Buurtbuik Weesp

Sanne Deurloo 09-11-2022
338 keer bekeken 0 reacties

BuurtBuik Weesp redt voedsel van verspilling, door eten op te halen bij lokale leveranciers, supermarkten en horeca. De rijkdom die daarmee door vrijwilligers wordt verzameld, wordt omgezet in heerlijke, gezonde en gratis maaltijden.

Iedereen is welkom om daarvan mee te genieten: mensen die hun buren willen ontmoeten, buiten hun bubbel willen treden, een week krap qua tijd, geld of gezelschap zitten. Elke dinsdag om 17.45 uur!

Kern

Naam
Weesp

Aantal inwoners
22.000

Gemeente
Amsterdam

Provincie
Noord-Holland

Deelnemersgroep

Naam
Buurtbuik Weesp

Doelstelling
BuurtBuik Weesp heeft als doel duurzame idealen te verbinden aan sociale bevlogenheid. Met het initiatief wordt voedsel gered van verspilling door eten op te halen bij lokale leveranciers, supermarkten en horeca en het te delen met buurtbewoners, op een plek waar zij elkaar ontmoeten en gratis een gezonde maaltijd met elkaar nuttigen.

Aantal leden
5

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Maatschappelijke bijdrage: vier pijlers 1: Duurzaamheid (voedsel redden van de prullenbak) 2: Verbinding (tussen vrijwilligers en bewoners) 3: Samenwerking (tussen vrijwilligers en organisaties en organisaties onderling) 4: Gezondheid (de maaltijden zijn afwisselend en bevatten rijke ingrediënten)

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
weesp@buurtbuik.nl

Project

Doelstelling
BuurtBuik Weesp redt voedsel van verspilling, door eten op te halen bij lokale leveranciers, supermarkten en horeca. De rijkdom die daarmee door vrijwilligers wordt verzameld, wordt omgezet in heerlijke, gezonde en gratis maaltijden.

Beginsituatie
De betrekkelijk jonge locatie in Weesp draait volledig op subsidies, crowdfunding en giften en heeft geen mensen in dienst, werkt uitsluitend met vrijwilligers. Voor de exploitatie in het nieuwe jaar zijn we op zoek naar financiën om uitgaven te bekostigen zoals ingrediënten, materialen, middelen, tegemoetkoming onkosten vrijwilligers, investering in meubilair en inventaris van de keuken (december 2023 vindt een verhuizing plaats) en om onze relaties met vrijwilligers en leveranciers verder te verduurzamen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
BuurtBuik Weesp strijdt tegen voedselverspilling, tegen polarisatie en staat voor duurzaamheid en verbinding. Dat doen we door voedsel te redden en menselijk contact te stimuleren, door een gratis gezonde maaltijd aan te bieden én te werken met een team van ongeveer 35 gedreven vrijwilligers, die allemaal op hun eigen manier een flinke steen bijdragen.

Onderdeel van een groter geheel
Buurtbuik Weesp is onderdeel van de stichting Buurtbuik. Geïnspireerd op het Portugese Refood startte BuurtBuik in 2014. In n Nederland bestaand verschillende BuurtBuik locaties: in Amsterdam, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
BuurtBuik Weesp draait volledig op vrijwilligers en gasten uit de buurt, met een kleurrijke schaar aan achtergronden; studenten, mensen in de bijstand, expats, gezinnen, pensionado's, vluchtelingen, fulltimers en andere bezoekers die spontaan willen meedoen of mee-eten. Het lokale initiatief biedt mensen die hun buren willen ontmoeten, buiten hun bubbel willen treden, of een week krap qua tijd of geld zitten, een positieve plek. Een stek waar zij samen tijd doorbrengen, een verantwoorde maaltijd nuttigen, én waar velen het gevoel hebben iets bij te dragen, of gezien en gewaardeerd te worden!

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
* Fondsenwerving * Werving van bestuursleden en dagcoördinatoren * Onderhouden relaties met pool van vrijwilligers * Voortbouwen op een netwerk van enthousiaste gasten * Voortzetten en uitbouwen contact met leveranciers * Bekend en gewend raken met nieuwe locatie

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het centrale BuurtBuik bestuur pakt trainingen op en is op landelijk niveau verantwoordelijk voor de communicatie via de Buurtbuik Academy en de website BuurtBuik.nl.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Totaal € 3275,- = Onkosten vergoeding locatie € 1200,- + Inventaris keuken € 500,- + Investering meubilair € 375,- + Ingrediënten € 200,- + Middelen en materialen € 150,- + Relatiebeheer vrijwilligers € 475,- + Tegemoetkoming vrijwilligers (reiskosten, parkeerkosten, hartenwensen) € 375,-

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
BuurtBuik Weesp werkt samen met lokale partijen zoals Fort Ossenmarkt als onze (nieuwe) host locatie, Versa Vrijwilligerscentrale, de Weesper Kookgroep, Vers aan de Vecht en andere partijen en leveranciers (zoals de bakker, de groenteboer, de Turkse toko, de slager etc) om zo duurzaam en lokaal mogelijk impact te maken.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Hier bedanken we voor <3

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via Vrijwilligerscentrale Weesp zijn wij in contact gekomen met Kern met Pit. www.vcweesp.nl

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Duurzaam netwerk opbouwen, ondersteuning bij voortzettend zelfvoorzienend initiatief, inzetten op lange termijn.

Afbeeldingen

BuurtBuik Weesp, december 2024

Ontmoetingsplek

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen