bewonersinitiatief containertuintjes Hasseltsestraat/ Assensestraat

Kynthia Orfanidou 17-09-2023
190 keer bekeken 0 reacties

Verbinding in de wijk -> in contact zijn met elkaar door te zorgen voor het gemeenschappelijke groen. Zwerfvuil tegengaan -> mensen van buiten de wijk zetten nu regelmatig grofvuil tegen de containers als het niet past in de container. Vergroening in de wijk-> hoe meer groen hoe beter!

Kern

Naam
bewonersinitiatief Containertuintjes op de Hasseltsestraat/Assensestraat in Scheveningen

Aantal inwoners
meer dan 100 huishoudens

Gemeente
Den Haag

Provincie
Zuid-Holland

Deelnemersgroep

Naam
bewonersinitiatief containertuintjes op de Hasseltsestraat/Assensestraat

Doelstelling
Sociale cohesie, verbinding en duurzame groene buurt.

Aantal leden
10 huishoudens heb getekend (toen ben ik gestopt met aanbellen: bij wie ik ook aanbelde, elke bewoner reageerde enthousiast.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennisdeling hoe je betrokkenheid in je buurt creƫert; hoe de tuintjes te verzorgen; hoe je dit buurtinitiatief op poten zet. We kunnen de containertuintjes verzorgen ( beschikbaarheid water; kennis van het verzorgen van het groen; betrekken buurtbewoners).

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
orfanidou111@outlook.com

Project

Doelstelling
Verbinding in de wijk -> in contact zijn met elkaar door te zorgen voor het gemeenschappelijke groen. Zwerfvuil tegengaan -> mensen van buiten de wijk zetten nu regelmatig grofvuil tegen de containers als het niet past in de container. Vergroening in de wijk-> hoe meer groen hoe beter!

Beginsituatie
Er zijn afvalcontainers geplaatst door de gemeente. We willen hier containertuintjes omheen plaatsen met plantjes. Dit zorgt voor minder zwerfvuil: buurtbewoners of mensen buiten de wijk zetten rommel tegen de afvalcontainers aan. Door er groen omheen te plaatsen wordt dat gedrag afgeremd. Daarnaast zorgt de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor meer betrokkenheid van en sociale cohesie bij de buurtbewoners.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De containertuintjes zorgen voor vergroening van de straat. Daarnaast zorgt het voor minder zwerfafval in de straat en tegen de afvalcontainers wordt gezet. 'Het is een cultuurverandering. Juist het feit dat de tuintjes onderhoud nodig hebben, stimuleert betrokkenheid. Omwonenden vinden de tuintjes mooi, willen er zorg voor dragen, hebben daardoor meer onderling contact en dat heeft invloed op de buurt. De straat wordt beter schoongehouden, er komen geveltuintjes. Bewoners wijzen minder vaak naar de gemeente als er iets moet gebeuren, maar pakken het zelf aan. Door een kleine interventie ontstaat sociale cohesie'.

Onderdeel van een groter geheel
In Den Haag is een groter project gestart buurtbewoners te stimuleren om de afvalcontainers te vergroenen. Daar willen we als buurtje graag bij aansluiten door containertuintjes te laten maken en te verzorgen. Bijvangst is dat er minder zwerfafval tegen de afvalcontainers wordt gezet. Artikel: https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/duurzaamheid/containertuintjes-citygard-haags-succes/

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners die in en om de straat wonen en gebruik maken van de afvalcontainers. Tien huishoudens hebben het initiatief getekend en vijf buren hebben aangegeven mee te willen helpen met het verzorgen. We hebben contact via de buurtapp en door de werkzaamheden en het dragen van de zorg over de containertuintjes zijn we verbonden met elkaar en zorgen we voor onze gemeenschappelijke ruimte.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De bewoners die gebruik maken van de afvalcontainers vinden het een goed plan. Tien huishoudens hebben het initiatief getekend en vijf buren hebben aangegeven mee te willen helpen met het verzorgen. We hebben contact via de buurtapp en door de werkzaamheden en het dragen van de zorg over de containertuintjes zijn we verbonden met elkaar en zorgen we voor onze gemeenschappelijke ruimte. Ik samen met twee naaste buren zorgen dat de containertuintjes geplaatst worden door CityGard.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het plaatsen van de containertuintjes gebeurd door CityGard onder leiding van Henk-Jan Room.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
Totaal 4500,- . Het gaat om drie afvalcontainers en dan dus drie containertuintjes. Per tuintje zijn de kosten 1500 euro.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We hebben een toekenning van fonds1818 van 1500 euro voor dit project. Dan komen we nog 3000 euro te kort. Wellicht kunnen we twee containertuintjes doen in het eerste kwartaal van 2024 (3000 euro). Voor het laatste containertuintje kan ik een aanvraag doen het jaar erop als we niet aan het totaal van 4500 euro komen aankomend kwartaal 2023. Als we we wel 4500 euro kunnen verzamelen, dan kunnen alledrie de containertuintjes worden geplaatst.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Niet van toepassing.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een andere initiatief in een andere wijk.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We hebben voor dit project op dit moment vooral nog budget nodig om het te kunnen realiseren.

Afbeeldingen

Inrichten groen

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Amsterdamseweg 13
6814 CM Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen