Pelikanen: Duurzaam vergroenen en realiseren van gemeenschappelijke tuin

Marc van dijken 27-09-2023
213 keer bekeken 0 reacties

Onze doelstelling is dat wij graag onze straat uit 1908, de pelikaanstraat te Appingedam willen vergroenen. Dit omdat er geen groen en erg kaal is in de straat. Ook willen wij het natuurgebied verbinden met onze straat om hier een veilige route te maken met een gemeenschappelijke tuin voor een ieder

Kern

Naam
Pelikaanstraat Appingedam

Aantal inwoners
32

Gemeente
Eemsdelta

Provincie
Groningen

Deelnemersgroep

Naam
De Pelikanen

Doelstelling
De straat uit 1908 vergroenen en daarnaast aan het eind van de straat een brug over de sloot te maken zodat wij dat gebied kunnen gebruiken voor het verbouwen van biologische groenten en fruit. Ook willen we een aansluiting creëren naar het wandel en natuurgebied achter ons, zodat bewoners hun huisdieren veilig en vertrouwd kunnen uitlaten zonder daarbij langs de drukke weg te moeten.

Aantal leden
8

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Charlotte heeft veel kennis van biologisch verbouwen van groenten en fruit, en heeft daarbij een passie voor inheemse planten. Met behoud van natuur en omgeving de plaatselijke flora en fauna versterken zodat insecten, planten en dieren weer te laten floreren in de omgeving. Wij hebben veel mannen in de straat die houden van klussen en graag mee willen werken en bereid zijn om te helpen met het bewerkstelligen van ons doel. Marc (ik) ben dol op het organiseren en regelen van diverse dingen en het daarbij planmatig behalen van mijlpalen en doelen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
marc@belni.org

Project

Doelstelling
Onze doelstelling is dat wij graag onze straat uit 1908, de pelikaanstraat te Appingedam willen vergroenen. Dit omdat er geen groen en erg kaal is in de straat. Ook willen wij het natuurgebied verbinden met onze straat om hier een veilige route te maken met een gemeenschappelijke tuin voor een ieder

Beginsituatie
Momenteel is onze doodlopende straat een kale bedoeling er is een wegdek met twee stoepen waar onze huizen aan grenzen, in de zomer wordt het zo warm dat het wegdek wegsmelt. door de essentakkensterfte is het natuurgebied aan de overkant van de sloot flink toegetakeld is en de biodiversiteit heel laag is.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Wij willen ervoor zorgen dat dieren en planten weer terug komen in onze straat, ook willen wij het natuurgebied versterken door hier een gemeenschappelijke tuin aan te leggen waar wij inheemse planten en groenten gaan verbouwen. Dit zodat mensen kunnen genieten van de rust en het prachtige natuurgebied die er ooit was. Samen willen wij een kas realiseren waar we met de omgeving samen kunnen werken aan dit doel en een soort gemeenschappelijke ruimte creëren om de mensen te verbinden.

Onderdeel van een groter geheel
Het vergroenen van de omgeving, biodiversiteit terug brengen en een gemeenschappelijke tuin opzetten

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In ieder geval de directe bewoners van de Pelikaanstraat en rondom het natuurgebied dat zijn maar liefst 9 straten. Er komen veel mensen hier even wandelen, mountainbiken over de MTB route of simpelweg even tot rust komen. Het is 1 van de weinige natuurgebieden rondom Delfzijl en Appingedam en bovendien is er is veel landbouw in de omgeving. De laatste jaren zijn er alleen maar bossen in de omgeving gekapt om plaats te maken voor industrie, onderwijs of woongelegenheden. Er is dus een steeds sterkere behoefte aan dit soort gebieden en plekken.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het realiseren van een gemeenschappelijke tuin, kas en moestuin en daardoor vergroenen van de straat, Ook willen wij in de straat zelf groen aanleggen om het tot leven te brengen en zomers de straat af te koelen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Een overkapping met zonnedoek en ook een picknick bank voor ons en eventuele wandelaars zullen wij laten maken door een hovenier.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
12449,98,- is momenteel berekend en begroot in ons project.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
De gemeente die ons ondersteund met het opzetten en financieren van dit project. Ook hebben zij al een brug geplaatst om onze strook te verbinden met de straat. en het natuurgebied. Wij willen het graag verder aankleden.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Momenteel liggen de plannen op tafel en hebben wij een idee hoe we het gaan inrichten, weliswaar staan we altijd open voor nieuwe visies en ideeën

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wij hebben een folder gekregen van onze gemeente

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
De hulp voor vrijwilligers werven van eventuele verdere fondsen lijkt ons erg fijn. ook zijn wij met de gemeente bezig met subsidies aanvragen maar kunnen wel wat hulp gebruiken bij co-financiering. Ook de tips en inspiratie van jullie of andere initiatief nemers lijkt ons erg fijn.

Afbeeldingen

Duurzaamheid

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen