Takkenwal aanleggen

Marieke Van Engelen 08-11-2021
432 keer bekeken 0 reacties

In onze natuurspeeltuin wordt dagelijks door veel kinderen gespeeld, er worden ook veel honden uitgelaten. Graag willen wij een takkenwal realiseren als natuurlijke afscheiding voor kinderen en looproute voor hondenbezitters. Een takkenwal zal ook bijdragen aan de biodiversiteit.

Kern

Naam
Ooij

Aantal inwoners
2500

Gemeente
Berg en Dal

Provincie
Gelderland

Deelnemersgroep

Naam
de Speulplek

Doelstelling
Wij hebben met een groep mensen 10 jaar geleden een groene ruimte ingericht, hier is iedereen welkom om te spelen en te recreëren.

Aantal leden
3 bestuursleden, een kerngroep van 6 mensen, onderhoudsgroep van 5 mensen en vlindertuin werkgroep van 10 mensen.

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben kennis van subsidie aanvragen, vrijwilligers werven, organiseren natuuractiviteiten, buurt activiteiten, onderhoudsdagen organiseren, snoeien, maaien en onkruid wieden. We hebben zelf een klein voedselbosje aangelegd en wilgenhutten gemaakt, er is een vlindertuin en een zelfgemaakt insectenhotel. Ook is er een pomp en waterbaan waar je kan spelen. Wij onderhouden contacten met de gemeente en met welzijnsorganisaties.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
speulplek@gmail.com

Project

Doelstelling
In onze natuurspeeltuin wordt dagelijks door veel kinderen gespeeld, er worden ook veel honden uitgelaten. Graag willen wij een takkenwal realiseren als natuurlijke afscheiding voor kinderen en looproute voor hondenbezitters. Een takkenwal zal ook bijdragen aan de biodiversiteit.

Beginsituatie
Een paar jaar geleden hebben we zelf al een takkenwal gemaakt toen de gemeente veel hout heeft gesnoeid in het bosje achter onze Speulplek, echter het geld ontbrak om deze wal mooi en stevig neer te zetten. We hebben goedkope palen gebruikt om de boel bij elkaar te houden, er worden door kinderen veel takken uit de wal gehaald waardoor het geheel rommelig is en veel onderhoud vraagt. Ouders geven aan de wal fijn te vinden als hun kinderen op de Speulplek spelen. Achter de Speulplek ligt water, dit kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. De takkenwal is ook voor hen een mooie, natuurlijke begrenzing. Tot de takkenwal en niet verder :). Kijk ook eens op onze website of op facebook https://www.facebook.com/search/top?q=de%20speulplek

Verbeteringen voor de woonomgeving
Een takkenwal ziet er mooi uit, het zorgt voor een natuurlijke afscheid tussen de Speulplek en het bos en water dat hierachter ligt. Achter de takkenwal ligt een pad, door de wal blijven mensen die met hun hond wandelen gescheiden van de plek waar de kinderen spelen. Er zitten uilen in het bosje en onlangs hebben we zelf een uilenkast laten maken. De uilenwerkgroep Nijmegen is komen kijken en gaf aan dat de takkenwal een perfecte plek is voor kleine dieren die als voedsel voor uilen kunnen dienen. De takkenwal zal zorgen voor vergroten van de biodiversiteit. Door het plaatsen van kastanje houten palen langs de wal zal deze meer stevigheid krijgen. We kunnen hier dan ook wilgentenen in vlechten.

Onderdeel van een groter geheel
Zie boven al beschreven en zie ook Facebook en onze website https://speulplek.nl/

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners in Ooij, tijdens corona hebben we gezien dat nog veel meer mensen de Speulplek bezoeken en ook buitenschoolse opvang vanuit Nijmegen en Beek komen graag op de Speulplek spelen en picknicken. De school gebruikt de Speulplek voor sportdagen en evenementen, Sinterklaas komt er aan, er wordt Halloween gevierd. Maar vooral heel veel kinderen spelen bij de pomp, bij de zandbult en bij alle natuurlijke speelaanleidingen. Ook veel volwassenen wandelen hier, spelen hier met hun hond en kijken bij de vlindertuin of vieren hier hun familiefeest.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij willen met vrijwilligers zelf de kastanje houten palen gaan plaatsen en de takkenwal weer helemaal mooi herstellen. Ook het onderhoud zullen wij zelf op ons nemen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Niets, wij besteden eigenlijk nooit iets uit.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Kastanje houten palen zijn duur, maar ze zijn wel duurzaam en het verdient onze voorkeur boven geïmpregneerde palen. Wij hebben in totaal 50 palen nodig, de wal is nu 80 meter lang. Een deel van de palen kunnen we behouden. Met 50 palen van 10 cm doorsnee en 180 cm hoog zouden wij geweldig geholpen zijn. De kosten hiervoor schatten wij in op 600 a 700 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
ja, wij doen bij iedere werkdag altijd een oproep via facebook en de regiokrant en organiseren dan ook altijd een koffie en thee moment zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nvt

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via één van onze vrijwilligers die ons hierop wees.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We hebben al leuke ideeën opgedaan op jullie website. Vooral het werven van voldoende vrijwilligers is iets waar we altijd hulp bij kunnen gebruiken. Ook het aanvragen van subsidies vraagt nog aandacht, we krijgen 1 maal per jaar subsidie van de gemeente voor onderhoud en een klein bedrag voor activiteiten, met wat meer geld zouden we meer leuke dingen kunnen doen.

Afbeeldingen

Hier wordt gewerkt door burgers met Pit.

Inrichten groen

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen