Repair Café Beegden

Marly de Wolff 25-10-2022
496 keer bekeken 0 reacties

Bijdragen aan duurzaamheid en sociale activiteiten in de kern Beegden. Duurzaamheid doordat kapotte spullen door vrijwilligers gerepareerd (kunnen) worden, sociaal door dit samen te doen onder genot van een kop koffie op een centrale ontmoetingsplaats.

Kern

Naam
Beegden

Aantal inwoners
ongeveer 1800

Gemeente
gemeente Maasgouw

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
Repair Café Beegden

Doelstelling
Samen met vrijwilligers kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen.

Aantal leden
18

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Het opzetten van een Repair Café, waaronder het opzetten van een werkgroep, het werven van fondsen en vrijwilligers, het aanschaffen van materiaal, het huren van een ruimte, het ontwerpen en aanschaffen van communicatiemiddelen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
www.repaircafebeegden.nl

Project

Doelstelling
Bijdragen aan duurzaamheid en sociale activiteiten in de kern Beegden. Duurzaamheid doordat kapotte spullen door vrijwilligers gerepareerd (kunnen) worden, sociaal door dit samen te doen onder genot van een kop koffie op een centrale ontmoetingsplaats.

Beginsituatie
Er was nog geen repaircafé, dus het is compleet nieuw opgestart.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Bewoners kunnen in hun eigen omgeving binnen het gemeenschapshuis (laagdrempelig) hun kapotte spullen aanbieden ter reparatie en zelf leren repareren van andere vrijwilligers. Ook kunnen mensen sociale contacten binnen de dorpskern op doen.

Onderdeel van een groter geheel
Door spullen te repareren dragen we bij aan een duurzame samenleving. We zien dit als een bijdrage aan een vitale kern en milieu en voor de individuen een bijdrage aan positieve gezondheid.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners die zich willen inzetten als vrijwilliger en alle bewoners die gebruik willen maken van het repareren van spullen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We hebben het eerste kwartaal van 2023 gebruikt om dit project op te zetten, dus opzetten werkgroep, uitzoeken wat er voor nodig is, werven vrijwilligers, zoeken naar sponsoring, bekendmaken project, en vanaf juni hebben we het Repair Café elke maand kunnen realiseren.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Alles wordt door vrijwilligers gedaan, inclusief ontwerp, aanschaf materiaal en website.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
De benodigde uren mankracht voor het opzetten van het Repair Café zullen door vrijwilligers uitgevoerd worden. Kosten zitten in het huren van een ruimte, aanbieden van koffie en thee, aanschaf materialen en gereedschappen, drukken van folders en ander communicatiemateriaal. Totaal is er voor de opstart en het draaien van het Repair Café in 2023 ongeveer 2200 euro uitgegeven. Verwachte kosten in 2024 liggen lager, omdat er minder materiaal aangeschaft hoeft te worden.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, we hebben het Repair Café in Grathem gevraagd naar hun ervaring en materiaalaanschaf. Ook hebben sponsoren om startgeld, gereedschappen of materialen gevraagd en van de landelijke vereniging www.repaircafé.org hebben we de logo's gebruikt.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Is niet nodig.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
De folder lag in op de informatiebalie in het gemeenschapshuis.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Vooral ondersteuning bij het opzetten van het Repair Café, waar aan te denken, wat niet te vergeten, enz. En natuurlijk de financiële bijdrage als het zover mag komen!

Afbeeldingen

Duurzaamheid

  • Iemand 15 December 2023
    December 2023: We hebben na de start in juni zes keer met veel succes het Repair Café open kunnen stellen. Elke keer zijn er ongeveer 25 reparaties aangeboden, waarvan minimaal de helft dezelfde dag gerepareerd mee naar huis genomen kan worden. Onze vrijwilligersgroep is enorm uitgebreid met zeer verschillende disciplines en vaardigheden zodat we nagenoeg iedereen kunnen helpen. We willen hierbij ook iedereen bedanken die ons het afgelopen jaar geholpen heeft, met name de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken, de enthousiaste bezoekers, de gemeente Maasgouw en natuurlijk Kern met Pit!

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen