Restauratie Bakhuisje Klein Karelke

PHHG Mols 27-10-2021
1042 keer bekeken 0 reacties

Restauratie Bakhuisje Klein Karelke Behoud en herstel ‘oude luister bakhuisje Klein Karelke’ aan de rand van het ontginningsdorp Altweerterheide (Weert). Naast het herstel van het nagenoeg compleet vervallen bakhuis wordt ingezet op een gedeeltelijke aankleding van de omgeving met enkele fruitbomen

Typisch de Hei-j: Korte verbindingen – samen werken en samen vieren!

Restauratie Bakhuisje Klein Karelke Altweerterheide nadert voltooiing

Een kordaat clubje handige jongens uit het Weerter kerkdorp Altweerterheide blies in zeven maanden tijd nieuw leven in het vervallen bakhuisje bij Klein Karelke. 

Een kwestie van elan, korte verbindingen, uitstekende samenwerking en een idee dat direct op de nodige weerklank en draagvlak kon rekenen.

Wanneer alles goed gaat kan de gemeenschap van de Hei-j en de rest van Weert vanaf deze nazomer geregeld komen genieten van een nieuwe ontmoetingsplek én de vlaaien, broden en andere lekkernijen uit de ‘dorpsoven’.

Het bakhuisje bij de voormalige ontginning van Bolle Jan Hendriks, Klein Karelke aan de rand van Altweerterheide nadert zijn voltooiing. De pannen en de schoorsteen zijn gereed. Alleen het drogen van de bakoven duurt wat langer. Naar verwachting is de oven dit voorjaar voldoende gedroogd. Daarna kan er genoten kan worden van de eerste bakproducten uit de hout gestookte oven.  

Tot de jaren vijftig werden er overal in de meer afgelegen buurtgemeenschappen rond Weert in de ovens van bakhuisjes brood en vlaai gebakken.  Dat was ook het geval bij het boerderijtje Klein Karelke, waar de moeder van de huidige eigenaar nog brood en vlaaien uit de houtgestookte oven haalde. In het midden van de vorige eeuw raakte de oven in ongebruik, waarna ze diende als opslag en verder in verval raakte.

Dat werd betreurd door enkele mensen uit het dorp die het verhaal en de betekenis nog kennen van de voormalige uitspanning bij Klein Karelke. Nagenoeg elk jaar doen ze met de ‘de boeren, burgers en buitenlui pop-up acts’ van de Hei-j het erf van het oude ontginningsboerderijtje aan. Het verhaal van de Hei-j, het samenwerken én de verbinding met het lokaal voedsel inspireert nog altijd de mensen. 

Samen met de eigenaar van Klein Karelke werd het initiatief genomen om het bakhuisje én de voormalige ontmoetingsplek bij Klein Karelke nieuw leven in te blazen. Ze staken hun licht op bij diverse restaurateurs van bakhuisjes in de buurt en gingen met hun eigen ontwerp aan de slag. Met veel elan werd een enthousiaste groep dorpsbewoners gevormd die met steun van de Provincie, de gemeente én fondsen aan de slag konden met de sloop en herbouw van de bakoven.

Wat er in korte tijd allemaal georganiseerd én uitgevoerd is indrukwekkend. Zoals lokale boomstammen die eigenhandig tot planken werden gezaagd, glas in lood raamwerkjes die ontworpen en gemaakt zijn. De bouwheren waren uiterst loyaal aan elkaar. Nagenoeg elke week is er gebikkeld. Onder tropische omstandigheden maar ook met een straffe wind én striemende regen.   

In de afgelopen jaren hebben belangstellenden tijdens de Avond4Daagse van Altweerterheide al kennis kunnen nemen van het initiatief én voortgang van het project.  Gelet op de reacties van de dagelijkse voorbijkomende wandelaars wordt uitgezien naar nieuwe gezellige activiteiten in en rond het bakhuis bij Klein Karelke.  

Emiel Roemer, de Commissaris van de Koning van Limburg zal in de Hei-j van harte welkom worden geheten bij de feestelijke opening mocht het bakhuisje Klein Karelke de Limburgse Kern met Pit-prijs winnen!

www.karelke.nl

Kern

Naam
Altweerterheide

Aantal inwoners
1100

Gemeente
Weert

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
werkgroep Bakhuisje Klein Karelke

Doelstelling
Restauratie Bakhuisje Klein Karelke

Aantal leden
werkgroep 4 vrijwilligers 25

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Nadat we het gerealiseerd hebben willen we onze ervaring uiteraard delen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
phhgmols@gmail.com

Project

Doelstelling
Restauratie Bakhuisje Klein Karelke Behoud en herstel ‘oude luister bakhuisje Klein Karelke’ aan de rand van het ontginningsdorp Altweerterheide (Weert). Naast het herstel van het nagenoeg compleet vervallen bakhuis wordt ingezet op een gedeeltelijke aankleding van de omgeving met enkele fruitbomen

Beginsituatie
Het bakhuisje is nu vervallen. Zie foto's

Verbeteringen voor de woonomgeving
Behoud cultreel erfgoed Samenkomen en ontmoeten Prominente plek in het dorp opknappen Activiteiten organiseren met link naar eten ut de buurt

Onderdeel van een groter geheel
Het opknappen van het bakhuisje is het materiële deel van het project. Nadat het bakhuisje is gerestaureerd worden er bakdagen georganiseerd en jaarlijkse activiteiten worden georganiseerd. In de toekomst wil de werkgroep ook andere beeldbepalende zaken in het dorp herstelllen en / of behouden.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Verschillende groepen. Zoals de bouwers, bakkers. Samenwerking met de molenaars in de buurt.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Van orientatie met bezoeken van reeds gerenoveerde bakhuisjes, begroting opstellen, bouwplan opstellen, donateurs en sponsoren werven. Communnicatie verder uitzetten en vrijwillegers werven voor het bouwen. En later voor het organiseren van de bakdagen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Niets

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja

Totale kosten van het project
Huidige inschatting € 15.000, -/ € 20.000, -

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
De ervaringen van anderen die een bakhuisje hebben gerestaureerd. Bakker die eraring heeft met het bakken in een bakhuisje.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
vooralnog niet

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Publicatie op Weert de Gekste

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
moeten we nog ervaren.

Afbeeldingen

Cultuur en historie

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen