Theater in het Bos

119 keer bekeken 3 reacties

Wij willen de jongste kinderen van ons dorp ( leeftijd van 3 t/m 8 jaar ) op een laagdrempelige manier kennis laten maken met theater. Sinds kort hebben wij in ons Belevingsbos een "Theaterkuil" waar hiervoor de mogelijk is.

Kern

Naam
Noordscheschut

Aantal inwoners
2000

Gemeente
Hoogeveen

Provincie
Drenthe

Deelnemersgroep

Naam
Werkgroep Kunst & Cultuur Noordscheschut

Doelstelling
Theatervoorstelling organiseren voor de jongste kinderen van ons dorp in de Theaterkuil van het Belevingsbos

Aantal leden
6 leden in totaal van beide werkgroepen

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij organiseren op laagdrempelig manier allerlei kunst en cultuur activiteiten, wij kunnen helpen met ideeën bedenken en tips geven over uitvoeren van de ideeën.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
plmbenjamins@hetnet.nl

Project

Doelstelling
Wij willen de jongste kinderen van ons dorp ( leeftijd van 3 t/m 8 jaar ) op een laagdrempelige manier kennis laten maken met theater. Sinds kort hebben wij in ons Belevingsbos een "Theaterkuil" waar hiervoor de mogelijk is.

Beginsituatie
De Theaterkuil is nu gereed, er staan bankjes in de vorm van een theaterzaal, er zijn houtenschermen gemaakt die als decor kunnen dienen. Wij gaan in samenwerking met de werkgroep van het Belevingsbos Noordscheschut een programma aanbieden aan de jongste kinderen van de /peuterspeelzaal en basisschool. Voor deze groep hebben wij zowel als werkgroep Kunst & Cultuur als werkgroep van het Belevingsbos Noordscheschut nog geen geschikte activiteit kunnen bedenken/aanbieden. Nu de Theaterkuil gerealiseerd is, is het nu een kwestie van de juiste theatergroep vinden die een doorlopende voorstelling wil spelen voor onze jongste dorpsgenoten.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het is belangrijk dat kinderen ook kunnen kennismaken met Kunst & Cultuur, niet altijd is het mogelijk van huis uit dat kinderen naar het theater kunnen maar soms is er van huis ook geen belangstelling voor. Toch is het belangrijk om kinderen ook deze vorm van Kunst te laten zien, want theater prikkelt de fantasie en laat zien dat er meer mogelijk is. Dit verrijkt een kind, dat is altijd een verbetering toch?

Onderdeel van een groter geheel
Nee dit maakt geen onderdeel uit van een groter geheel maar wordt wel 1 van de activiteiten van onze werkgroep voor 2023. Naast Theater in het bos organiseren wij in 2023 ook het evenement Kunstzinnige Tuinen ( hier stellen inwoners van Noordscheschut hun tuin open voor publiek maar ook aan een Kunstenaar die mag exposeren in de tuin en vaak gaan die ook ter plekke aan het werk.)

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Naast dat wij nu iets organiseren in de Theaterkuil van het bos voor de kinderen de jongste kinderen van ons dorp ( 3 tot 8 jaar) , mogen alle inwoners van Noordscheschut hier gebruik van maken. Laatst heeft de interkerkelijk jeugdwerkgroep hier gebruik van gemaakt met een buitenspel en ook scholen gebruiken de Theaterkuil voor biologie les. Door al deze activiteiten te organiseren in de Theaterkuil laten wij de bewoners zien wat er mogelijk is op gebied van Kunst & Cultuur en ook natuur en sport/spel.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij gaan zelf verder alles uitvoeren. Het ontwerpen van een Poster, publicatie via de Dorpskrant en Facebookpagina van de Dorpskrant, publicatie via de nieuwsbrief van de Peuterspeelzaal en de basisscholen op het dorp. Wij gaan op zoek naar de juiste Straattheater groep, voorzieningen regelen zoals geluid en decor en dergelijke. En op de dag zelf voor drinken en wat lekkers voor alle bezoekers.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Alleen de voorstelling dus het theaterstuk zelf wordt door een andere partij gedaan, de rest doen wij zelf

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Wij hebben hiervoor een budget gemaakt van 2000 euro. Dit is inclusief huren van Straattheatergroep, en inclusief maken van eventueel extra decorstukken en andere benodigdheden.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Toevallig zijn wij op bijeenkomst over van Gogh jaar 2023 o.a. Scala Hoogeveen en de Cultuurcoach van de Gemeente Hoogeveen te gekomen en zij hebben al hun hulp aangeboden in het meedenken/uitvoeren van ons idee.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee is niet nodig

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij zijn ooit in 2017/2018 geattendeerd door SWWH ( Stichtings Welzijnswerk Hoogeveen) op Kern met Pit en hebben wij al 1 x eerder mogen meedoen met de werkgroep Kunst & Cultuur Noordscheschut ( project Feestverlichting Noordscheschut)

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Waar en hoe subsidie aanvragen.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Cultuur en historie

  • Iemand 24 November 2023
    Zaterdag 23 september - De dag van "Theater in het Bos" is aangebroken en wij volgen als werkgroep heel nauwlettend de weersomstandigheden en waar het eerst voor ons heel erg somber uitzag ( hele middag regen) geeft hij nu aan dat wij ongeveer 10 min in de middag regen krijgen. Wij beginnen om 12:00 uur met alle voorbereidingen, het klaar zetten van het decor, geluid installeren, voor alle kinderen hebben wij ranja en wat lekkers en voor de ouders/begeleiders koffie/thee, dit alles zetten wij ook alvast klaar. Om 13:00 uur is de generale repetitie en zoals dat hoort verloopt dat lekker rommelige. MENDO gaat vanmiddag 3 de voorstelling spelen en het toneelstuk heet "Repensteeltje", het wordt een educatief toneelstuk "meester Harm" onderbreekt het sprookje af en toe om met de kinderen te bespreken wat er gebeurt. Wij hebben 3 tijden/blokken gemaakt waar opgave verplicht was. Om 14:00 uur was de eerste voorstelling, wij mochten zo'n 43 kinderen met ouders verwelkomen. Het was een groot succes en ook de voorstellingen van 14:45 en 15:30 uur waren een groot succes. En de weervoorspelling hield zich aan zijn woord exact 10 min in de 2de voorstelling een dikke bui gehad maar dat mocht de pret niet drukken en werd gewoon doorgespeeld. Wij hebben alleen maar lovende reacties ontvangen van kinderen en ouders/begeleiders. Ook natijd samen wat drinken met wat lekkers en nog even napraten vond iedereen gezellig. De kindertjes mochten ook met de toneelspelers op de foto en dat werd ook veel gedaan. De pers was ook uitgenodigd en 's avonds stond er al een lovend artikel met foto's op Regionieuws Hoogeveen en maandag een leuk stukje ook met foto in de Hoogeveensche Courant. Wij hoorde op school van de leerkrachten dat de kinderen er vol van waren en dit het onderwerp was in het kringgesprek. Dit is voor het eerst dat wij als Werkgroep Kunst & Cultuur dit evenement hebben georganiseerd samen de werkgroep Belevingsbos Noordscheschut en i.s.m. toneelvereniging MENDO. Wij zoeken met onze evenementen altijd een samenwerking met andere werkgroepen zodat wij elkaar kunnen versterken met de activiteit/evenement die wij willen organiseren. Wij gaan zeker in de toekomst nog eens vaker Theater in het Bos organiseren.
  • Iemand 01 October 2023
    De voorbereidingen voor Theater in het Bos was voor ons niet zo spannend. Wij hadden al een schitterende locatie in het Belevingsbos, wij hadden via Smederijen Noordscheschut al een subsidiebedrag toegekend gekregen en wij hadden al contact met Scala Hoogeveen voor de uitvoering. Maar toen werd het toch nog spannen omdat Scala Hoogeveen in het voorjaar van 2023 failliet werd verklaard. Wij moesten dus opzoek naar een andere toneelvereniging/straattheatergroep. Wij speelde al eerder met het idee om onze plaatselijke Toneelverenging MENDO te vragen, maar dit was heel erg buiten hun comfortzone, en buitenspelen en voor kinderen. Maar ze hebben de uitdaging aangenomen en zijn een bestaand sprookje in een educatief toneelstukje van ongeveer 20 min gaan schrijven. Datum was geprikt - 23 september - en taken waren verdeeld. ( boodschappen, geluid regelen, poster ontwerpen, persstukje schrijven enz.). Met het geluid hadden wij nog even pech want 14 dagen vooraf konden wij helaas toch de benodigde geluidsapparatuur niet lenen van een andere toneelvereniging, zij durfde het niet aan dat wij dit voor een buiten locatie gingen gebruiken. Via Smederijen om tips gevraagd en zo kwamen wij bij een bedrijf in Coevorden die al dit soort apparatuur verhuurde, betekende wel dat wij extra subsidie moesten aanvragen en ook dat is gelukkig gelukt. MENDO heeft een paar x op locatie geoefend iedereen is heel enthousiast. Hopelijk valt het weer meer op 23 september, ze geven helaas regen net voor die middag, afwachten dus.

X (voorheen Twitter)

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen