Valpreventie voor ouderen

Loes Ritzen 09-10-2022
101 keer bekeken 0 reacties

Ouderen leren te vallen, maar bovenal leren op te staan. We willen graag dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen functioneren. Door het aanbieden van de lessen willen we de mensen erop erop attent maken dat blijven bewegen een essentieel onderdeel is van gezonde leefstijl.

Kern

Naam
Schelfhorst

Aantal inwoners
10725

Gemeente
Almelo

Provincie
Overijssel

Deelnemersgroep

Naam
Judo Almelo

Doelstelling
Judo te verzorgen voor jong en oud. Zorgen dat iedereen zich veilig voelt.

Aantal leden
10

Soort
Sportvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
We weten alles van judo af. Kunnen toernooien organiseren. Zijn goed in het organiseren van activiteiten.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
judoalmelo@gmail.com

Project

Doelstelling
Ouderen leren te vallen, maar bovenal leren op te staan. We willen graag dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen functioneren. Door het aanbieden van de lessen willen we de mensen erop erop attent maken dat blijven bewegen een essentieel onderdeel is van gezonde leefstijl.

Beginsituatie
Leraar Gerrit Middelkamp heeft de cursus Valpreventie bij de Judo Bond Nederland gevolgd en is gediplomeerd valpreventie leraar. Daarnaast hebben we in samenwerking met Sportbedrijf Almelo de behoeften onderzocht. Het idee is om een kennismakingsles te organiseren en daarna de keuze om een cursus van 6 lessen te volgen. Na afloop de gelegenheid om gezamenlijk iets te drinken. Zorgen voor een fijne sociale omgeving. Een aanbod met een cursus van zes lessen en een herhalingsles per drie maanden aanbieden. Dus niet wekelijks, maar wel zorgen dat er een zekere continuïteit is.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Dat ouderen langer zelfstandiger kunnen wonen. Door valpreventie wordt er minder gevallen en blijft de oudere langer vitaal. De invoering van de elektrische fiets is een geweldig vervoermiddel voor ouderen. Op deze manier blijven ze langer fietsen, maar uit onderzoek blijkt dat men niet om kan gaan met de snelheid en het evenwicht. Door ouderen hiermee te leren om te gaan, voorkom je problemen. Daarnaast willen we ook zorgen voor het sociale aspect. Er zijn in de wijk veel eenzame ouderen. Na afloop van iedere cursusdag sluiten we gezamenlijk af met koffie, lekkers, iets te drinken enz. Kortom even een moment om te praten. En het zou helemaal mooi zijn, als er ouderen zijn die vrijwilliger willen worden bij de vereniging.

Onderdeel van een groter geheel
“Een leven lang vallen en opstaan” Ouder worden gaat vaak niet zonder problemen .Lichamelijke beperkingen en minder mobiliteit vertonen, voelt als ongewoon. Vele ouderen zijn nog sterk van geest. Het lichaam echter geeft andere signalen. Dat alles bij elkaar maakt het wie je bent. We worden als we gezond zijn allemaal ouder. Dat ouder worden is breed in beleving. Wat voor de één lastig is, beleeft de ander het als een handicap. We mogen contrateren dat we mobiele en minder mobiele ouderen hebben. Wat leeftijd betreft kunnen we vaststellen dat we ons niet optrekken aan onze leeftijd maar aan onze “lifestyle”. Judo Almelo biedt een training van 6 weken aan en is ingesteld om anders te leren denken en op zoek te gaan naar de momenten die je wel kunt. Veel ouderen hebben angst om te vallen. Daardoor ontstaan vaak ontwijkingen en het niet doen. Deze training maakt het mogelijk om jezelf weer te ontdekken door de mobiliteit van de dagelijkse momenten weer te vergroten. De training bestaat uit 3 modules: Module 1. Motorisch lopen en keren. Module 2. Overheen stappen, zitten en opstaan. Module 3. Het voorkomen van vallen en aanleren om voorover vallen te voorkomen (deze laatste module zal in beeld komen als de ouder daaraantoe is). We leven in een maatschappij om zoveel mogelijk zelfstandig te (over)leven. Een leven waar we niet voor kiezen, maar wat je overkomt. Zoveel mogelijk zelf iets doen en zelfstandig tot een oplossing komen, maakt je sterker en hoopvol.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Ouderen en bewoners boven 50 jaar.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Maken van flyers Benaderen van ouderen In gesprek gaan met ouderen (waar is behoefte aan)

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Drukwerk

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
1500 euro

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Drukwerk Sportbedrijf Almelo voor werving

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Vorig jaar hebben we de dojo geheel opgeknapt met behulp van Kern met Pit

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Werving Behoud van ouderen

Zorg&Welzijn

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen