Uitbrengen van een gratis receptenboekje : GOED, GEZOND EN GOEDKOOP !

Anda en Marlou van Het Pennywafelhuis 02-11-2022
141 keer bekeken 0 reacties

Wij willen een recepten boekje samen met de bezoekers maken waarin goedkoop en voedzaam voedsel centraal staat, samen boodschappen doen met o.a. seizoensgebonden voeding. Dit alles begeleid door vrijwilligers, een wijkhuisarts en/of voedingsdeskundige. Samen koken en samen eten zorgt voor het delen van elkaars eet culturen. Betere voeding betekent minder klachten en een bewustere gezondere leefstijl.

Kern

Naam
van de wijk dauwendaele : de meanderlaan, meanderhof, driewegenhof

Aantal inwoners
500 huishoudens \ verschillende culturen / ggz / alleenstaande vrouwen met kinderen

Gemeente
middelburg

Provincie
Zeeland

Deelnemersgroep

Naam
pennywafelhuis sociaal artistiek project

Doelstelling
Het Pennywafelhuis is ontstaan uit de gedachte dat kunstenaars zichtbaar maken, vergroten, mensen anders naar zichzelf, de ander en de omgeving laten kijken. Kunstenaars in de wijk kunnen het verschil maken. Kunst is een prachtig middel om een antwoord te vinden op maatschappelijke vragen.Het Pennywafelhuis (PWH) is een ontmoetingsplek waar mensen uit de omgeving samenkomen, verbinding vinden, kunst ervaren, elkaar leren kennen, van elkaar leren, dingen ondernemen, met elkaar eten en drinken, op adem kunnen komen, zich thuis voelen. Kortom, een plek om jezelf te zijn en erbij te horen.

Aantal leden
2 betaald en 7 vrijwilligers

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Door middel van het aanbieden van diverse (kunst)activiteiten op een laagdrempelige manier vinden ontmoetingen plaats, ontdekken mensen talenten bij zichzelf en hebben zij positieve ervaringen. Door middel van ontmoetingen leren mensen uit diverse culturen elkaar kennen, dat kweekt begrip. Ook het imago van de wijk wordt hierdoor positiever.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
pennywafelhuis@ mail.com

Project

Doelstelling
Wij willen een recepten boekje samen met de bezoekers maken waarin goedkoop en voedzaam voedsel centraal staat, samen boodschappen doen met o.a. seizoensgebonden voeding. Dit alles begeleid door vrijwilligers, een wijkhuisarts en/of voedingsdeskundige. Samen koken en samen eten zorgt voor het delen van elkaars eet culturen. Betere voeding betekent minder klachten en een bewustere gezondere leefstijl.

Beginsituatie
In het pennywafelhuis zien/horen wij klachten over suikerziekte, maag/darm klachten, obesitas en aambeien. Klachten uit alle culturen zoals: Syrisch, Somalisch, Eritrees, Turks, Jemen en Nederlands. Onze eetcultuur bestaat uit veel suikerrijk voedsel, een onregelmatig eetpatroon, weinig vezelrijk voedsel en snack bar eten. Veel mensen leven van een uitkering en hebben daardoor weinig te besteden

Verbeteringen voor de woonomgeving
- gezonder leven. prettiger leven. je zit beter in je leven, fysiek en psychisch - elkaar leren kennen, verbinden, samen kopen, koken, eten - eenzaamheid tegen gaan / verbinden - begrip voor elkaars (eet en leef) culturen

Onderdeel van een groter geheel
het pennywafelhuis bestaat uit een aantal pijlers 1. creatief atelier 2. eetkamer 3. naai/textiel atelier 4 taal atelier 5 de tuin 6 de markthal / markt verbind / kringloopspulletjes

Bewoners die voordeel bij het project hebben
- een groot deel van onze bezoekers

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het verduurzamen van de eetkamer! Een van de pijlers van het Pennywafelhuis. Bewust leren kopen, koken en eten! kopen olv vrijwilligers (samen boodschappen doen) koken (samen koken olv voedingsdeskundige, vrijwilligers in de keuken) samen eten (verbinden en elkaars culturen leren kennen)

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
voedingsdeskundige, wijk huisarts , begeleiden koken en boodschappen doen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
2500,00

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
- vrijwilligers - voedingsdeskundige - huisarts

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nee

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
eerdere aanvragen

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
- feedback - begeleiding

Afbeeldingen

Anders

  • Iemand 15 November 2023
    Met trots hebben wij donderdag 9 november de ''soep recepten reeks'' gepresenteerd in het Pennywafelhuis! 12 recepten gemaakt door 12 bezoekers van het PWH afkomstig uit diverse landen. Dit alles onder leiding van ons voedingscoach en begeleider kookatelier Esther. Op bijgaande foto ziet u het overhandigen van het eerste exemplaar aan wethouder Willemien Treurniet. Het project is zo succesvol zodat het een vervolg krijgt! Wij gaan bezoekers opleiden zodat er twee keer per week een -gratis - lunch verzorgd wordt in het Penywafelhuis. Eten verbindt!
  • Iemand 15 October 2023
    Donderdag 9 november (16.00-18.00 ) presenteren wij tijdens de ''internationale soep '' dag, een receptenreeks met 12 soepen! Wij zijn trots op het resultaat. Wethouder Willemien Treurniet , gemeente Middelburg, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. (16.00-18.00 uur).

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen