Opbergruimte en ecologische groenstrook

Floris Kapteijn 20-10-2022
431 keer bekeken 6 reacties

Het maken van een opbergruimte voor alle scoutingspullen die nu buiten moeten staan en het aanleggen van een ecologische groenstrook.

Kern

Naam
Stedum

Aantal inwoners
1000

Gemeente
Eemsdelta

Provincie
Groningen

Deelnemersgroep

Naam
Scouting De Struners

Doelstelling
Kinderen laten samenwerken en samen spelen in de natuur zodat ze met respect voor zichzelf en hun omgeving hun eigen grenzen verkennen en verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om zich heen.

Aantal leden
25

Soort
Scouting

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Ervaring met het aanvragen van subsidies en het activeren van leden om te helpen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
secretaris@destruners.nl

Project

Doelstelling
Het maken van een opbergruimte voor alle scoutingspullen die nu buiten moeten staan en het aanleggen van een ecologische groenstrook.

Beginsituatie
Op dit moment liggen scoutingspullen waaronder ons brandhout buiten opgeslagen onder dekkleden. Dit ziet er rommelig uit, zeker omdat het terrein grenst aan een veelgebruikt fiets/wandelpad naar het bos en aan de ijsbaan. Ook is het gevoelig voor vandalisme en diefstal. Tussen ons scoutinggebouw en het fiets/wandelpad ligt een strook gras die alleen wordt gemaaid, er niet aantrekkelijk uitziet en het niet bevorderlijk is voor de biodiversiteit.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het aangezicht van het gebouw is voor voorbijgangers verbeterd door de groenstrook met veldbloemen, zonnebloemen, vruchtdragende struiken en een insectenhotel. De groenstrook is ook bevorderlijk voor de biodiversiteit. Voor voorbijgangers en gebruikers van het terrein ziet het terrein er netjes uit doordat alle spullen die nu nog buiten liggen zijn opgeborgen in een zeecontainer. Deze zeecontainer is aan het oog onttrokken doordat deze in neutrale kleuren is geschilderd en wordt begroeid door beplanting zodat deze na verloop van tijd opgaat in de omgeving.

Onderdeel van een groter geheel
Nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners die gebruik maken van het fiets/wandelpad dat langs het gebouw loopt en alle gebruikers van het terrein waarop het gebouw staat (tennis, scouting, ijsvereniging, survival, schietvereniging, jeu-de-boules) en inwoners die het gebouw huren voor een besloten gelegenheid.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het ontruimen van de plek waar de opslagruimte (waarschijnlijk een zeecontainer) moet komen, beschilderen van de container, omspitten en aanleggen van alle beplanting rondom de zeecontainer en in de groenstrook, bouwen van een insectenhotel.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Transporteren en plaatsen van de zeecontainer.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
€ 2500

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Eventueel dorpsbewoners die beschikken over een kleine tractor en ploeg om de groenstrook om te werken.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij hebben een aantal jaren geleden een aanvraag ingediend voor een bijdrage voor de nieuwbouw van ons scoutinggebouw.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Advies over de mogelijkheden van subsidie of ondersteuning van fondsen of organisaties op het gebied van ecologie en beplanting.

Afbeeldingen

Inrichten groen

  • Iemand 03 December 2023
    Heel 2023 zijn we stapsgewijs bezig geweest met dit project. In maart zijn we begonnen met het omspitten van de grond en het planten van appelbomen. Dit is gedaan door jeugdleden van onze scoutingvereniging, met hulp van een aantal volwassenen. Daarna hebben we de veldbloemen ingezaaid als voorbereiding op een bloemrijke zomer. In juli is de zeecontainer geleverd waar alle spullen in kunnen worden opgeborgen zodat het aangezicht voor alle voorbijgangers netter lijkt dan dat eerst het geval was. De zeecontainer is daarna geschuurd en geverfd in dezelfde kleur als het scoutinggebouw zodat alles optisch één geheel vormt. Daarna is het dak van de container voorzien van sedum om zo een aantrekkelijke omgeving voor insecten te vormen. In het komende voorjaar zullen hier ook klaprozen in worden gezaaid. De groenstrook wordt onderhouden door jeugdleden van scouting, zo leren ze het belang van een groene omgeving en zien ze wat groeit en bloeit. In november hebben ze bloembollen geplant zodat ook in het vroege voorjaar de groenstrook een fleurige aanblik heeft. Tenslotte is een haagbeuk geplant om het geheel in de loop van de tijd verder te laten wegvallen in de omgeving en nestmogelijkheden voor vogels te creëren. Naast de container zijn klimop en clematis geplant.

Floris Kapteijn

03-12-23 om 12:15

Omspitten van de groenstrook

Floris Kapteijn

03-12-23 om 12:19

Planten van de appelbomen
Onderschrift

 

Floris Kapteijn

03-12-23 om 12:21

Groenstrook in bloei
Groenstrook in bloei

 

Floris Kapteijn

03-12-23 om 12:23

Verven van de container
Verven van de container

 

Floris Kapteijn

03-12-23 om 12:24

Sedumdak op de zeecontainer
Sedumdak op de zeecontainer

 

Floris Kapteijn

03-12-23 om 12:26

Planten van de haagbeuk
Planten van de haagbeuk

 

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen