Speelgoed en kledingbank Vliedberg.

Miranda de Kort 03-11-2022
337 keer bekeken 0 reacties

In onze wijk zijn veel mensen die net rond de armoedegrens moeten leven. Veel kinderen krijgen geen cadeau met verjaardag of met kerst. Daarnaast hebben mensen soms ook geen geld voor bruikbare kleding. Wij willen deze mensen helpen door een speelgoed en kledingbank op te zetten. Hergebruik spullen!

Kern

Naam
De Vliedberg

Aantal inwoners
4900

Gemeente
Heusden

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Opzetten speelgoed en kledingbank Vliedberg.

Doelstelling
Mensen met weinig/ geen budget helpen.

Aantal leden
8

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Organiseren van dagen voor diverse doelgroepen. Luisteren naar wat is het probleem en opzoek gaan naar oplossingen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Info@buurtbestuurtopdevliedberg.nl

Project

Doelstelling
In onze wijk zijn veel mensen die net rond de armoedegrens moeten leven. Veel kinderen krijgen geen cadeau met verjaardag of met kerst. Daarnaast hebben mensen soms ook geen geld voor bruikbare kleding. Wij willen deze mensen helpen door een speelgoed en kledingbank op te zetten. Hergebruik spullen!

Beginsituatie
Er is een buurthuis waar we een stukje kunnen huren en waar we een speelgoed en kledingbank kunnen opzetten. We hebben hiervoor een aantal zaken nodig. Kledingrekken. Aankleding. We hebben een klein startbudget van een sponsor. Het idee is er ook een wasmachine te plaatsen waar mensen die het thuis niet kunnen, omdat ze geen wasmachine (geen geld) hebben of geen geld hebben om de energie ervan te betalen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er zijn veel kinderen die geen of weinig speelgoed hebben/krijgen, omdat er geen geld voor is. Dit is ook zo voor kleiding. In onze wijk zijn veel mensen die net naast allerlei regelingen vallen, maar die daardoor echt bijna tot niets aan inkomsten voor dit soort zaken over hebben. Met het opzetten van deze speelgoed en kledingbank zal het voor veel mensen in onze wijk makkelijker worden om mee te doen in de maatschappij en zal dit bijdrage aan hun welzijn. Daarnaast zal is dit ook goed voor het milieu. Goede spullen kunnen hergebruikt worden.

Onderdeel van een groter geheel
Nee. We willen graag ons steentje bijdrage, zodat mensen die het nodig hebben geholpen worden.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Precieze cijfers hebben wij niet. Maar de rij bij de voedselbank die ook vanuit dit pand plaatsvind is tegenwoordig het hele schoolplein lang. En dat zijn de mensen die in aanmerking komen. Er zijn ook veel mensen die net buiten de regelingen vallen. Dat is eigenlijk nog triester.. want daar is het wellicht nog harder nodig. Inmiddels zijn er vele huishoudens in onze wijk die daar onder vallen. Dat zijn zeker honderd huishoudens en waarschijnlijk dubbel.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We gaan opzoek naar hoe we de speelgoed en kleidingbank op kunnen zetten en zullen contacten leggen met bedrijven en andere mensen die ons daarbij willen helpen. Er zijn al vrijwilligers die de locatie wil beheren. Speelgoed verzamelen en schoonmaken. Inrichting van de speelgoed en kledingbank. Plaatsing van een wasmachine die gebruikt kan worden.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
aansluiten wasmachine. Stroom aanleggen.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
wij denken met 1400 euro een heel eind te komen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, contour de twern is een organisatie die in onze wijk actief is. Ze zijn goed op de hoogte van maatschappelijke zaken in onze wijk. De mand is het buurthuis, ook deze denken mee.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Misschien met een ontwerp voor een praktische inrichting?

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via buurtgenoot.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
? weten we zo niet.. alle slimme tips zijn natuurlijk welkom.

Afbeeldingen

Buurthuis

  • Iemand 15 December 2023
    We zijn van start gegaan. Ons pand is officieel geopend. De Doorgeefwinkel, het Repair Café Vlijmen en Woonveste spelen met hun aanbod hierop in en zijn daarom de samenwerking aangegaan. De Doorgeefwinkel bedient mensen met een smalle beurs, Repair Café Vlijmen is een bijeenkomst die draait om repareren van kapotte spullen met vrijwilligers en Woonveste biedt een plek voor samenkomst met bewonersgroepen en initieert diverse leefbaarheids-, nieuwbouw en onderhoudsprojecten in de wijk. De gemeente Heusden maakt deze dromen graag mogelijk. De Doorgeefwinkel Twee buurtbewoners kunnen de ruimte in ‘Vliedbergs Hûkske’ goed gebruiken. Zij zorgen ervoor dat de kinderen van ouders die gebruik maken van de Heusden Pas mooi speelgoed kunnen komen uitzoeken. De dames doen dit nu vanuit hun eigen huis, met heel veel succes. De woningen staan nu zo vol met speelgoed dat het vanuit huis niet meer te doen is. Nu wordt hun huis weer een thuis en is de Doorgeefwinkel op een fijne, zichtbare locatie: Vliedbergs Hûkske! In de doorgeefwinkel kunnen inwoners met een Heusdenpas, doorverwijzing van de voedselbank of vluchtelingenwerk een keer per kwartaal speelgoed uitzoeken. Ook krijgen ze een extra verjaardagscadeautje en een cadeau om weg te geven. We gaan natuurlijk verder om te kijken wat we nog meer op kunnen zetten. Wij vrijwilligers zetten ons beste beentje voort... om onze wijk voor iedereen leefbaar en prettig te maken.

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen