Speel- en ontmoetingsplaats Perenbuurt Ruinerwold

Monique Koetsier 11-10-2022
167 keer bekeken 0 reacties

Het doel voor de herinrichting van deze speeltuin is om kinderen in een veilige omgeving onbeperkt buiten te laten spelen, zodat zij hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen en elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor volwassenen willen we een ontmoetingsplek creëren.

Kern

Naam
Perenbuurt Ruinerwold

Aantal inwoners
in het dorp Ruinerwold heeft 3950 inwoners. De perenbuurt heeft ongeveer 500 bewoners.

Gemeente
De Wolden

Provincie
Drenthe

Deelnemersgroep

Naam
Speel- en ontmoetingsplaats Perenbuurt Ruinerwold

Doelstelling
Het doel voor de nodige aanpassingen van deze speeltuin is om kinderen in een veilige omgeving onbeperkt buiten te laten spelen en bewegen, zodat zij hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen. Bovendien is het een ontmoetingsplaats voor kinderen die elkaar niet op school tegenkomen door de aanwezigheid van twee basisscholen in het dorp. Hierdoor worden niet alleen de fysieke ontwikkeling, creativiteit en fantasie gestimuleerd maar ook de sociale vaardigheden ontwikkeld. Tevens heeft de speeltuin en het omliggende gebied de functie van ontmoetingsplaats waar de buurt bewoners samen kunnen komen voor een praatje. De verouderde speeltuin en de wisselingen van bewoners de Perenbuurt kan bijdragen aan meer cohesie tussen de bewoners.

Aantal leden
Zes leden

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Ervaring met vrijwilligers, ervaring met fondsen werven. Ervaring met beheer en onderhoud speeltuinen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
perenbuurt@hotmail.com

Project

Doelstelling
Het doel voor de herinrichting van deze speeltuin is om kinderen in een veilige omgeving onbeperkt buiten te laten spelen, zodat zij hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen en elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor volwassenen willen we een ontmoetingsplek creëren.

Beginsituatie
Er is een sterk verouderde speeltuin, gelegen in een grote woonwijk. De speeltuin is sterk gericht op kleine kinderen van 0-5 jaar. Door de huidige indeling is de speeltuin niet speelveilig. Kinderen lopen over de straat naar het andere speeltuin deel en dit is erg onwenselijk. Daarnaast is er geen fijne plek voor jong en oud om elkaar te ontmoeten.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Zoals al omschreven willen wij de kinderen een veilige speelplek geven in hun vertrouwde omgeving waar creativiteit, fysieke ontwikkeling en fantasie voorop staan. Door de centrale ligging en het grote oppervlak van het beschikbare stuk grond kunnen kinderen onder toezicht van de eigen ouders op een veilige manier zelf de grenzen van hun kunnen opzoeken. De bedoeling is dan ook dat de speeltuin gevuld word met avontuurlijke speeltoestellen, aangevuld met uitdagende objecten die de fantasie en creativiteit prikkelen. Om ook de buurt bij het inrichten van de speel- en ontmoetingsplek in een vroeg stadium te betrekken hebben we een kleine enquête en tekening geflyerd in de buurt. Niet alleen de input van de kinderen werd gevraagd maar ook die van de ouders, verzorgenden en omwonenden en naar hun wensen voor de speel- en ontmoetingsplek. Zo hebben we een breed beeld van de wensen.

Onderdeel van een groter geheel
Dit project valt onder speeltuinvereniging De Woldklimmers. Een afvaardiging van buurtgenoten uit de Perenbuurt pakken dit project op samen met de Woldklimmers.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Zowel de kinderen als volwassenen uit de buurt hebben voordeel van de vernieuwde speel- en ontmoetingsplaats.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Ontwerp, sponsoracties, fondsenwerving en realisatie.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Aanleg speeltuin en plaatsen toestellen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Ruim 100.000 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We hebben twee leveranciers benaderd voor voorstellen en plaatsing speeltoestellen. Een hovenier benaderen voor de aanleg.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Niet van toepassing.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Door eerdere projecten van speeltuinvereniging de Woldklimmers.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Advies in het begeleiden van dit project.

Afbeeldingen

Speeltuin

  • Iemand 12 December 2023
    De financiën zijn zo goed als rond voor dit mooie project. Binnenkort gaan we, samen met de gemeente, opnieuw met de buurt in gesprek om het plan definitief te maken. Daarna hopen we spoedig tot realisatie over te gaan!

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen