Mysterie Muldermolen

Pierre Habets 18-11-2021
564 keer bekeken 0 reacties

Robuuste visualisatie van het Mysterie Muldermolen. Kinderen van de plaatselijke basischool maken tijdens een workshop "van ontwerp tot brons" een eigen "molensteentje". Hun molensteentje wordt zichtbaar in de maquette, ze bezoeken de bronsgieterij en organiseren hun onthullingsfeest!

Kern

Naam
Kerkdorp Schinnen

Aantal inwoners
2729

Gemeente
Beekdaelen

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
Vereniging Historie Schinnen (KvK 40188618) en initiatiefnemers Mysterie van de Muldermolen

Doelstelling
Robuuste visualisatie van het Mysterie Muldermolen - historisch verantwoord uitgevoerd en tevens een bijzonder cultuur-educatieproject met kinderen van de plaatselijke basisschool - eindresultaat in duurzaam brons

Aantal leden
Momenteel nog uit 50 personen. Te weten 3 initiatiefnemers, 3 docenten bs Sint Dionysius, 44 kinderen van groep 4 en 5 samen en meerdere adviseurs van de Stichting Historisch Schinnen.

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Succesvolle voorbeeld projecten betreffende cultuureducatie met kinderen van het basisonderwijs. Deze zijn ook via internet in te zien via www.flowart.nl daarna kiezen voor “projecten” en daarna kiezen voor “educatie”.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@flowart.nl

Project

Doelstelling
Robuuste visualisatie van het Mysterie Muldermolen. Kinderen van de plaatselijke basischool maken tijdens een workshop "van ontwerp tot brons" een eigen "molensteentje". Hun molensteentje wordt zichtbaar in de maquette, ze bezoeken de bronsgieterij en organiseren hun onthullingsfeest!

Beginsituatie
Kijkend naar de bronzen maquette, wordt deze door de bezoeker op duurzame wijze met water gevuld. (Door handmatig pompen of via beschikbare bron) Zo komt de oorspronkelijke Muldermolen steeds verder onder water te staan. Zo wordt de huidige Mulderplas zichtbaar gevormd, dan zorgt een ingenieus en robuust mechaniek ervoor dat de huidige brasserie De Muldermolen ineens zichtbaar wordt. Deze kantelt dan te voorschijn. Zo komt het Mysterie van de Muldermolen keer op keer ... tot leven!

Verbeteringen voor de woonomgeving
Verfraaiing van de omgeving en een spraakmakend kunstwerk met hoge betrokkenheid van buurtbewoners en deelnemende kinderen. Tevens een interactief "praatmodel" dat historisch verantwoord uitgevoerd is.

Onderdeel van een groter geheel
neen, uniek project

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Bewoners van Schinnen, Beekdaelen en alle bezoekers aan het recreatiegebied Mulderplas

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
1) Workshop van ontwerp naar brons in de klas en bezoek aan atelier 2) Kinderen brengen hun wasmodel naar de gieterij 3) Kinderen zijn aanwezig bij bronsgieten 4) Kinderen zijn aanwezig bij hun georganiseerde onthulling 5) Continuering contacten met Stichting Historisch Schinnen en realisatie van het geheel Voor foto’s als sfeerbeeld van voornoemde punten zie onder aan deze pagina.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Ondersteuning Technische dienst Gemeente Beekdaelen bij realisatie betonnen zuil

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
1

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
1) Hulp/ ondersteuning Technische dienst Gemeente Beekdaelen bij realisatie betonnen zuil 2) Hulp/klankbord ingenieursbureau Arcadis bij ontwikkelen robuust en onzichtbaar mechaniek, verstopt in de zuil. Mechaniek moet ervoor zorgen dat bij het met water vullen van de “vijver” in de bronzen maquette, het mechaniek ervoor zorgt dat de nieuwe Muldermolen te voorschijn komt via een eveneens onzichtbaar kantelmechanisme. Het vol laten lopen van de “vijver” kan gebeuren met een handpomp of via het beschikbare bronwater. Nader te ontwikkelen en te besluiten.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, heel graag van ingenieursbureau Arcadis. Zie hierboven bij punt 2) van het kopje: Vragen jullie hulp van …

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Bij de projectpresentatie op 10-11-2021 bij de plaatselijke basisschool verwees juffrouw Andrea Hautvast naar uw organisatie als zijnde mogelijke financiële ondersteuner. De drie docenten zijn overigens zeer enthousiast over deelname aan dit project.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
1) Ondersteuning ingenieursbureau Arcadis 2) Ondersteuning bij subsidieaanvragen of aanvragen financiële ondersteuning

Afbeeldingen

Educatief

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen