realisatie van grote oeverzwaluwwand langs de Uffelse Beek

Bert Dalemans 29-10-2022
446 keer bekeken 2 reacties

bevorderen van de biodiversiteit uitbreiding van ons bestaande en zeer gewaardeerde natuureducatieve pad met deze oeverzwaluwwand. Door een gebrek aan natuurlijke steilwanden in deze omgeving gaan wij zelf een kunstmatige wand aanleggen En daardoor de achteruitgang van de oeverzwaluw compenseren.

Kern

Naam
Grathem

Aantal inwoners
1720

Gemeente
Gemeente Leudal

Provincie
Limburg

Deelnemersgroep

Naam
Werkgroep Buitengebied van de Dorpsraad Grathem

Doelstelling
Het bevorderen van toerisme, leefbaarheid van het dorp bevorderen, aantrekkelijker maken van het buitengebied voor bewoners als ook toeristen

Aantal leden
werkende leden ruim 15 personen,het bestuur bestaat uit 5 personen

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
binnen onze werkgroep hebben wij veel kennis over het aantrekkelijk inrichten van het buitengebied zowel voor onze inwoners als de vele toeristen,. zoals diverse wandelroutes ( ongeveer 23 km), diverse vogelkijkwanden (waaronder een ijsvogelwand) een vlonder/steiger voor vissers, ooievaqarsnesten, diverse insectenhotels, muizenruiters, en ons natuureducatief wandelpad met naamplaatjes bij diverse bomen en struiken en voor de lagere school een jaarlijks terugkomend evenement.. wat zit er in de beek

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
b.dalemans@hotmail.nl

Project

Doelstelling
bevorderen van de biodiversiteit uitbreiding van ons bestaande en zeer gewaardeerde natuureducatieve pad met deze oeverzwaluwwand. Door een gebrek aan natuurlijke steilwanden in deze omgeving gaan wij zelf een kunstmatige wand aanleggen En daardoor de achteruitgang van de oeverzwaluw compenseren.

Beginsituatie
ons project wordt gerealiseerd op de bestaande oever van de beek (schouwpad waterschap) in overleg met het Waterschap, ter plekke, is gebleken dat ecologisch gezien er geen conflicten zijn met andere beschermde soorten of negatieve effecten op het watersysteem.

Verbeteringen voor de woonomgeving
verrijking van ons natuureducatieve wandelpad van dit wandelpad , het Prof. Hentrichpad wordt veel gebruik gemaakt door de bewoners hierdoor wordt het wandelgenot zeker vergroot en de zwaluwen zorgen voor regulering van de insectenstand

Onderdeel van een groter geheel
Het grote geheel zijn de wandelroutes in ons dorp en aan ons natuureducatieve pad weer een verrijking/ vernieuwing toevoegen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
wandelaars uit ons eigen dorp en de vele toeristen/recreanten van buitenaf

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
communicatie met de diverse betrokken instanties en goede werkafspraken met het waterschap voor het aanleggen van de wand

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
het daadwerkelijk opzetten van de oeverzwaluwwand wordt door het waterschap uitgevoerd

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
een en ander kan voor de Werkgroep Buitengebied van de Dorpsraad Grathem met gesloten beurs uitgevoerd worden. verder hebben wij nog geen zicht op de kosten die het Waterschap denkt nodig te hebben.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
waterschap en diverse vrijwilligers uit het dorp

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
geen

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via VKKL (Vereniging Kleine Kernen Limburg)

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
op dit moment hebben wij al diverse bronnen die ons bij dit project willen ondersteunen

Anders

  • Iemand 07 mei 2023
    Grathem in 2023 wederom een Kern met Pit project. Nu weer door de Werkgroep Buitengebied van de Dorpsraad Grathem met hun nieuwe project: De aanleg van een enorme Oeverzwaluwwand langs de Uffelse beek nabij Kasteel Groot Buggenum. De voorbereidende werkzaamheden: toestemming – en/of vergunning(en) aanvragen bij diverse instanties zijn, na ruim 2 maanden, afgerond. Wij kunnen beginnen. De wand is inmiddels uitgezet en de banner “hier wordt gewerkt” van Kern met Pit is opgehangen. Het maken van een: 1. Draaiboek met: wat hebben wij nodig, wat moet er wanneer en door wie gedaan worden? 2. Begroting: wat gaat het allemaal in totaal kosten? 3. Fondsenwerving: waar kunnen wij financiën genereren? is in volle gang. Enige informatie over de oeverzwaluwwand: De wand ligt strakjes verscholen tegen de rietkraag van Natuurmonumenten en achter de metershoge beukenhaag van Kasteel Groot Buggenum. De wand wordt zo'n 12 meter lang, 2,5 meter breed en ruim 2 meter hoog. Daarvoor gebruiken wij ruim 55 m3 leemhoudend zand van het Grensmaas project in Limburg. De steile, rechte wand komt richting het noorden -/ noordoosten. De boven en zijkanten worden ingezaaid met een laagblijvend kruidenmengsel. Ons streven is om voor het einde van het jaar 2023 deze wand klaar te hebben, zodat wij, hopelijk, de oeverzwaluw vòòr het broedseizoen 2024 in grote getale mogen begroeten in ons Grathems buitengebied.

X (voorheen Twitter)

2  reacties

Bert Dalemans

07-05-23 om 19:50

De werkgroep buitengebied op locatie
Onderschrift

 

Bert Dalemans

22-12-23 om 14:13

de plek waar de oeverzwaluw wand wordt gebouwd
de plek

Dit wordt de plaats: verscholen achter rietkragen en een hoge beukenhaag vlakbij Kasteel Groot Buggenum in Grathem.
De wand ligt goed afgeschermd door het water van de Uffelse beek. Een geweldige uitvliegroute wordt richting NOO en goed zichtbaar vanuit het Prof. Hentrichpad aan de overzijde van de beek. 

In een gleuf van bijna 1 meter diep worden de palen geplaatst ( > 100 stuks) en afgedekt met zeilen waartegen de wand wordt opgebouwd. De wand bestaat uit leemhoudende zand uit het grensmaasproject.

 

 


 

 

Dan begint het onheil. Er valt op het nog erg natte zand in een korte tijd nog eens meer dan 200 mm regen. En de palen kunnen het gewicht niet meer houden. Er ontstaat een diepe scheur over de gehele lengte. Een week later gevolgd door meerdere scheuren. Door het natte weer zakt het bovenste gedeelte helemaal weg. Na overleg binnen onze groep en navraag bij onze begeleider bij Kern met Pit en Arcadis is het advies om de gehele berg af te dekken met zeilen en deze zeker 1 maand te laten rusten, zodat het overtollige water uit het zand kan wegzakken.

De wand "in ruste" begin December 2023

Voordat de oeverzwaluwen vanuit Afrika arriveren zullen we de wand "nestklaar" te hebben. Dat laatste is nog een zware klus, maar dat gaat ons lukken.

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen