Verloren Parel/Hemelpost

Wilma van Kasteel 13-10-2022
346 keer bekeken 0 reacties

Het faciliteren van een plek op de algemene begraafplaats waar mensen die te maken hebben gehad met het verlies van een stilgeboren kindje, heen kunnen om te herdenken, stil te zijn en op adem te komen. Hemelpost is een brievenbus waar post in kan worden gedaan gericht aan overleden dierbaren.

Zaterdag 14 oktober jl. was het zover: de onthulling van ons monument Verloren Parel-Hemelpost. Na ruim anderhalf jaar intensieve voorbereidingen was daar dat ontroerende moment, dat velen met ons deelden.

De maandag daarna kregen we een foto van een jongetje dat een brief post: een brief aan zijn overleden broer die hij nooit gekend heeft en die die dag acht jaar geworden zou zijn. We moesten even slikken. Ook na de opmerking die we doorgestuurd kregen van een ander jongetje waarvan onlangs de buurvrouw is overleden: "Mam, de kerstkaart voor buurvrouw brengen we wel naar de Hemelpostbrievenbus hoor!"

Deze en vele andere reacties vanuit de Zeewolder gemeenschap zijn zo waardevol en bewijzen maar weer dat er wel degelijk behoefte is aan een dergelijke herdenkingsplek in ons dorp. 

We zijn dankbaar voor alle steun die we hebben gekregen, want wat was het een bijzonder avontuur, maar mede dankzij Kern met Pit staat het monument er toch maar! 

Kern

Naam
Zeewolde Zuid

Aantal inwoners
22.000

Gemeente
Zeewolde

Provincie
Flevoland

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Verbonden in Verlies

Doelstelling
Realiseren van een herdenkingsmonument op de algemene begraafplaats ter bevordering van het welzijn van een groep inwoners die met rouw en verlies te maken hebben (gehad)

Aantal leden
3 personen als dagelijks bestuur,

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij zijn ervaringsdeskundigen bij verlies en rouw en opgeleide rouwbegeleiders Inmiddels ook behoorlijk wat ervaring in het zoeken naar fondsen en subsidiebronnen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@verbondeninverlies.nl

Project

Doelstelling
Het faciliteren van een plek op de algemene begraafplaats waar mensen die te maken hebben gehad met het verlies van een stilgeboren kindje, heen kunnen om te herdenken, stil te zijn en op adem te komen. Hemelpost is een brievenbus waar post in kan worden gedaan gericht aan overleden dierbaren.

Beginsituatie
Het ontwerp is goedgekeurd door de gemeente en de vergunning is toegekend.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Ons project draagt bij aan geestelijk welzijn van inwoners van ons dorp die te maken hebben met (vroegtijdig) verlies en rouw.

Onderdeel van een groter geheel
De intentie is om een stichting op te richten (Zeewolde Herdenkt), waar o.a. viering Allerzielen en Wereldlichtjesdag onder gebracht kunnen gaan worden. Vooralsnog richten we ons eerst op de realisering van het monument Verloren Parel/Hemelpost.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Iedereen die te maken heeft gehad met een voortijdige beëindiging van een zwangerschap (voor 24 weken) en ervaren hebben hoe lastig dit verlies soms bespreekbaar is. Hemelpost kan heilzaam zijn voor iedereen die met rouwverwerking te maken heeft.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het werven van fondsen en donaties onder de Zeewolder bevolking, bij bedrijven en ondernemers, door middel van crowfunding. Verder zoveel mogelijk exposure krijgen in media en zoveel ruchtbaarheid geven aan ons initiatief op allerlei fronten en bij diverse gelegenheden.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De uitvoering van het monument en het plaatsen daarvan op de begraafplaats hebben wij uitbesteed

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
€ 30.000,00 inclusief BTW

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Hulp van bedrijven die bouwtechnisch etc. het project kunnen realiseren, deskundigen op het gebied van communicatie, hulp bij crowdfunding

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Wij denken niet dat we bij dit project ondersteuning van Arcadis nodig hebben, maar staan altijd open voor suggesties en begeleiding.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een lid van Vrouwen van Nu, die van jullie ondersteuning hebben gekregen bij het realiseren van het project Socialbankje. (Mozaïek bankje)

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Ondersteuning bij PR voor ons project en inzicht in diverse mogelijkheden tot het werven van fondsen

Afbeeldingen

Zorg&Welzijn

  • Iemand 29 November 2023
    Zaterdag 14 oktober jl. was het zover: de onthulling van ons monument Verloren Parel-Hemelpost. Na ruim anderhalf jaar intensieve voorbereidingen was daar dat ontroerende moment, dat velen met ons deelden. De maandag daarna kregen we een foto van een jongetje dat een brief post: een brief aan zijn overleden broer die hij nooit gekend heeft en die die dag acht jaar geworden zou zijn. We moesten even slikken. Ook na de opmerking die we doorgestuurd kregen van een ander jongetje waarvan onlangs de buurvrouw is overleden: "Mam, de kerstkaart voor buurvrouw brengen we wel naar de Hemelpostbrievenbus hoor!" Deze en vele andere reacties vanuit de Zeewolder gemeenschap zijn zo waardevol en bewijzen maar weer dat er wel degelijk behoefte is aan een dergelijke herdenkingsplek in ons dorp.  We zijn dankbaar voor alle steun die we hebben gekregen, want wat was het een bijzonder avontuur, maar mede dankzij Kern met Pit staat het monument er toch maar! 

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen