Zomers BuitenRondje Dreischor 2023

Ellen Bentlage-Hoffmann 06-10-2022
651 keer bekeken 0 reacties

2023 heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen: het 1e idee om kleding te naaien voor een inwonersfeestje, is uitgegroeid tot een zinderend, jaarlijks Zomers BuitenRondje Dreischor, een internationaal opererende Vlasklas, diverse projectkoren en talloze nieuwe samenwerkingsverbanden.

Kern

Naam
Dreischor

Aantal inwoners
994

Gemeente
Schouwen-Duiveland

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
Zomers BuitenRondje Dreischor 2023

Doelstelling
Een nieuwe jaarlijkse feestdag in Dreischor ontwikkelen

Aantal leden
diverse inwoners, plaatselijk museum en kerk

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@studioonbekommerd.nl

Project

Doelstelling
2023 heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen: het 1e idee om kleding te naaien voor een inwonersfeestje, is uitgegroeid tot een zinderend, jaarlijks Zomers BuitenRondje Dreischor, een internationaal opererende Vlasklas, diverse projectkoren en talloze nieuwe samenwerkingsverbanden.

Beginsituatie
Na tientallen jaren een feestelijke Vlasdag was er na Corona niets meer, dus wij wilden een 'nieuwe' vlasdag organiseren en daarvoor oud-Hollandse kleding naaien. Met dat idee begonnen we...maar al snel bleek dat we kleding konden lenen van de organisatie van de Burghse Dag! Zo konden we al onze aandacht besteden aan de organisatie van alle andere activiteiten. Omdat 'Vlasdag' zo'n begrip was, bleek het nodig om de naam te wijzigen in Zomers BuitenRondje Dreischor. Zo konden we echt een nieuw feest vormgeven. En dat is gelukt: in de aanloop naar dit Rondje ontstonden de Vlasklas (inmiddels nationaal een begrip in vlaskringen en sinds kort een zelfstandige stichting) en een Projectkoor Oud-Hollandse Liedjes (met deelnemers van het hele eiland). Op de dag zelf was er een inwonersfeestje waarbij we met zijn allen 100 jaar terug gingen in de tijd met kleding, een gezamenlijke maaltijd, spelletjes, pop-up-winkeltjes, en natuurlijk een meezingconcert met het projectkoor. Aansluitend zetten bewoners in het buitengebied de deuren open voor iedereen! Er waren rondleidingen, een boerderijfestival, een boerenbios en nog veel meer. Al fietsend konden bezoekers hun eigen Rondje uitstippelen. Het was een fantastische dag die ieder jaar op de eerste zaterdag van september terug zal komen. Het projectkoor is zo goed bevallen dat er direct een Kerstmis Projectkoor is opgericht dat in aanloop naar Kerstmis diverse meezingconcertjes gaf. Zoals het er nu uitziet is dit niet het laatste projectkoor: het volgende mini-koor-project is al op 5 januari, ter gelegenheid van de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Schouwen-Duiveland op het Havenplein in Zierikzee.

Verbeteringen voor de woonomgeving
In één woord: ontmoetingen! Door zowel het Zomers BuitenRondje, als de Vlasklas, als de diverse projectkoren hebben zoveel mensen elkaar ontmoet en leren kennen! Bij de Vlasklas komen zoveel mensen en disciplines samen (landbouw, kunst, bouw, erfgoed, ambacht); we wisselen ervaringen uit vanuit onze eigen achtergrond en leggen zo nieuwe verbanden, leren nieuwe technieken en ontwikkelen nieuwe producten. Dat is prachtig! De projectkoren bestaan voornamelijk uit mensen die op Schouwen-Duiveland wonen en ook hier is het mooi om te zien dat mensen elkaar leren kennen terwijl ze elkaar op een andere manier nooit ontmoet zouden hebben. Samen zingen, koffie drinken, naar concertlocaties rijden...het hoort er allemaal bij en doet ons goed! Daarnaast maken al deze activiteiten ons nog meer bewust van de plaats waar we wonen, de geschiedenis en de schoonheid daarvan. Dat schept een band en geeft bovendien een groot gevoel van dankbaarheid en rijkdom.

Onderdeel van een groter geheel
Het eerste plan was om kleding te naaien, zodat inwoners oud-Hollandse kleding konden dragen tijdens diverse activiteiten die we gingen organiseren in het kader van 'Dreischor als het oude vlasdorp'. Er zijn op deze dag inderdaad heel veel activiteiten georganiseerd: voor de inwoners rond de kerkring, die op deze dag weer oogde als 100 jaar geleden. Maar daarbij hebben de bewoners van het buitengebied fantastisch werk geleverd door hun erf open te stellen en allerlei activiteiten aan te bieden voor iedereen die dat wilde. Verder waren we inmiddels druk met de Vlasklas (onze eigen vlasoogst en vlasproducten) en het projectkoor dat zowel in de kerk als het buitengebied een meezingconcert gaf.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners Dreischor en iedereen die Dreischor een warm hart toedraagt! Daarnaast iedereen die geïnteresseerd is in vlas en de toepassingen van dit veelzijdige en duurzame product. Dit gaat inmiddels over de landsgrens heen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
In 2023 waren we niet te stoppen en in 2024 organiseren we zeker weer een Zomers BuitenRondje Dreischor (nadrukkelijk géén Vlasdag, omdat het een heel ander soort feestdag is geworden). Zoals het er nu uitziet komt er weer een projectkoor, een programma voor het buitengebied en een inwonersfeestje, maar we houden ook ruimte voor nieuwe ideeën. Plannen voor de Vlasklas in 2024 zijn: realisering van een ambachtelijke vlaswerkplaats in Museumboerderij Goemanszorg, realisering van een experimentele vlaswerkplaats in Studio Onbekommerd, diverse excursies, een nieuwe eigen oogst, diverse workshops geven in spinnen, weven en vlaspapier maken en een educatief programma opzetten voor kinderen. En aan het einde van 2024 komt er vast wel weer een Kerstmis Projectkoor voor meezingconcerten!

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Geen.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Wij verwachtten 1000 euro nodig te hebben voor de stoffen, maar omdat we bij nader inzien kleding konden lenen hebben we voor dit bedrag allerlei activiteiten georganiseerd en (gedeeltelijk) beach flags bekostigd om de verschillende locaties in het buitengebied te markeren. Deze vlaggen kunnen voortaan gebruikt worden bij allerlei evenementen in Dreischor.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Er was snel een naaiclubje gevormd, maar ook weer opgeheven omdat er niet genaaid hoefde te worden :) Het Zomers BuitenRondje wordt georganiseerd door inwoners van Dreischor, maar de projectkoren en de Vlasklas reiken inmiddels veel verder, dus daar zijn enthousiaste meedenkers/-helpers van verder weg. Sowieso zijn de lijntjes heel kort op Schouwen-Duiveland, dus wanneer er hulp nodig is, is die snel gevonden. Bijvoorbeeld de notaris die belangeloos meehelpt om een stichting op te richten of een boer die zijn materieel beschikbaar stelt, etc.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nee

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Lang geleden hebben we de subsidie gekregen voor het aanleggen van een zwemsteiger.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen

Afbeeldingen

Cultuur en historie

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen