Project HEG - Harmonisch Eetbaar Groen

Anja Alderliesten 07-11-2022
422 keer bekeken 0 reacties

Wij willen delen van het openbaar groen vervangen door eetbaar groen, zodat de hele buurt hiervan kan meegenieten. Perkjes worden gevuld met fruitstruiken. Fruitbomen worden her en der in de wijk geplaatst en stukken gras worden omgetoverd tot moestuin.

Kern

Naam
Sidhadorp

Aantal inwoners
400

Gemeente
lelystad

Provincie
Flevoland

Deelnemersgroep

Naam
HEG - Harmonisch Eetbaar Groen

Doelstelling
Wij organiseren het project en sturen de mensen aan die hieraan op wat voor manier dan ook aan mee willen werken/helpen.

Aantal leden
10

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben veel mensen met kennis over bodemverbetering, inrichten van moestuinen en grondbewerking.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@dezonnecirkel.nl

Project

Doelstelling
Wij willen delen van het openbaar groen vervangen door eetbaar groen, zodat de hele buurt hiervan kan meegenieten. Perkjes worden gevuld met fruitstruiken. Fruitbomen worden her en der in de wijk geplaatst en stukken gras worden omgetoverd tot moestuin.

Beginsituatie
Wij hebben de stukken in kaart gebracht die we willen bewerken en waar we het eetbaar groen willen beplanten. Momenteel zijn we bezig met fondsenwerving en mankrachtwerving om het project te realiseren en van start te laten gaan. We zijn al in gesprek met de gemeente Lelystad die in principe welwillend tegenover ons project staat. Ook de woningbouwvereniging van het Sidhadorp, Harmonisch Wonen staat positief tegenover project HEG en heeft al financiële steun toegezegd.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het samen kunnen eten en dit eten ook te kweken, te zien groeien en te bereiden zorgt voor veel verbinding onderling. Kinderen kunnen zien hoe hun eten groeit en ouderen kunnen hun kennis delen over bijv. jam maken of wecken. Medebewoners die fysiek niet meer mee kunnen werken ervaren meer zingeving omdat zij nog wel hun kennis kunnen delen of kunnen oogsten. Samen zorgen voor de aarde en je eigen voedsel kan helend en therapeutisch werken. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden voor ontmoeting en saamhorigheid. Jong en oud kunnen op deze manier bijdragen aan de groei en bloei van de gemeenschap. Door het groen in de openbare ruimte gefaseerd anders in te vullen met eetbare bomen, planten en struiken en delen in te richten als gezamenlijke moestuin, willen we van het Sidhadorp een soort voedseltuin maken.

Onderdeel van een groter geheel
Nee, het is een op zich zelf staand project.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Nagenoeg alle bewoners kunnen profijt hebben van het project. Als oudere kun je meehelpen met je kennis en/of andere praktische hulp als je nog goed ter been bent. Mensen met bijv. een burn-out kunnen weer langzaam krachten opdoen in de natuur, door met hun handen in de aarde bezig te zijn. Door een gezamenlijk project zorg je voor meer verbinding en samenhang onderling. Toen we dit project bekend maakten, kregen we zo enorm veel bijval en aanbod van mankracht, echt heel mooi om te zien. Hierdoor is er al veel meer verbondenheid ontstaan.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We willen dit jaar nog alle fruitbomen inplanten en de openbare perkjes beplantingsklaar hebben. Ook wordt er een begin gemaakt met de algemene moestuin en zullen we vooral fondsen werven om eea te realiseren.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De Gemeente Lelystad wil hopelijk de perkjes van het openbaar groen klaar maken om beplant te worden. Dat de bestaande struiken er dus al uitgehaald worden etc.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Wij schatten rond de 30000 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij schrijven ons project in voor diverse prijsvragen. Zo zijn we al 2e geworden bij de ZorgSaam Wonen award 2022. En willen we meer bekendheid geven Lelystad voor ons project. Zodra de stichting HEG is opgericht kunnen mensen ook geld doneren.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Wij willen heel graag ondersteuning krijgen bij schetsontwerpen, waterbeheer en wat verder nog meer nodig is om het project tot een succes te laten worden.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
via onze woningbouwvereniging Harmonisch Wonen

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
De juiste manier om via instanties en de gemeente binnen te komen en om meer aandacht en financiële ondersteuning voor ons project te krijgen.

Afbeeldingen

Inrichten groen

 • Iemand 19 December 2023
  Toen we eenmaal van start waren met HEG en de 1e financiële donatie hadden gekregen van onze woningcorporatie Harmonisch Wonen (vandaar ook de project naam Harmonisch Eetbaar Groen), konden we goed van start. En het had ook goede navolging, want we hebben diverse donaties van buurtbewoners mogen ontvangen. Hoe mooi zou het zijn als we volgend jaar maandelijkse donaties kunnen krijgen om nog meer te kunnen doen. HEG leeft onder de buurtbewoners en iedereen die ik gesproken heeft, draagt ons een warm hart toe.
 • Iemand 19 December 2023
  dec 23 - wat is er veel gebeurd als ik de foto's terugkijk. ik zie de watercontainers, die ook heel erg nodig zijn natuurlijk, vooral met de droge zomers van tegenwoordigers. we willen volgend jaar voor de bewoners zelf ook een regentonproject mogelijk maken, hopelijk in samenwerking met Gemeente Lelystad
 • Iemand 19 December 2023
  dec 23 - wat gaan we volgend jaar doen. binnenkort gaan we brainstormen en vooral terugblikken op het 1e jaar HEG, wat ging goed wat ging beter. we hebben wel een prachtig logo inmiddels.
 • Iemand 19 December 2023
  okt 23 - omdat we aan het kijken zijn naar een bijenkast voor volgend jaar met de bijenhouders in spé, hebben we alvast wat exxtra bepanting aangeschaft die goed zijn voor bijen. ze ruiken ook nog eens heerlijk
 • Iemand 19 December 2023
  dec 23 - er is eindelijk een hek bij de moestuin gezet. niet helemaal rondom, maar een stukje. dit om mensen van buitenaf toch te ontmoedigen zomaar binnen te lopen en spullen weg te halen. hier moet duidelijk meer structuur in komen.
 • Iemand 19 December 2023
  okt 22 - er zijn vast 1000 bollen beplant her en der door de wijk. dec. 22 - de eerst lading compost is gestort op het 'driehoekje'. dit wordt de gezamenlijke moestuin. jan. 23 - er is karton gelegd op het gras met daarop de compost om de grond voor te bereiden. jan 23 - 4 vrijwilligers zijn op eigen kosten gestart met een cursus bijenhouden, zodat we straks onze eigen honing kunnen maken, maar vooral voor de bestuiving. feb. 23 - we hebben groentezaden besteld! feb 23 - de tunnelkas wordt in elkaar gezet, met vereende krachten is het gelukt en hij staat er prachtig bij. maart 23 - hier en daar wordt al bij de mensen thuis voorgezaaid met groentes. maart 23 - de krokusjes komen op en alles staat heel gezellig. maart/april - Jan kan niet wachten en er wordt al van alles geplant. er zijn ook fruitbomen aangekomen die we van de gemeente Lelystad hebben gekregen. Die staan in 3 perken openbaar gegroen die door HEG geadopteerd zijn. mei 23 - de 1e gezamenlijke maaltijd 'onder de platanen' van dit jaar. een groot succes en heerlijk weer hadden we. juni 23 - ook onderhoud moet er zijn, het is lastig om voldoende vrijwilligers te krijgen en om een goed schema te organiseren zodat er steeds voldoende mensen zijn. juli 23 - de courgettes zijn niet aan te slepen. ook de bloemen staan in volle bloei. de groene kruiden in de kas staan er prachtig bij en hier wordt volop van genoten door iedereen. juli 23 - alweer de 3e gezamenlijke maaltijd. het wordt steeds drukker bezocht en nu worden er ook echt meer groentes gebruikt vanuit de gezamenlijke moestuin. De aardappels waren niet zo goed gelukt, waarschijnlijk omdat ze te snel geplant zijn in de verse compost. augustus - deze maand geen gezamenlijke maaltijd omdat er al veel georganiseerd wordt in deze maand. Er worden wel al volop frambozen geplukt. En er wordt veel snijbiet gegeten! september 23 - de appelbomen geven nog geen appels, maar staan er wel goed bij. oktober 23 - we hebben een kar verse paardenmest gekregen voor op de groentetuin! In de geadopteerde stukjes zijn diverse bodembedekkers geplant, zoals loopkamille en kruipmunt, dat moet volgend jaar al aardig bedekt zijn. november/december 23 - 1x in de 2 weken is er een meewerkmiddag om onkruid te wieden en anderehande kusjes te doen. Alles is nu aan het aflopen, maar omdat het nog niet zo koud is, groeit er ook nog onkruid!

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen