Project rondom d'n Plag

Miriam Kuijpers 27-10-2022
566 keer bekeken 0 reacties

Aanleg van een natuurspeeltuin met een strook natuurtuin voor de kinderen van 2 tot 12 jaar. De natuurspeeltuin is een onderdeel van het project Rondom d’n Plag. Een bewonersinitiatief waar mensen met verschillende interesses aan deel kunnen nemen. De andere onderdelen van het project zijn een cultuur/theaterheuvel, een biologische groente- en bloemenpluktuin (oogstgenotentuin) en een evenementen terrein. Het gebied wordt getransformeerd naar ‘groen en braak’. Een term in de extensieve landbou

Kern

Naam
Naam Locatie Demen. Voor de 5 kernen Deursen- Dennenburg, Demen, Dieden, Neerlangel (Over d’n Dam). Ook bedoeld voor inwoners van gemeente Oss en omstreken

Aantal inwoners
2300 mensen in Over d’n Dam

Gemeente
Gemeente Oss

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Rondom d’n Plag in samenwerking met bestuur van Stichting Huis voor Ontmoeting en Sport (HOS) Onder d’n Plag

Doelstelling
Aanleg van een natuurspeeltuin met een strook natuurtuin voor de kinderen van 2 tot 12 jaar.

Aantal leden
Stuurgroep Natuurspeeltuin 3 personen ; voorzitter jeugdwerk, lid van oogstgenotentuin, moeder en vrijwilliger. In totaal 19 personen voor het project rondom d’n plag

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Veel ervaring met bewonersinitiatieven zoals oogstgenotentuin, kookgenoten in HOS Onder d’n Plag, jeugdwerkinitiatieven en evenementen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
rondom@onderdnplag.nl

Project

Doelstelling
Aanleg van een natuurspeeltuin met een strook natuurtuin voor de kinderen van 2 tot 12 jaar. De natuurspeeltuin is een onderdeel van het project Rondom d’n Plag. Een bewonersinitiatief waar mensen met verschillende interesses aan deel kunnen nemen. De andere onderdelen van het project zijn een cultuur/theaterheuvel, een biologische groente- en bloemenpluktuin (oogstgenotentuin) en een evenementen terrein. Het gebied wordt getransformeerd naar ‘groen en braak’. Een term in de extensieve landbou

Beginsituatie
We staan nog in het begin van ons project. We hebben een prachtige in groen gelegen centrale locatie, naast HOS Onder d’n Plag. De ligging naast de HOS geeft voor kinderen een vertrouwde, herkenbare, laagdrempelige toegang. We hebben nog geen voorzieningen voor de natuurspeeltuin. Er zijn nog geen materialen en toestellen voor de natuurspeeltuin. De oogstgenotentuin is wel gerealiseerd, deze ligt in het ontwerp, vlak bij de natuurspeeltuin. De oogstgenotentuin waar biologische groente en bloemen staan wordt gerund door vrijwilligers. Deze vrijwilligers van de oogstgenotentuin hebben een plan om samen met de kinderen een strook nieuwe natuur te ontwikkelen naast de natuurspeeltuin. Onlangs hebben de leerlingen van de basisschool oogstgenoten bezocht. Een samenwerking met basisonderwijs ligt daarom ook in de mogelijkheden. Verder in het plan, willen we naar behoefte van de jeugd, activiteiten uitbreiden op de cultuurheuvel en het evenemententerrein. Hier zijn al plannen voor vanuit Jong ’Onder d’n Plag. (groep jongeren uit de gemeenschap die initiatieven opzet voor de jeugd van 16 t/m 35) Verder kunnen scouting, jeugdwerk en sportverenigingen uit de gemeenschap, maar ook uit de omgeving er gebruik van maken. Het project in deze aanvraag gaat specifiek over de natuurspeeltuin met strook natuurtuin.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Voor de jeugd meer leefbaarheid te geven in de omgeving. Behalve voetbal, korfbal en een schoolplein is er geen veilige setting waar kinderen in de natuur spelenderwijs kunnen bewegen, ontdekken en ontwikkelen. De natuurspeeltuin is bedoeld om samen met vriendjes te spelen en te ontwikkelen. Daarnaast is er een interactie met de andere voorzieningen (evenementen, sportinitiatieven, oogstgenoten) op de locatie.

Onderdeel van een groter geheel
Project Rondom d’n Plag, het project kan een mooie samenwerking aangaan met de activiteiten in het HOS.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Bewoners van over Deursen- Dennenburg, Demen, Dieden, Neerlangel (over d’n dam) en omstreken. De bezoekers van de sportvelden en het HOS.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Sponsering en subsidies aanvragen, Ontwerp natuurspeeltuin, Offertes opvragen, starten met grondverzet.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Grondverzet, en het plaatsen, inspecteren en keuren van speeltoestellen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De begroting wordt afhankelijk van het ontwerp gemaakt. We hebben wel al twee offertes van speeltoestellen voor een indicatie van prijzen per toestel: Schommel: €4.859.00. Waterpomp: €4.449,00. ( excl. transport en installatiekosten)

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Stichting HOS onder d’n plag, gemeente Oss, firma voor speeltoestellen, loonwerkbedrijf, lokale ondernemers

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
In eerste instantie lijkt dit niet nodig, maar misschien op later termijn bij oplossingen van technische problemen

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via andere buurtinitiatieven

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Ondersteuning van kern met pit in onderwerpen voor het project waar we nog niet aan gedacht hebben. Alle ondersteuning en expertises zijn welkom!

Afbeeldingen

Ontmoetingsplek

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen