Vrije Lekpoort

Vrije Lekpoort 09-11-2022
197 keer bekeken 0 reacties

Het is onze droom om samen met onze inwoners sociaal- maatschappelijke initiatieven te bedenken, initiëren en die uiteindelijk te huisvesten in de Lekpoort. Na jaren leegstand van deze poort willen we er samen een mooie iconische ruimte van maken die voor iedereen toegankelijk is.

Kern

Naam
Binnenstad Vianen

Aantal inwoners
4000

Gemeente
Vijfheerenlanden

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
Stichting Vrije Lekpoort

Doelstelling
Wij willen actief zijn bij een passende herbestemming van een beeldbepalend monument de Lekpoort

Aantal leden
8

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hebben kennis van zang en cultuur Hebben kennis van evenementen organiseren

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
projecten@vrijelekpoort.nl

Project

Doelstelling
Het is onze droom om samen met onze inwoners sociaal- maatschappelijke initiatieven te bedenken, initiëren en die uiteindelijk te huisvesten in de Lekpoort. Na jaren leegstand van deze poort willen we er samen een mooie iconische ruimte van maken die voor iedereen toegankelijk is.

Beginsituatie
Het poortgebouw staat al geruime tijd leeg en alles is vies en smerig zowel binnen als buiten. Om de activiteiten van initiatiefnemers mogelijk te maken moeten we het nodige gaan doen. Dit kan alleen met vrijwilligers en financiële middelen. Maar voorlopig hebben we dus alleen een kale ruimte met oude tafel en stoelen van de buren.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Een mooi poortgebouw welke een actieve rol gaat vervullen in Vianen op cultuur historisch gebied voor jong en oud. Hiermee brengen we leven in buurt en in onze samenleving.

Onderdeel van een groter geheel
nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Iedereen omdat het gebouw weer open staat door onze toekomstige vrijwillige poortwachters, hierdoor is het gebouw te bezichtigen. Lokale initiatieven zoals kunst, cultuur of lezing ect kunnen hierdoor een plekje krijgen. Maar dan moet er nog eerst veel gedaan worden,

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het gebouw zal eerst schoongemaakt, opgeknapt en veilig gemaakt moeten worden. Ook de aankleding, verlichting , belichting en inrichting moeten we voor elkaar zien te krijgen. We moeten het gebouw promoten en vrienden en bedrijven aan ons binden om de plannen tot uitvoer te kunnen brengen. Dit netwerk moeten worden opgebouwd evenals de vrijwilligers organisatie.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
In principe doen we alles zelf met uitzondering van zeer gevaarlijk werkzaamheden op hoogte.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Voor eerste jaar verwachten we ongeveer €10.000 aan kosten. Verder zal er veel tijd en arbeid van vrijwilligers nodig zijn om alles voor elkaar te krijgen welke natuurlijk moeten worden voorzien van koffie thee en broodjes tijdens de werkzaamheden.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja specialisten van gemeente en museum. Daarnaast gaan we samen werken met historische vereniging voor het achterhalen van informatie over het gebouw.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
We kunnen goed hulp gebruiken om bevestigingstechnieken te gebruiken ivm de oudheid van het pand. Enige hulp en kennis van een ingenieur zou dan goed van pas komen.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via kranten artikelen van vorige projecten. zoals Vijfheerlanden zomer beachwaterpolo tour. Vitaal dorp everdingen, de bankje in schoonerwoerd , middelwaard recreatie ect.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
-Bestuurlijke kennis -opzetten en behouden van vrijwilligers -Hoe geld te vinden voor het project -promotie kennis

Afbeeldingen

Cultuur en historie

  • Vrije Lekpoort 22 December 2023
    Na een jaar kei hard werken hebben het project de vrije Lekpoort een plekje kunnen geven in de gemeenschap. Verschillende bewoners en organisaties weten de weg te vinden om de Lekpoort te gebruiken. Van recepties tot workshops en museum tot vrouwennetwerken. Ook het aantal betrokken vrijwilligers is groeiende zodat we nog vaker het gebouw kunnen opstellen. We zijn blij dat we dit project zijn gestart en het gebouw tot leven hebben gebracht.

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen