Grientegaard

19-11-2022 Biologische mest halen bij boer Jochum
Janine Bos 31-10-2021
367 keer bekeken 0 reacties

Van de gemeente Leeuwarden hebben we een stuk grond van 30 bij 6 meter toegewezen gekregen om een moestuin op te realiseren. Het doel is om hier een gezamenlijke biologische moestuin te realiseren en onderhouden.

Grientegaard: de biologische moestuin van Wytgaard

Kern

Naam
Grientegaard

Aantal inwoners
420

Gemeente
Leeuwarden

Provincie
Friesland

Deelnemersgroep

Naam
Grientegaard

Doelstelling
Een gezamenlijke biologische dorpsmoestuin opzetten en beheren

Aantal leden
8

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Het opzetten van een moestuin

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
grientegaard@hotmail.com

Project

Doelstelling
Van de gemeente Leeuwarden hebben we een stuk grond van 30 bij 6 meter toegewezen gekregen om een moestuin op te realiseren. Het doel is om hier een gezamenlijke biologische moestuin te realiseren en onderhouden.

Beginsituatie
Drie dorpelingen hadden het idee voor de moestuin en hebben vervolgens een oproepje op facebook geplaatst met de vraag of er meer dorpelingen zijn die mee willen helpen met het opzetten van de moestuin. Inmiddels bestaat de groep uit acht mensen. We zijn een aantal keer bij elkaar gekomen om ideeën uit te wissel en er zijn gesprekken geweest met de gemeente over waar de moestuin mag komen. De gemeente heeft inmiddels een stuk brede berm net buiten de bebouwde kom, ten zuiden van Wytgaard, beschikbaar gesteld om de moestuin op te realiseren.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Wytgaard is een plattelandsdorp met een bruisend verenigingsleven en verschillende verenigingen en clubs. Van een biljart- tot een toneelvereniging en van een zang- tot voetbalclub. Met het realiseren van de moestuin komen dorpsbewoners samen, die zich niet direct aangetrokken voelen tot de sport- en cultuurclubs en -verenigingen, maar toch iets met andere dorpelingen willen ondernemen.

Onderdeel van een groter geheel
Nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In eerste instantie degenen die de moestuin gaan opzetten. Daarnaast zijn er ideeën voor een oogst/pompoenfeest of een bloemen pluktuin op de strook die de openbare weg en de moestuin van elkaar scheidt. Hier kunnen alle bewoners in de buurt, dus ook uit de andere dorpen, van profiteren.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het stuk grond heeft altijd dienst gedaan als berm en is begroeid geweest met gras. De bodem bestaat uit zware klei en heeft weinig bodemleven. Met een schep alleen was er amper een gat in de grond te graven. Na het doen van een grondanalyse bleek de grond ook nog vrij zuur te zijn. We zijn daarom als eerste begonnen om de toplaag te frezen en hebben vervolgens bij een naburige boer biologische stalmest (inclusief heel veel wormen en andere beestjes) en kalk door de (inmiddels) losse toplaag gemengd. In het najaar willen we de helft van de grond nog inzaaien met een groenbemester (winter tarwe) en op de andere helft misschien wat winter groente nog zaaien. Verder gaan we bij biologische/biodynamische initiatieven in de buurt te rade om meer kennis op te doen. Vervolgens zullen we een beplantingsplan maken wat we dan in het voorjaar uit kunnen gaan voeren.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Voor alsnog doen we alles zelf.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Het huren van de frees en aanschaf van kalk, mest en zaden heeft ont tot nu toe €300 gekost. Verder willen we nog een vaste afscheiding gaan maken tussen de moestuin en de openbare weg. De openbare weg (fietspad) is een drukke doorgaande weg naar Leeuwarden en we willen vandalisme zoveel mogelijk voorkomen. Hiervan zullen de kosten ook een paar honderd euro zijn. Waarschijnlijk dat we in het voorjaar nog een keer wat organisch materiaal (mest, compost, etc) aan de bodem moeten toevoegen. Dit zal ongeveer €100 zijn. Gereedschap en picknickbankje proberen we zoveel mogelijk tweedehands aan te schaffen of gratis te krijgen. Maar ook hiervan zullen de kosten € 100 tot € 200. En natuurlijk zullen er zaden aangeschaft moeten worden. Alles bij elkaar komt de huidige begroting uit op € 1000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Kennis of biologisch/biodynamisch moestuinieren zullen we bij naburige initiatieven ophalen. Het gaat dan om het verzorgen van de bodem, maar ook bepalen welke gewassen waar geplaatst kunnen worden en welke juist wel en juist niet samen geplant kunnen worden.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Als er kennis is over het verbeteren van het bodemleven of ver hoe de moestuin het beste ingedeeld kan worden, dan willen we daar graag gebruik van maken.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Erover gehoord vanuit andere dorpen.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Als er kennis is over hoe vandalisme voorkomen kan worden, dan horen we dat graag. Zoals eerder gezegd ligt de tuin langs een druk fietspad en is daar weinig sociale controle. Zeker 's avonds in het weekend rijden hier grote groepen (beschonken) jongeren langs.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Moestuin

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen