De groene Coe

Danielle Vernhout 31-10-2021
390 keer bekeken 0 reacties

De Coehoornstraat in Hilversum groener, bloemiger, en dier- en kindvriendelijker maken. Onze grasvelden in ere herstellen, met hekjes om de plantsoenen en wilde bloemen. En met boomspiegels en vogelhuisjes om en rond de bomen en bloembakken aan de lantaarnpalen.

Kern

Naam
Coehoornstraat Hilversum

Aantal inwoners
meer dan 200

Gemeente
Hilversum

Provincie
Noord-Holland

Deelnemersgroep

Naam
lief & leed van de Coehoornstraat

Doelstelling
Duurzaam meedoen in Hilversum met meer groen en bloem -en een veiliger- Coehoornstraat.

Aantal leden
vijf mensen die de hele straat vertegenwoordigen

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

Project

Doelstelling
De Coehoornstraat in Hilversum groener, bloemiger, en dier- en kindvriendelijker maken. Onze grasvelden in ere herstellen, met hekjes om de plantsoenen en wilde bloemen. En met boomspiegels en vogelhuisjes om en rond de bomen en bloembakken aan de lantaarnpalen.

Beginsituatie
We leven in een kinderrijke straat, waar veel op straat gespeeld wordt. Alle kinderen spelen met elkaar, heel jong en wat ouder, voetballen, verstoppertje, heel bijzonder. De Coehoornstraat is een beschermd dorpsgezicht met stroken gras voor de huizen in het eerste deel van de straat. De bomen zijn gekapt en vervangen, maar toch ziet het er kaal uit en gevuld met blik (auto's). De stroken gras zijn een trekpleister voor alle hondenbezitters in en rond de straat. Vieze poepveldjes. Dus het gras wat er is, wordt volgepoept en de kinderen spelen daarom op straat tussen de auto's. Heel onveilig natuurlijk. .En omdat onze straat net buiten het centrum ligt, net vrij parkeren is en vlak bij een grote Jumbo, is het altijd volgeparkeerd. In het tweede stuk van de straat en in wat mindere mate het derde staan mooie oude bomen op een smalle stoep met parkeerhavens daartussen. De boomwortels drukken de stoeptegels omhoog.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het groen van het 'beschermde' dorpsgezicht van de straat beschermen en terugbrengen. Een vogel-, vlinder-, bijen- én egelvriendelijke straat creëren. Een natuurlijke 'barrière' van groen en bloemen om blik en steen te 'verzachten. Bijdragen aan de biodiversiteit. Grasvelden op een sympathieke manier niet meer toegankelijk te maken voor honden en hondenbezitters.

Onderdeel van een groter geheel
Wij gaan ons aansluiten bij Hilversum100, het netwerk van duurzame doeners.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van de straat, maar vooral de kinderen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Een ontwerp maken van ons plan. We willen de originele hekjes weer plaatsen . We willen bordjes ophangen waarop staat wat we gaan realiseren, hoe mensen mee kunnen werken. We willen hondenuitlaters op een sympathieke manier met een ludieke poepactie met zakjes en een routebeschrijving naar de hei, de hei opsturen. We gaan daar zeker ook de pers bij betrekken. We willen in het voorjaar van 2022 al zaaien. Best ambitieus, maar een mooi streven.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het maken en plaatsen van de hekjes. Stoep en behoud bomen in het tweede deel van de straat.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja

Totale kosten van het project
Dat weten we nog niet. We willen zoveel mogelijk met gerecycled materiaal werken, maar het hekwerk rond de 8 grasvelden (zeker 120 meter) is een grote kostenpost. Stoepen en behoud bomen is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de gemeente. Met de hekjes rond grasvelden herstellen we het dorpsgezicht van de straat, we gaan ervan uit dat de gemeente dat een prachtig plan vindt en eraan bijdraagt.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
https://hilversum100.nl/themas/natuur-in-en-om-de-stad: advies bij het inrichten van bloemenperken. https://www.vonkindewijk.nl/home: ondersteuning bij het bouwen van vogelhuisjes en misschien ook van hekjes

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We maken ons wel zorgen om de waterafvoer in de straat. Het loopt hier op bepaalde plekken snel onder. Een schetsontwerp zou echt fantastisch zijn. Vooral omdat we met een beschermd dorpsgezicht te maken hebben.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
We lazen erover in een artikel in de Gooi- en Eembode van 28 oktober jl.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Ondersteuning in onze contacten met de gemeente. Advies bij het inrichten van het groen. Deelname aan workshops, liefst ook met kinderen.

Afbeeldingen

Inrichten groen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen