Eten doen we samen

ProfielfotoAlbertha Postma 17-09-2022
1239 keer bekeken 0 reacties

De doelstelling van ons project is om mensen weer samen te laten komen. Zodat ze zich minder eenzaam voelen en het saamhorigheidsgevoel weer terug keert in onze buurt. Wij menen dat ontmoeting en samen eten kan maken dat er problemen van tafel geschoven kunnen worden.

Kern

Naam
Tuindorp

Aantal inwoners
2448

Gemeente
Den Helder

Provincie
Noord-Holland

Deelnemersgroep

Naam
De oppakkers

Doelstelling
Onze doelstelling is om voor mensen een kans te creëren om meer of nieuwe contacten te leggen .

Aantal leden
10

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben een heel groot netwerk. En kennis van de socialekaart. Ook hebben we ervaring met het opzetten van nieuwe projecten. Er is veel kennis van gezonde voeding.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
alberthaklaske@live.nl

Project

Doelstelling
De doelstelling van ons project is om mensen weer samen te laten komen. Zodat ze zich minder eenzaam voelen en het saamhorigheidsgevoel weer terug keert in onze buurt. Wij menen dat ontmoeting en samen eten kan maken dat er problemen van tafel geschoven kunnen worden.

Beginsituatie
We beginnen met een hele nieuw samen gestelde groep vrijwilligers. Wij doen al langere tijd vrijwilligerswerk en hebben elkaar gemotiveerd om dit nieuwe project op te starten. We zijn door Covid met de neus op de feiten gedrukt en kwamen erachter dat er teveel eenzame mensen in onze buurt wonen. Daarom hebben,we ieder met zijn eigen kennis, de koppen bij elkaar gestoken en zien het helemaal zitten om van dit project een succes te maken.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er is een stijgende eenzaamheid onder onze bewoners. Zowel jong als oud zijn het slachtoffer van de noodzakelijke maatregelen rondom Covid geworden. Wij willen deze eenzaamheid weg gaan nemen zodat mensen weer positief in het leven mogen gaan staan. En wat verbind nog beter dan samen eten.

Onderdeel van een groter geheel
Ons project is onderdeel van een groter geheel. Al in 2013 zijn wij begonnen met het project “ Ontmoeting in het groen”. Ontmoeting is de rode draad door alles wat we ondernemen voor onze buurt.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners die deel gaan nemen aan ons project. Zowel de vrijwilligers, de bewoners die gezellig komen eten als hun familie en vrienden hebben voordeel.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij gaan onze Tienerhuiskamer omtoveren tot een gezellige huiskamer voor jong en oud. We gaan flyeren om bewoners te bereiken die deel willen gaan nemen. Ook flyeren we om meer vrijwilligers bij elkaar te krijgen. Verder zal er geld moeten komen om potten, pannen servies e.d.te kunnen kopen. Daarom gaan we met name ouderenFondsen aanschrijven. Ook gaan we een beroep doen op ons buurtcollectief. We gaan koken, we gaan samen een EHBO cursus volgen. Kortom we gaan er 100% voor.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wij hebben in. onze buurt een Interieur Styliste wonen. Aan haar laten we het opnieuw inrichten van de huiskamer over.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
€10.500,-

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja wij vragen hulp van vrijwilligers van andere buurthuizen waar men al een maaltijd project heeft lopen. Hun met ons gedeelde kennis kan maken dat ons project een succes wordt. Eenzaamheid bestrijden doe je samen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Wij denken dat wij de ondersteuning van ingenieursbureau Arcades in deze niet nodig hebben. Het zou zo kunnen zijn dat wij er gaande weg achter komen dat hulp en ondersteuning van Arcades toch zeer gewenst is.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij zijn in aanraking gekomen met Kern met Pit door het Opbouwwerk van stichting Mee & de Wering

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wellicht hun kennis van ouderen en de daarmee samenhangende problematiek.

Afbeeldingen

Poort van de toekomst

Presentatie Kern met Pit dag 21 januari 2023 project “Eten doen we samen”

Buurthuis

 • Iemand 18 December 2023
  Wat was onze laatste bingo van het jaar gezellig. Wat een leuk team vrijwilligers en gasten hadden we binnen. De koffie/thee met wat lekkers erbij viel in de smaak. En ook de hapjes in de pauzes ( gemaakt door Sandy, voorzitter en manusje van alles bij de Draaikolk) vonden gretig aftrek. Onze complimenten aan Sandy en haar vrijwilligers voor de goede verzorging. We hebben de bezoekers verder verrast door een loterij erbij te doen. De opbrengst is voor onze kinderclub Natuurlijk actief. Wij hopen jullie in het nieuwe jaar weer te mogen begroeten. Voor nu fijne dagen toegewenst. En alvast een gezegend nieuwjaar. #OIHG #stichtingtuindorpgeleerdenbuurtbelangen #bingo #samenzijn #kernmetpit
 • Iemand 17 December 2023
  Vanavond draaien wij de laatste bingo van het jaar in de Draaikolk. Een bingo in Kerstsfeer. Wat hebben onze vrijwilligers hard gewerkt het afgelopen jaar. Een kinderclub op poten gezet, een Wijkmanifestatie georganiseerd, een burendag georganiseerd ( die helaas in het water viel), op het Jan Hendrik Smit Hofje de handen uit de mouwen gestoken. Allemaal lekkers gemaakt van onze oogst. Heerlijk samen gegeten op onze tuin. Op markten gestaan met de zelf gemaakte producten enzovoort. Wat hebben we het leuk met elkaar. Een pracht team. De natuur neemt nu even een rustpauze. Daarom gaan wij ook enkele weken genieten en een adempauze nemen. Woensdag 10 januari is de eerste kinderclub van 2024 en zondag 14 januari draaien we de eerste bingo. #stichtingtuindorpgeleerdenbuurtbelangen #buurtwerk
 • Iemand 14 December 2023
  De opening vandaag van de nieuwe entree en “Poort van de toekomst” van Meerwerf basisschool Floriant in ons Tuindorp. Wij, de stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen waren ook uitgenodigd. Wij hebben met onze heerlijke homemade producten gestaan. De verbinding tussen school en Ontmoeting in het groen werd op die manier wel duidelijk. Verschillende ouders hebben ons gevolgd op Facebook en gezien dat hun kinderen mee hebben geholpen met deze overvloedige oogst. De homemade producten vielen in de smaak, Daar zijn wij natuurlijk trots op,
 • Iemand 13 December 2023
  Vrijdag 15 december staan wij op de Kerstmarkt in de wijk de Schooten. Wat hebben José, Angelique en ik gisteren weer een leuke avond gehad. Prijsjes voor de loterij inpakken. Zie foto’s. Maar eerst gaan we morgen tijdens de opening van de nieuwe entree van de school ook daar staan met onze homemade producten van ons Jan Hendrik Smit Hofje. De nieuwe “ Poort van de toekomst” is ook onze hoofdingang en ontworpen door de kinderen van school. De poort is interactief. De gasten mogen proeven van de producten van ons Jan Hendrik Smit Hofje. Het wordt een spetterende opening door de wethouder en de kinderen. Ik kan niet al te veel vertellen omdat dit een verrassing is. Blij met onze zichtbare verbinding.
 • Iemand 07 December 2023
  De dag van de. Vrijwilligers. Wat zijn jullie allemaal bijzondere mensen. Altijd klaar staan voor anderen. Bedankt Marjo, Klaas, Dorus, Jeanet, José, André, Debby, Wilma, Ellie, Juliette, Wilma, Ed, Angelique, Renske, Kim, Naomi, Sylvia en Ameliena. Bedankt voor wat jullie allemaal doen voor anderen en onze Stichting. Petje af.
 • Iemand 30 November 2023
  Op de foto’s is te zien dat we op 1 april geveltuinen hebben aangelegd met bewoners. Ook hebben we met onze vrijwilligers verschillende cursussen gevolgd zoals levensreddend handelen en kinder EHBO. Trots op ons team want iedereen is geslaagd.
 • Iemand 30 November 2023
  Project “Eten doen we samen” Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen Den Helder Hierbij een update hoe het ons vergaan is het afgelopen jaar. Er hebben zich nogal wat veranderingen voorgedaan. Zoals een breuk met buurthuis Elto. Ook is er een wisseling geweest van bestuursleden. Jan Smit is gestopt als voorzitter vanwege zeer ernstige gezondheidsklachten. Jan was van zowel buurthuis Elto als van onze stichting voorzitter. Na zijn aftreden bij beiden is er een breuk ontstaan. Jan was altijd de lijm tussen beiden. Wij, de stichting Tuindorp Geleerden Buurt Belangen moeten nu zelf onze eigen weg vinden en zelfstandig verder gaan. Ook Kim de Haan heeft zich afgelopen juni teruggetrokken als penningmeester. Dit ook vanwege gezondheidsproblemen. Wel is zij nog vrijwilliger bij ons. Maar gelukkig hebben we twee nieuwe bestuursleden gevonden onder onze eigen vrijwilligers. Debby Oosterbeek is onze nieuwe secretaris en André Harder is onze nieuwe vicevoorzitter. Zelf zit ik nog in het bestuur van onze Stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen als voorzitter en tevens penningmeester. Twee jonge mensen erbij dat bood perspectieven. Want wat hebben we met z’n vieren (Kim ook meegerekend) en onze vrijwilligers/ bewoners een werk verzet dit jaar. En dit alles draait om verbintenis in onze buurt. De doelstelling van ons project bij Kern met Pit was om mensen weer samen te laten komen. Zodat ze zich minder eenzaam voelen en het saamhorigheidsgevoel weer terug keert in onze buurt. Wij menen dat ontmoeting en samen eten kan maken dat er problemen van tafel geschoven kunnen worden. We hebben het over een totaal andere boeg gegooid omdat wij geen gebruik meer maken van buurthuis Elto. Wat hebben we zoal gedaan dit jaar om toch die verbintenis voor en met bewoners weer opnieuw tot stand te brengen na de heftige Covid periode: o Een bingo op poten gezet o Kinderclub “Natuurlijk creatief” opgericht o Een wijkmanifestatie georganiseerd o Wekelijks les in het groen gegeven aan leerlingen van basisschool Floriant o BSO SKDH o Een eigen lijn van Home-made producten opgezet en daarmee op markten gestaan o We hebben een aanvraag ingediend voor een financiële ondersteuning bij de Rabobank Kop van Noord-Holland voor het op poten zetten van workshops, wecken, inmaken en fermenteren (de aanvraag is inmiddels in behandeling genomen, hier krijgen we uiterlijk 17 december de uitslag van) o En natuurlijk onze heemtuin het “Jan Hendrik Smit Hofje” gelegen achter basisschool Floriant De Bingo In februari zijn we gestart met een bingo bij buurthuis Elto. Wij maakten gebruik van hun bingomachine. Na de breuk in april zijn we verhuisd naar Sport en -zalencentrum de Draaikolk. We hebben moeten investeren in een nieuwe bingomachine omdat deze niet aanwezig is in het zalencentrum. Maar we hebben vooral geïnvesteerd in het terughalen van onze bezoekers. De aanhouder wint zeggen ze. We hebben een tijd met verlies gedraaid maar het tij is gelukkig aan het keren. Vier van onze vaste bezoekers zijn nu ook vrijwilliger en helpen aan alle kanten mee. Van de opbrengst kunnen wij weer wat meer doen voor onze buurt. Kinderclub “Natuurlijk creatief: In april hebben wij een kinderclub opgezet. We hebben onder onze vrijwilligers een activiteitenbegeleidster, Renske. Renske en Debby verzorgen de kinderclub op ons Jan Hendrik Smit Hofje achter basisschool Floriant. In augustus hebben we heerlijk samen met de kinderen, hun ouders en onze vrijwilligers van de tuin gebarbecued. Tijdens de koudere en natte maanden huren wij een zaaltje. Zodra het maar enigszins kan gaan we weer lekker buiten op de tuin verder. Wijkmanifestatie: In mei hebben wij met 18 vrijwilligers/bewoners een Wijkmanifestatie georganiseerd voor onze buurt. Dat had nogal wat voeten in de aarde want we wilden ook een braderie erbij. Er was helaas geen marktmeester meer vrij, daarom hebben Debby, Kim en ik deze taak op ons genomen. Dit pakte gelukkig goed uit. Kim, Jan en ik waren in maart naar de beursvloer van de Helderse Uitdaging geweest en hebben daar verschillende matches kunnen maken voor onze wijkmanifestatie. Zoals met Helders Vastgoed (onderdeel van Woningstichting Den Helder) zij stelden twee aanhangers ter beschikking met daarop een groot springkussen, bierbanken, een koelvitrine, een BBQ enz. We hebben ook een match kunnen maken met Evenema party en- evenementenservice. Zij hebben de muziek voor ons verzorgd op ons evenement. Ook hebben we een match gemaakt met Sportservice Den Helder. Zij hebben ons allerlei spellen voor zowel jong als oud geleverd voor deze dag. Vanuit het convenant Wijkaanpak Plus hebben wij subsidie mogen ontvangen voor de Wijkmanifestatie en hebben hiervan een draaimolen, poffertjes en een suikerspinnen kraam enz. ingehuurd. De poffertjes, suikerspinnen spellen en de draaimolen waren gratis voor de bezoekers, omdat wij in een achterstandsbuurt wonen hebben wij dit op deze manier gedaan. De scouting die is gehuisvest op Fort Dirksz Admiraal ,welke grenst aan onze buurt, hebben we uitgenodigd. Zij hebben allerlei spellen en activiteiten voor de kinderen verzorgd. Zij hadden zoal een tokkelbaan aangelegd en ook de spellen van Sportservice gebruikt. De braderie vond plaats in een straat vlak bij de school. Voor alle overige activiteiten mochten we gebruik maken van de beide grote schoolpleinen van basisschool Floriant. En natuurlijk hadden we ook activiteiten op onze heemtuin het “Jan Hendrik Smit Hofje”. Bewoners waren zeer enthousiast en kwamen in grote getalen. De door ons georganiseerde Wijkmanifestatie was een schot in de roos. Bewoners ontmoeten en spraken elkaar weer. Les geven aan leerlingen van basisschool Floriant Onze basisschool in de buurt is de 1e Dalton Reggio school van Nederland. Wij leveren daar een bijdrage aan door onze heemtuin en onze kennis van het groen aan hen ter beschikking te stellen. De school heeft een talentenmiddag in het leven geroepen waarin wij meedraaien. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze willen gaan doen die middag. Dit varieert van muziek maken, techniek enz. Wekelijks komt er een groepje leerlingen les volgen in het groen. We ondernemen van alles met hen zoals bijvoorbeeld plantjes zaaien en opkweken tot aan zalfjes maken aan toe. Ook leren we ze wat er buiten de reguliere groenten en fruit allemaal eetbaar is en zo onder onze neus groeit op onze prachtige heemtuin. Laatst hebben we eikeltjes gezocht, daarvan kan je meel maken en er bijvoorbeeld koekjes of pannenkoeken van bakken. Jong geleerd is oud gedaan. En wat is er nu leuker om je kennis met leergierige kinderen te delen. BSO SKDH We hebben een hele grote BBQ staan op onze heemtuin zodat we met de verschillende bezoekersgroepen kunnen genieten van elkaar en het door ons samen verbouwde voedsel. Vooral de BSO van Stichting Kinderopvang Den Helder afd. de Tovertuin maakt hier dankbaar gebruik van. De kinderen van de BSO zijn met regelmaat te vinden op onze tuin. De wat oudere kinderen mogen zonder begeleiding op onze tuin komen. Dit met toestemming van de ouders. Gelukkig is er het vertrouwen in ons. Ook de ouders schuiven af en toe aan als er gekookt is door de kinderen. Markten We hebben een Home-made lijn van producten opgezet van onze eigen opgekweekte fruit en kruiden. We staan hiermee op markten. Zoals afgelopen oktober op de Halloweenmarkt in de binnenstad. Het toeval wilde dat Andrea Kwast, de eigenaresse van Tuincentrum Den Helder langs kwam en van onze producten proefde. Die was gelijk verkocht, want we hebben o.a. allemaal bijzondere soorten jammetjes die je niet in de winkel kan kopen. Andrea vroeg gelijk of wij rond de Sinterklaas/Kerst in het Tuincentrum wilden staan met onze producten. Dat gaan we natuurlijk doen. Ook werden we door de voorzitter, Jan Mooij, van de HOB gevraagd om volgend jaar op de juttersmarkten te staan. We mogen gratis staan onder de noemer ambachten en cultuur. Hij sprak zijn bewondering uit voor ons en voor wat we allemaal doen voor ons Tuindorp. Verder staan we 15 december op de Kerstmarkt in de wijk de Schooten in Den Helder. We hebben een hecht team aan vrijwilligers die altijd ruimte en tijd maken voor de organisatie hiervan. Heemtuin het Jan Hendrik Smit Hofje Met een aantal vaste vrijwilligers, en af toe een bewoner die even komt helpen, onderhouden wij niet alleen onze tuin maar ook het groen op het aangrenzend achterplein van Basisschool Floriant. Alle inwoners in Den Helder en in het bijzonder de bewoners uit Tuindorp ontmoeten elkaar in deze ontmoetingstuin. Iedereen is welkom van jong tot oud. Het maakt niet uit wie of wat je bent. Bij ons zijn geen buitenbeentjes of wij zijn allemaal buitenbeentjes. In onze gezamenlijk aangelegde rolstoelvriendelijke tuin leren wij met elkaar om weer “wij” te zijn. Iedereen wordt geaccepteerd en accepteert daarmee ook zichzelf. Iedereen leert van en met elkaar. De tuin helpt mee om beter in je vel te zitten en hulp te vragen wanneer je dat kunt gebruiken. Wij weten dat diverse deelnemers op de tuin voorheen vaak een beroep moesten doen op dure zorg of vereenzaamden. Wie ontmoeten elkaar op de tuin: kinderen en ouders van de aangrenzende school, deelnemers van de dagactiviteiten Esdege Reigersdaal, BSO van de SKDH, bewoners COA, buurtbewoners uit Tuindorp, senioren, mensen met GGZ achtergrond etc… Met al deze partijen werken wij samen aan het versterken van het saamhorigheidsgevoel in de buurt. Zo terugkijkend op een bewogen jaar mogen wij trots zijn op alles wat we hebben bereikt. Met regelmaat eten we dan ook op de tuin met al deze verschillende groepen. Want ons moto” Wie meehelpt mag mee-eten” staat als een huis. Terwijl ik hiermee aan het schrijven ben word ik gebeld door Debby onze secretaris, zij heeft goed nieuws, onze aanvraag voor een financiële bijdrage voor NL Doet 2024 is goedgekeurd. Want ja wij zijn ook alweer druk met het plannen van activiteiten die we volgend jaar gaan doen. Zoals: o NL Doet in maart o Een vrijmarkt voor de buurt Tuindorp-Oost organiseren samen met bewoners o Wijkmanifestatie 2024 o Burendag september 2024 o Kerstmarkt organiseren 2024 o Tussendoor op markten staan met onze Homemade producten

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen