Boarterstún de Griene Long

Maaike van Ginkel 01-10-2023
205 keer bekeken 0 reacties

● Gezond bewegen en buiten spelen. * Het bevorderen van sociale cohesie en ontmoeting.

Kern

Naam
Gorredijk

Aantal inwoners
7000

Gemeente
Opsterland

Provincie
Friesland

Deelnemersgroep

Naam
Boarterstún de Griene Long

Doelstelling
Wij willen met het tot stand brengen van een nieuwe speeltuin een nieuwe speel/sport- en ontmoetingsplek creëren. Wij willen hiermee inspelen op de thema’s van de Gemeente Opsterland als gezondheid en bewegen. Er wordt een speelgelegenheid gecreëerd welke gericht is op zowel het sociale- als spel aspect voor de jeugd in alle leeftijdscategorieën.

Aantal leden
6

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Fondsen aanschrijven Plan van aanpak maken motiveren Samenwerken

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Boarterstundevlieger@hotmail.com

Project

Doelstelling
● Gezond bewegen en buiten spelen. * Het bevorderen van sociale cohesie en ontmoeting.

Beginsituatie
De speeltuin is gesitueerd op een gunstige en bovenal overzichtelijke centrale plaats tussen diverse (kinderrijke) buurten. Hierdoor heerst er onder buurtbewoners een hoge mate van sociale controle. Alle grond wat vrij komt onder de toestellen wordt hergebruikt voor een wal langs de weg (Hendrik Ringenoldusstrjitte). Daarnaast zal op deze wal nieuwe beplanting komen. Hiermee wordt een stuk van de speeltuin afgeschermd van de weg. Naast de ruimte van de speeltuin wordt een voetbalveld gesitueerd, en aan de skatebaan komt nog een verhard stuk met een basketbalpaal. Ook is er voor de oudere jeugd enkele jaren geleden een skatebaan geplaatst. Dit staat los van de speeltuin stichting en is in handen van Plaatselijk Belang Gorredijk. Door deze reeds beschikbare faciliteiten willen wij ons met de speeltuin juist richten op de jongere kinderen die buiten deze doelgroep vallen. Op die manier is er voor ieder wat wils.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Onze speeltuin wordt omgeven door kinderrijke buurten en daarom achten wij het van groot belang dat er voor hen een plaats is waar samenspel, uitdaging en plezier samenkomt. Gorredijk is het grootste dorp binnen de gemeente Opsterland. Gorredijk telt 7325 inwoners. Omdat er veel kinderen in het dorp wonen, is de aanwezigheid van voldoende speelgelegenheid van groot belang. Het dorp kent ook andere speeltuinen maar deze zijn niet in elk gedeelte van het dorp aanwezig. Vandaar dat het nieuwe bestuur en vrijwilligers de schouders eronder zetten om ervoor te zorgen dat de kinderen ook hier veilig en verantwoord kunnen spelen. Dagelijks wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de reeds bestaande speeltuinen door diverse doelgroepen. Mede hierdoor zijn wij van mening dat deze nieuwe speel/ sport- en ontmoetingsplek voor kinderen en ouders gecreëerd moet worden. Kinderen en ouders willen graag een speel/sport- en ontmoetingsplek in hun eigen omgeving/buurt wat de leefbaarheid en plezier van wonen positief stimuleert. Ook wil de gemeente Opsterland kleine speeltuinen niet meer toestaan, maar alleen nog grotere verdeeld over het dorp. Dit zou daar dan een van zijn.

Onderdeel van een groter geheel
Nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
7000 inwoners van Gorredijk. Dorpen rond Gorredijk

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Plan van aanpak is geschreven. Meerdere Fondsen zijn aangeschreven en zullen meer fondsen worden aangeschreven. Lokaal zijn wij op verschillende manieren bezig om geld in te zamelen zoals de garagesale 2x per jaar, flessenactie die loopt zolang er nog geld nodig is om de speeltuin te realiseren. Stichting speeltuin Trimbeets houdt een spokentocht en de opbrengst gaat naar onze stichting voor de speeltoestellen. Email naar de ondernemers. Fase is al in uitvoering en zijn nu druk bezig met fase 2, zoals fondsen aanschrijven, nog meer lokaal geld verzamelen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Plaatsing van de toestellen.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Onze totale kosten zijn € 149.211,66. Hiervan hebben wij inmiddels al € 77.930,- toegekend gekregen door fondsen, Gemeente Opsterland en lokale evenementen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Alle tips en trics zijn van harte welkom.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Google en via Stichting speeltuin Trimbeets.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij willen verder groeien en verbeteren wat er verbetert kan worden.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Speeltuin

  • Maaike van Ginkel 07 February 2024
    Afgelopen maanden is er veel gebeurd.... Wij hebben de speeltuin in twee fases op moeten delen. Dit omdat sommige bedragen die al toegezegd waren voor 2024 uitgegeven moesten worden. Fase 1 is inmiddels gestart en zijn dus al een aantal speeltoestellen geplaatst. Helaas door alle regen kon fase 1 nog niet helemaal worden afgemaakt, wij hopen dat dit in maart wordt opgepakt. Wij zijn nog steeds druk bezig met Fondsen aanschrijven, wij hebben een totaalbedrag van € 150.000, - nodig en dat heb je niet zomaar even bij elkaar. Inmiddels hebben wij een bedrag van € 90.000, - toegekend gekregen dus zijn mooi over de helft. Lokale acties zijn wij heel druk mee bezig. 2023 hebben wij tweemaal een garagesale georganiseerd en zullen in 2024 ook dit evenement weer 2 keer organiseren om geld binnen te halen voor de speeltuin. Daarnaast is er door een andere speeltuin stichting een spokentocht georganiseerd waar een mooi bedrag van € 290,- is opgehaald. Sinds juni 2023 loopt er een statiegeld actie en kunnen mensen flessen en of blikje bij ons aan huis brengen, en wij hebben bij de lokale snackbar een prullenbak staan speciaal voor flesjes en blikje en in de kantine van de Albert Heijn waar het personeel flesjes en blikjes in kan gooien. Dit heeft ons als een mooi bedrag van € 565,- opgeleverd dit zijn iets meer dan 3750 blikje. Afgelopen 20 januari zijn wij aanwezig geweest bij Kern met Pit dag in Lemmer, hier hebben wij ontzettend mooie projecten gezien en veel ideeën opgedaan en tips gekregen en natuurlijk tips gegeven aan onze mede collega's die zich inzetten voor hun mooie project!

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen