Speeltuin Upgrade Oldehove

Ilona Groenewoud 14-11-2022
1432 keer bekeken 0 reacties

Buitenspelen moet voor iedereen zijn! De werkgroep is er van overtuigd dat leefbaarheid wordt bevorderd door het samenbrengen van verschillende groepen mensen. Dit doen we op een centrale plek, waarbij uitdaging, verbinding en saamhorigheid in samen spelen (en sporten) voorop staan.

Kern

Naam
Speeltuin Upgrade Oldehove

Aantal inwoners
1310

Gemeente
Westerkwartier

Provincie
Groningen

Deelnemersgroep

Naam
Speeltuin Upgrade Oldehove

Doelstelling
Buitenspelen is voor iedereen!

Aantal leden
7

Soort
Dorpsbelang

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kleiner je ook begint, de aanhouder wint!! Door verschillende partijen te benaderen krijg je informatie, waarmee je weer verder kunt. Wij zijn als werkgroep klein begonnen. Wij zijn dan ook ontzettend trots op waar we nu staan. Onwijs trots dat wij troffeewinnaar 2023 zijn geworden van de provincie Groningen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
speeltuinoldehove@gmail.com

Project

Doelstelling
Buitenspelen moet voor iedereen zijn! De werkgroep is er van overtuigd dat leefbaarheid wordt bevorderd door het samenbrengen van verschillende groepen mensen. Dit doen we op een centrale plek, waarbij uitdaging, verbinding en saamhorigheid in samen spelen (en sporten) voorop staan.

Beginsituatie
De bestaande centraal gelegen speeltuin is voor velen al jaren een doorn in het oog. Momenteel is het meer een openbare ruimte waar toestellen staan. Deze toestellen vormen geen verbinding met elkaar doordat het allemaal losse elementen zijn, waarbij weinig tot geen uitdaging is. In de begroting van de gemeente is geen ruimte voor deze speeltuin. De huidige toestellen, op een enkeling na, zijn goed goedgekeurd. Wel is er budget voor groenvoorziening en het asfalt. Het asfalt nemen we mee in het idee voor de upgrade, zodat er geen verspilling gaat zijn. Inmiddels hebben er gesprekken plaatsgevonden met de gemeente, waar de werkgroep fiat heeft gekregen voor het doorzetten van de upgrade.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Investeren in het 'hart' van het dorp! Leefbaarheid vergroten door het samenbrengen van verschillende groepen mensen zonder onderscheid te maken in afkomst, sociaal economische status, religie, leeftijd en (minder) validiteit. Upgraden van de speeltuin die centraal ligt, is voor ons dan ook logisch.

Onderdeel van een groter geheel
Nee.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Uiteindelijk zou een ieder iets kunnen hebben aan een fijne speelplek, omdat een speeltuin veel meer zou kunnen zijn dan alleen een plek om te spelen. Het is met name een plek om te ontmoeten. Natuurlijk veelal kinderen (1 tot 12 jaar?), maar ook (groot-) ouders met jonge kinderen, zijn een logische doelgroep. Andere dorpsbewoners en/of passanten die verlegen zitten om een praatje of gewoon houden van wat rumoer kunnen ook gebruik maken van deze openbare plek waar laagdrempelig contact mogelijk is.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Voorjaar 2022 is er begonnen met brainstormen over de upgrade en gemeente overleg. De hierna gevormde werkgroep heeft verschillende acties in werking gezet waarbij al een mooi start bedrag is opgehaald: - Crowdfunding, flyeractie met QR en een braderie; - Rabobank Clubsupport; - Bingo’s (georganiseerd door vrijwilligers); - Flessenactie (georganiseerd door DBO); - Lokale bedrijven stellen zich bereidwillig op te helpen bij de upgrade. - Verschillende fondsen September 2023 zijn wij gestart met de werkzaamheden aan de speeltuin. De draagkracht uit het dorp ie enorm. Dorpsbewoners hebben ons geholpen om de werkzaamheden te realiseren. Wij zijn echter nog in de afrondfase van de werkzaamheden. In Maart en April worden de laatste werkzaamheden verricht en treffen op dit moment voorbereidingen om op 27 april 2024 de speeltuin feestelijk te openen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Groenvoorziening heeft de gemeente toestemming voor gegeven.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Maximaal 25.000 euro. Hiervan zal zo'n 20.000 euro naar speel/sport-toestellen en de daarbij behorende ondergronden gaan. De wens bestaat een mooie hufterproof picknickset aan te schaffen voor in het overige deel. Max 5000 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja er zijn 2 (grondverzet) bedrijven uit de buurt die ons ontzettend hebben geholpen met transport, werkzaamheden en mankracht. Dorpsbewoners hebben ons geholpen met de werkzaamheden.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Wij hebben voorjaar 2023 een schetsontwerp van jullie ontvangen, Hier hebben wij als werkgroep zeker iets aan gehad. Op deze manier kregen wij meer inzicht wat voor ons haalbaar was.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Bij het zoeken naar subsidiefondsen kwamen wij kern met pit tegen. We hadden toevallig eerder ergens al een flyer gezien.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Naast het schetsontwerp hebben wij geen specifieke vraag. Bedankt!

Afbeeldingen

KernmetPit 23 Trofeewinnaar GR Oldehove Speeltuin

Speeltuin

  • Ilona Groenewoud 19 March 2024
    Wat zijn wij ontzettend trots dat wij zijn gekozen als Troffee winnaar 2023 van de Provincie Groningen. Wij zijn op dit moment bezig met het afronden van de laatste werkzaamheden en treffen voorbereidingen voor de feestelijke opening op 27 april 2024. Wij zouden graag nog een mooie picknicktafel en pleinplakkers willen toevoegen om de speeltuin helemaal af te maken. Op dit moment is de speeltuin open en wordt er volop gespeeld. Wij horen alleen maar positieve berichten vanuit het dorp. Fantastisch om te zien hoeveel plezier de kinderen hiervan hebben. Als werkgroep hadden we het doel om meer uitdaging te creëren voor verschillende leeftijden. Wij kunnen zeggen; Dat dit zeker gelukt is! Wij zijn als werkgroep enorm trots wat wij hebben neer kunnen zetten voor het dorp. Onze dank is enorm groot naar alle vrijwilligers, lokale ondernemers en sponsoren.

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen