Knot je Rot

Manja de Neef 08-11-2022
217 keer bekeken {0} reacties

Als (vrijwilligers) landschapswerkgroep Angstel & Gein onderhouden en herstellen wij landschapselementen. In de winterperiode bestaat ons werk hoofdzakelijk uit het knotten en aanplanten van wilgenbomen langs de Angstel en het Gein en het onderhouden van oeverlandjes.

Kern

Naam
Abcoude en Baambrugge

Aantal inwoners
Samen 9620

Gemeente
Gemeente de Ronde Venen

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Landschapswerkgroep Angstel en Gein

Doelstelling
Het behouden van historische landschapselementen en het bevorderen van biodiversiteit in omgeving Abcoude en Baambrugge. Met name langs de Angstel en het Gein.

Aantal leden
kern van de groep een man of 8, met een grote groep vrijwilligers

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
vakkennis ecologische landschapsbeheer

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

Project

Doelstelling
Als (vrijwilligers) landschapswerkgroep Angstel & Gein onderhouden en herstellen wij landschapselementen. In de winterperiode bestaat ons werk hoofdzakelijk uit het knotten en aanplanten van wilgenbomen langs de Angstel en het Gein en het onderhouden van oeverlandjes.

Beginsituatie
Het is een doorlopend vrijwilligers project. Wij ontvangen jaarlijks een bijdrage van de gemeente. Om verder te professionaliseren zijn waar aanvullend op deze subsidie op zoek naar extra funding. Knotten is een jaarlijks terugkerende taak. Wij organiseren jaarlijks meerdere (meestal 5 knotdagen) en nog enkele andere natuurwerkdagen. De groep deelnemers groeit ieder jaar.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Wij herstellen en onderhouden knotwilgen langs de rivieren de Angstel en het Gein. dit betreft historisch landschap. Gein en Angstel zijn tevens populaire fiets- en wandelroutes. Doordat eigenaren niet altijd tijd en geld hebben om de knotwilgen langs deze routes te onderhouden, zijn er door de jaren heen al veel bomen verdwenen. Door deze landeigenaren (gemeente, particulieren en waternet) te ondersteunen streven wij naar het behoud van deze mooie natuurgebieden.

Onderdeel van een groter geheel
nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
De bewoners die langs de route wonen, maar ook zeker alle recreanten uit de naast gelegen dorpen en van verder weg. Zo loopt hier ook een NS-wandelroute en betreft het een populair fiets- en vaargebied.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De jaarlijkse knotdagen, welke maandelijks buiten het broedseizoen plaatsvinden nov-maart. De werkzaamheden zijn: knotten van de wilgen langs de dijk, uitsteken en wegzagen elzenopslag. Van de elzen kunnen de kleine exemplaren herplant worden in een elzensingel, de dikke wilgentakken worden ook herplant als knotwilgen op diverse locaties. Het maken van ringslang hoop.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
geen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
€2300-2500

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
ja zeker, van de gemeente de Ronde venen ontvangen wij zeer waarschijnlijk een bijdragen van tussen de 500-1000€. Voor 2022 hebben wij 750 euro ontvangen. Voor 2023 is de aanvraag onlangs ingediend.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nog niet met de groep besproken/voorgelegd.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Ik heb jullie via google gevonden toen ik vorig jaar op zoek was naar funding voor een wormenhotel.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Heel eerlijk gezegd hebben we heel veel kennis en expertise in de groep. We hebben vooral veel materiaal nodig voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Beschermingsmateriaal en veiligheid is echt erg belangrijk wanneer je een groep vrijwilligers met scherpe zagen etc. aan de slag wilt laten gaan. Omdat zich zoveel vrijwilligers melden, willen we ook het materiaal beschikbaar hebben waarmee zij veilig en verantwoord aan de slag kunnen. Hier hebben we wat extra geld voor nodig. :)

Afbeeldingen

Cultuur en historie

  • Iemand 18 december 2023
    Verslag 2023 Wat hebben we gedaan het afgelopen jaar? - 7 januari geknot bij het Gein aquaduct en langs het Indijkpad (van Limt, bomen eigendom van Waternet en Gemeente De Ronde Venen) 55 bomen geknot met 13 mensen. - 4 februari geknot bij de stal van Lindenhoff Horn 1a Baambrugge. 40 bomen geknot met 14 mensen en een hakhoutbosje teruggezet. - 4 maart verder gegaan met de klus van 4 februari met 21 mensen. 80 bomen geknot met 16 mensen. - 4 november geknot bij het Oeverlandje Gein-Noord 38 (Karen Ekker en Paul Vigeveno) en Wouters Gein Noord 36. Circa 60 bomen geknot met 17 mensen. - 2 december geknot langs het Gein ter hoogte van Gein Noord 34-36 (voor de weduwe Buijs). circa 50 bomen gedaan met 15 mensen. Het wilgenhout wordt hergebruikt. We planten geschikte takken (slieten) op plaatsen waar wilgen zijn verdwenen. Een deel van de takken gaat naar een kudde geiten, die de bast (waarin essentiële voedingssupplementen) afschillen. De afgeschilde takken worden verwerkt tot bonenstaken voor volks- en moestuinen in de omgeving. Het overgrote deel van de takken gaat naar Artis als voedsel voor onder andere olifanten en giraffen. Kort samengevat: Er zijn 285 bomen geknot. Gemiddeld zijn 15 vrijwilligers aan het werk. We werken voor de Gemeente Ronde Venen, Waternet en voor particulieren. Belangrijkste doel: behoud van de knotwilgen, verfraaiing van het landschap, samen met andere enthousiastelingen de handen uit de mouwen steken. Alle hout wordt hergebruikt. Welke materiaal is aangeschaft? 1. Motorzaag Stihl elektrisch met 2 accu's en lader 980,- 2. Handzagen Silky 12x 3. Takkenscharen Bahco 4x Welke cursussen zijn gevolgd door vrijwilligers? 1. Henk van der W. basiscursus motorkettingzagen en cursus motorzagen in de knotwilg 2. Henk T. basiscursus motorzagen 3. Menno G. veldhulpverlening
  • Iemand 27 november 2023
    Het knotseizoen is weer gestart en de eerste knotdag op 4 november was weer een groot succes. De dag werd gehost door Paul en Karen in de prachtige oude hooiberg. Waar opgewarmd kon worden en lekkere warme drankjes beschikbaar waren. Ik wil graag wat foto's toevoegen, maar heb nog niet uitgevonden waar ik dit kan uploaden.

Manja de Neef

18-12-23 om 10:17

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen