terrein, b) het organiseren van natuurvriendelijke recreatieve en educatieve activiteiten voor jong en oud, en c) het beleefbaar maken van de cultuurhistorie van het voormalige zwembad.

Aantal leden
11 volwassenen

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben kennis over het organiseren van natuurvriendelijke activiteiten voor verschillende doelgroepen, de uitvoer van beheer- en onderhoudswerkzaamheden gericht op de instandhouding en versterking van natuurwaarden, en het begeleiden van vrijwilligers.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
contact@zwembadbeekhuizen.nl

Project

Doelstelling
Inwoners in verbinding brengen met elkaar, de cultuurhistorie en natuurwaarden van voormalig zwembad Beekhuizen in Velp. Dit doen wij door het realiseren van een duurzame ontmoetingsruimte voor natuur- educatie, sociale activiteiten en andere buurtinitiatieven in het oude Pomphuis van het zwembad.

Beginsituatie
Na de oplevering in 2015 van de woningen in de oude bebouwing van Zwembad Beekhuizen zijn de bewoners, in samenwerking met WoningBouwVerenigingGelderland (WBVG), begonnen aan de renovatie van het vervallen Pomphuis. Door de jaren heen zijn met hulp van vrijwilligers de oude leidingen en filtercontainers verwijderd en is de buitenkant van het gebouw aangepakt. We hebben dakisolatie en dubbelglas en een nieuwe toegang gemaakt. Aan de binnenkant van het gebouw is de basis gelegd voor het realiseren van 2 aparte ruimtes waartussen in het midden een gezamenlijk keukenblok met natte ruimte komt. Wat voor een soort project we gaan realiseren: Wij willen een multifunctionele ontmoetingsruimte realiseren op een wel heel bijzondere locatie in Velp. Het Pomphuis van voormalig openluchtzwembad Beekhuizen – vroeger gebruikt om het zwembadwater rond te pompen en te zuiveren – willen we omtoveren tot multifunctionele ruimte met maatschappelijke en cultuurhistorische functie. Sinds de sluiting van het zwembad is het terrein een belangrijk natuurgebied geworden waar zeldzame diersoorten zoals de ringslang, de das, en de vleermuis leven. Ook zijn de historische elementen van het zwembad nog te zien, zoals de gekleurde zwembadranden en de oude duiktoren. Het is welbekende plek bij veel Velpenaren. Regelmatig horen wij dan ook van enthousiaste voorbijgangers ‘ Hier heb ik vroeger nog gezwommen! Mag ik even kijken?’ Met de ontwikkeling van het pomphuis creëren we een plek waar bewoners en lokale vrijwilligers kunnen verzamelen, waar sociale activiteiten zoals kunstexposities en andere buurtinitiatieven georganiseerd kunnen gaan worden, en hebben we een uitvalsbasis en sanitaire voorzieningen voor natuur-educatieve excursies en rondleidingen voor jong en oud. Daarnaast (ver)bouwen wij het Pomphuis duurzaam en milieubewust, door bijvoorbeeld het hergebruik van materialen, en is het de bedoeling het gebouw zoveel mogelijk energie-neutraal te maken.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Zwembad Beekhuizen is een plek met een rijke historie en belangrijke natuurwaarden. Het pomphuis wordt de uitvalsbasis van waaruit er regelmatig rondleidingen gegeven zullen worden, een plek waar basisschoolleerlingen op excursie kunnen komen en waar vrijwilligers en bewoners elkaar ontmoeten. Zo brengen we de natuur onder de aandacht bij de inwoners van Velp. Met de ontwikkeling van het pomphuis creëren we daarnaast ook een plek waar sociale activiteiten en buurtinitiatieven georganiseerd kunnen gaan worden. Het Pomphuis krijgt hiermee een belangrijke natuur- educatieve, maatschappelijke en cultuurhistorische functie in Velp.

Onderdeel van een groter geheel
Ons project is deel van een groter geheel. Het is een meerjarig project waarin het gehele Pomphuis vanuit geheel vervallen staat op duurzame en milieubewuste manier wordt opgeknapt en omgebouwd tot multifunctionele ontmoetingsruimte.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle inwoners van Velp hebben voordeel van het project. Wij richten ons op verschillende doelgroepen, zoals schoolklassen, mensen die rust en natuur willen beleven, vrijwilligers die helpen het omliggende natuurterrein te onderhouden, en mensen die vanuit nostalgie het terrein willen bezoeken. Voor vele mensen die ooit in Beekhuizen hebben gezwommen blijft dit een plek die in hun hart is opgesloten.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het komende jaar willen we de natte ruimte en keuken volledig gaan realiseren, zodat deze in gebruik genomen kunnen gaan worden. Denk hierbij aan het aansluiten van water en electra, het afwerken van de wanden en het keukenblok en het plaatsen van apparatuur. Ook willen we zo mogelijk een scheidingswand plaatsen zodat twee aparte ruimtes binnen het Pomphuis tegelijkertijd gebruikt kunnen gaan worden. En een houten trap gemaken en plaatsen, om een hoogteverschil tussen de keuken en een van de ruimtes veilig te overbruggen. Zo willen we een creatief en met kennis van materialen een duurzame en visueel aantrekkelijke ruimte creëren.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Later in het project de laatste fase wellicht maar niet de fase waar we nu deze subsidie voor aanvragen. Daarom hebben we wel interesse in de raadgevende rol die jullie ook bieden.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
Het gehele project: Dit doen we beetje bij beetje het opknappen van het pomphuis loopt reeds 5 a 6 jaar. Om het Pomphuis te redden heeft als eerste de WBVG (woningbouwvereniging Gelderland) 30 duizend euro geïnvesteerd dit betrof een nieuwe pui en nieuw dak. We hebben zelf als bewoners reeds meerdere duizenden euro in dit project geïnvesteerd. Een redelijke schatting is 5 duizend euro waarvoor we verbazingwekkend veel hebben kunnen doen. We organiseren activiteiten zoals een landmarkt of bv filmavond om geld op te halen. Verder doen we zoveel mogelijk met subsidies van bijvoorbeeld het Oranje Fonds. De schatting is nu dat we nog een 6-8 duizend euro nodig hebben om het totaal casco af te kunnen maken in zelfwerkzaamheid. Daarna hebben we nog geld nodig voor bijvoorbeeld interieur etc. Voor dit specifieke onderdeel waar de subsidie aanvraag over gaat: We willen in eerste instantie graag de keuken met apparatuur en natte ruimte afmaken. En als mogelijk een afscheidingswand met met ramen en schuifdeur, en/of een trap realiseren. Die laatste 2 zijn bedoelt als een succes optie maar worden sowieso in de toekomst aangepakt.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
De uitvoering van het Pomphuis project doen we als gedreven groep buren in eigen beheer. Hierbij krijgen we regelmatig hulp van enthousiaste vrijwilligers, vrienden, kennissen. Met de hulp van (kleine) subsidies werken we gestaag richting ons doel.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja graag! Graag ontvangen wij ondersteuning bij het bedenken van een ecologische en betaalbare oplossing voor het isoleren van bijvoorbeeld de muren van het pomphuis.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via Stichting Landschapsbeheer Gelderland, 1 van de buren werkt hier.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij zouden graag advies krijgen over waar wij terecht kunnen voor het werven van fondsen en het maken van leerzame contacten met soortgelijke initiatieven.

Afbeeldingen

Groeten uit Beekhuizen - Promotie-film

Voortgang Pomphuis - kort filmpje

Educatief

Op de kaart

Een momentje...

Jorrit Hompe

13-12-22 om 21:42

2022 was voor ons een super succesvol jaar. Er is hard gewerkt, er zijn een paar hobbeltjes genomen, en samen hebben we veel bereikt.  
We zijn heel trots op het resultaat!!! 
Hieronder volgen een paar fotoreportages waarin je de vooruitgang kunt zien van begin tot eind:
 

Jorrit Hompe

13-12-22 om 21:46

Ontwerpfase van de afscheidingswand, van moodboard tott technische tekeningen:

Jorrit Hompe

13-12-22 om 21:50

Als eerste moest de keuken zelf afgebouwd worden (want er moet wel koffie zijn tijdens het klussen toch? ;) 
Hieronder de stappen in beeld:

 

 

 

 

Jorrit Hompe

13-12-22 om 21:51

En om in de grote ruimte te kunnen komen, was er natuurlijk een eigen custom-made trap nodig.
Hij is mooi geworden toch? En nog ergonomisch ook!!!

Jorrit Hompe

13-12-22 om 21:55

En natuurlijk de wand zelf, het grote project. Hier zijn veel denk-, zweet-, las-, sjouw-, en bouw-uren in gaan zitten. (En veel koffie :P) 
Hieronder een kleine samenvatting van die vele uren, met de meesterbouwers zelf in beeld.

Jorrit Hompe

13-12-22 om 21:59

Zoals bij elk (bouw)project natuurlijk ook wat tegenslag. Al vroeg in het jaar bleek dat we een 'probleempje' hadden met het riool, maar na enige vertraging hebben we het kunnen fixen, en de draad weer op kunnen pakken. 

 

Jorrit Hompe

13-12-22 om 22:03

Al tijdens de werkzaamheden vonden er meerdere leuke activiteiten plaats in het pomphuis, denk aan concerten, klusdagen, vergaderingen, natuurwerkdagen en meer. Dat smaakt naar meer!

 

Jorrit Hompe

13-12-22 om 22:04

En als laatste nog een paar sfeerimpressies van het pomphuis en zijn omgeving:

Jorrit Hompe

18-12-22 om 19:53

Jorrit Hompe

18-12-22 om 19:57

En het trotse team met de wand tussen de keuken en de grote ruimte:

 

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen