speeltuin willemsoord is gerealiseerd!

Yvonne Nederveen 13-09-2022
135 keer bekeken 0 reacties

Geen standaard speelplek, maar uitdagend en vernieuwend voor alle kinderen uit het dorp! De insteek van deze speeltuin is “echt iets toevoegen aan het dorp” en we hebben concreet gekeken naar wat er nog mist in ons dorp. Zo hopen we met deze speeltuin net iets meer echt toe kunnen voegen.

Wij zijn trots op het eindresultaat van onze speeltuin!

Wij hadden voor ogen dat het een fijne ontmoetingsplek zou kunnen worden voor jong en oud, in werkelijkheid is het nog meer dan dat geworden!

Sinds de opening in 15 juli, hebben er al heel veel ontmoetingen plaats gevonden, veel dorpsgenoten (maar ook mensen vanuit de regio/ andere dorpen) weten de speeltuin te vinden. Zo blij en trots dat deze plek zo'n verbindende plek voor ons dorp kan zijn!

Als werkgroep hebben wij hele mooie en lovende woorden ontvangen nav de speeltuin.

Kern

Naam
WILLEMSOORD

Aantal inwoners
900

Gemeente
steenwijkerland

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Speeltuin werkgroep

Doelstelling
Wij hebben een master speeltuin plan gemaakt, dat wij gaan realiseren in 2023

Aantal leden
Vanuit dorpsbelang is er een werkgroep die bestaat uit 9 dames

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Dorpsbelang is de spil in het dorp tussen bewoners en gemeente, hierdoor kunnen wij vanuit dorpsbelang de speeltuin werkgroep ondersteunen bij het realiseren van de speeltuin in het dorp.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@dorpsbelang-willemsoord.nl

Project

Doelstelling
Geen standaard speelplek, maar uitdagend en vernieuwend voor alle kinderen uit het dorp! De insteek van deze speeltuin is “echt iets toevoegen aan het dorp” en we hebben concreet gekeken naar wat er nog mist in ons dorp. Zo hopen we met deze speeltuin net iets meer echt toe kunnen voegen.

Beginsituatie
Het veld is een centrale plek in een wijk in aanbouw. Het grasveld heeft nu 2 voetbal doeltjes en een picknick bank.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het zorgt voor een aantrekkelijke speelplek midden in de wijk die momenteel in aanbouw is, de twee doeltjes en picknickbank die er nu staan zijn totaal niet uitnodigend. We willen met deze speeltuin een fijne speelplek creeren, midden in de nieuwe wijk. De insteek van deze speeltuin is “echt iets toevoegen aan het dorp” en we hebben concreet gekeken naar wat er nog mist in ons dorp en zijn van daaruit gaan ontwerpen. Zo hopen we met deze speeltuin net iets meer toe te voegen dan “gewoon een speeltuin”. Zo kiezen we bewust voor een onderdeel met water speeltuin, zodat onze kinderen worden gestimuleerd om te spelen met de elementen van de natuur. Daarnaast een uitdagend klimtoestel met iets meer risico. Dit omdat kinderen tegenwoordig erg beschermend worden opgevoed en wij vinden dat je verantwoord risico moet aanbieden. Hiermee zorgen we tegelijkertijd dat kinderen die iets ouder zijn zich ook kunnen vermaken in deze speeltuin. Daarnaast nog wat kleinere elementen die de motoriek stimuleren. Uiteraard aangevuld met uitgebreide zitgelegenheid voor de ouders en ouderen zodat het echt een ontmoetingsplek voor jong en oud wordt. De reacties die we krijgen van de kinderen die het ontwerp zien, bevestigd voor ons dat dit een juistje route is. Ze zijn werkelijk dolenthousiast.

Onderdeel van een groter geheel
nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In Willemsoord (inclusief buitengebied) wonen ongeveer 900 inwoners, de speeltuin die wij willen realiseren, is een plek voor jong & oud. We hebben bij het ontwerp echt rekening gehouden met het feit dat zowel jonge kinderen als de oudere kinderen hier een fijne tijd kunnen hebben. Bij de keuze voor de zitplekken kiezen we bankjes waar ook echt de opa's en oma lekker op moeten kunnen zitten. Daarnaast zouden wij heel leuk vinden als ook mensen vanuit andere dorpen onze speeltuin komen bezoeken! Hoe leuk zou het zijn dat je in buurtdorpen hoort: 'daar in Willemsoord hebben ze zo'n te gekke speeltuin! Daar moet je eens naar toe met je kindjes!'.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het afgelopen jaar heeft de werkgroep een concreet plan gemaakt door met verschillende leveranciers in gesprek te gaan. 1 plan gaat dit jaar uitgewerkt worden. Op dit moment schrijven wij subsidies aan, in januari 2023 willen wij onze financiën rond hebben en de speeltoestellen bestellen. Voorjaar 2023 willen we de speeltuin plaatsen en openen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het plaatsen van de toestellen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De verwachte kosten voor de speeltuin inclusief plaatsen en werkzaamheden zijn 60.000 euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We vragen de leverancier van de speeltoestellen om een ontwerp te maken en per speeltoestel aan te geven welke ondergrond aanbevolen wordt. Ook vragen we de leverancier om de toestellen te plaatsen. Daarnaast zijn ondernemers uit het dorp/ regio benaderd om te helpen bij (grond)werkzaamheden. Verder hebben we onze ontwerpen gepresenteerd op een markt in het dorp en de dorpsgenoten gevraagd om te helpen met kiezen tussen de leveranciers van wie we een ontwerp hebben. Burendag en buurtbbq's gebruiken we om de uiteindleijke keuze van de speeltuin bekend te maken. Als werkgroep worden de meeste taken opgepakt, wij zijn echt de drijvende kracht achter deze speeltuin en haken mensen aan waar dat kan of noodzakelijk is.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nee

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
gemeente/ Dorpsbelang heeft mailing gekregen

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Op dit moment hebben we al aardig helder wat we willen en wat hiervoor nodig is, dus momenteel is niet direct iets wat we nodig te hebben van Kern met Pit wat betreft kennis en advies.

Afbeeldingen

Speeltuin

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen