The Future Has Many Histories

Roger Meij 07-11-2021
1458 keer bekeken 0 reacties

12 kunstwerken in de openbare ruimte zullen verspreid over 2022 en 2023 op een feestelijke wijze worden onthuld op de verschillende locaties. Voor de buurtbewoners worden voor iedere onthulling bijeenkomsten georganiseerd bij het kunstwerk waarbij de kunstenaar uitleg geeft over het werk.

In 2022 begon het programma van The Future Has Many Histories met een Artist in Residency week voor de deelnemende kunstenaars uit Nederland. Gedurende 9 dagen verkenden de kunstenaars de omgeving, de geschiedenis en de mensen rond Burgh Haamstede. Tijdens deze week nodigden we verschillende buurtbewoners uit voor een diner om kennis te maken met de kunstenaars en zodat de kunstenaars kennis konden maken van de bewoners en gebruik konden maken van hun lokale kennis en contacten. In een aantal gevallen heeft dit contact ook een vervolg gekregen bij de ontwikkeling van de tentoonstelling en het kunstwerk in de openbare ruimte.

In ze zomer van 2022 is het eerste kunstwerk in de openbare ruimte gemaakt door de Braziliaanse kunstenaar Marina Sader. Zij is gaan rondkijken in het dorp op zoek naar mensen die iets deden dat hun vreugde bracht. Zo kwam ze bij een kind dat leerde vliegeren, dat de basis werd voor een muurschildering in de tuin van de Bewaerschole en een animatie. Tijdens haar schilderwerkzaamheden is zij regelmatig aangesproken door buurtbewoners waarbij zij graag uitleg gaf over haar werk. In het ontwerpproces hebben we de buurtbewoners uitgenodigd om kennis te maken met de kunstenaar en zij heeft ons meegenomen in haar ontwerpproces. Inmiddels is ook de animatie geïnstalleerd die ket werk compleet maakt.

In 2023 zullen meer kunstwerken in de openbare ruimte ontwikkeld en geplaats wordt waarbij ook steeds de bewoners worden uitgenodigd. Ook wordt samengewerkt met lokale ondernemers bij de plaatsing van de werken.

Kern

Naam
Burgh-Haamstede

Aantal inwoners
4.310 inwoners (per 1 januari 20231)

Gemeente
Gemeente Schouwen-Duiveland

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Bewaerschole

Doelstelling
Buurtbewoners betrekken bij het realiseren van kunstwerken in de openbare ruimte

Aantal leden
7 (onbezoldigde) bestuursleden

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis van kunst en cultuur en sociaal-maatschappelijke activiteiten

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@bewaerschole.nl

Project

Doelstelling
12 kunstwerken in de openbare ruimte zullen verspreid over 2022 en 2023 op een feestelijke wijze worden onthuld op de verschillende locaties. Voor de buurtbewoners worden voor iedere onthulling bijeenkomsten georganiseerd bij het kunstwerk waarbij de kunstenaar uitleg geeft over het werk.

Beginsituatie
Als pilot-project is 6 november 2021 de eerste buurtbijeenkomst georganiseerd voor de onthulling van de eerste buitensculptuur.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Sociale cohesie in de buurt en betrekken van eenzame ouderen

Onderdeel van een groter geheel
Het Kern met Pit project vormt onderdeel van het nieuwe meerjarige programma The Future Has Many Histories van de Stichting Bewaerschole. Met zowel het kunstprogramma als het Kern met Pit-project laat de Stichting Bewaerschole zien dat we ons bewust zijn van de ‘menselijke maat’. Voor het kunstprogramma worden 12 kunstenaars uitgenodigd om verleden, heden en toekomst op de Kop van Schouwen te onderzoeken en artistiek te verbeelden. De kunstenaars gaan hiervoor de dialoog aan met de bewoners op de Kop van Schouwen en hun omgeving onderzoeken. De artistieke uitwerking zal worden uitgebeeld in 12 tijdelijke binnen-exposities in de Bewaerschole en door 12 buiten-sculpturen te ontwerpen die in/om Burgh-Haamstede worden geplaatst.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Buurtbewoners worden betrokken bij het creatieve proces van het buiten-kunstwerk dat in hun buurt zal worden geplaatst.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Bestuur en vrijwilligers organiseren de buurtbijeenkomsten en de voorafgaande dialoog-sessies tussen bewoners en kunstenaars.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
n.v.t.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Het Kern met Pit project zal ca. € 300 per activiteit bedragen. In totaal staan er 6 activiteiten gepland in 2021.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Dorpsbewoners met kennis van geschiedenis, geografie, cultureel erfgoed en natuurlijk erfgoed van de Kop van Schouwen worden uitgenodigd om een presentatie te verzorgen tijdens de Kern met Pit bijeenkomsten.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Mogelijk, die wordt duidelijk gaandeweg het programma afhankelijk van de lokatie van de buiten-sculpturen.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via KNHM adviseur Ad van Hees

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Nog meer inzicht in sociaal-maatschappelijke aspecten waaronder sociale cohesie.

Afbeeldingen

Kern met Pit

Cultuur en historie

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen