Wijktuin De Erker

Rosina Clasina Blans 17-10-2023
150 keer bekeken 0 reacties

Het laagdrempelig verkrijgen van groente en fruit zonder dat daar controle wordt uitvoert of het wel nodig is dat er uit de tuin meegenomen wordt. Wij zijn er voor iedereen en niemand heeft bij ons een stempel. Iedereen mag meedoen en of halen. Vergroenen met een maatschappelijke functie

Kern

Naam
Wijk West

Aantal inwoners
5500

Gemeente
Schiedam

Provincie
Zuid-Holland

Deelnemersgroep

Naam
Wijkcentrum De Erker

Doelstelling
Samen met wijkbewoners groen in de wijk brengen door een gemeenschappelijke pluktuin te creëren

Aantal leden
10

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben een wijkcentrum wat we alleen met wijkbewoners organiseren. Wij huren het pand van de gemeente met subsidie van de gemeente. Al het overige verdienen wij zelf door laagdrempelige zelfvoorzienende activiteiten te organiseren. Wij zijn met elkaar het vangnet van de wijk. Wij verzorgen maaltijden en zijn het dak en thuislozen adres voor Schiedam. Met elkaar willen we en tuin organiseren en realiseren waar een ieder in mee kan werken en waar we groente en fruit kunnen verbouwen waar een ieder die het nodig heeft uit mee kan nemen. Wij hebben de expertise vn oud tuinders in de wijk die hierin mee willen denken en ontwikkelen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@wijkcentrumdeerker.nl

Project

Doelstelling
Het laagdrempelig verkrijgen van groente en fruit zonder dat daar controle wordt uitvoert of het wel nodig is dat er uit de tuin meegenomen wordt. Wij zijn er voor iedereen en niemand heeft bij ons een stempel. Iedereen mag meedoen en of halen. Vergroenen met een maatschappelijke functie

Beginsituatie
Wij hebben een zeer brede stoep en mogen daar van de gemeente een tuin realiseren. Wij hebben bij de gemeente ook aangegeven dat we graag vergroening willen voor de wijk. Wij hebben tekeningen met de pergola's die we willen en willen graag de 'slimme regenton' neer laten zetten. Hiermee vangen we het water van dak op en kunnen we de tuin nat houden , maar kunnen wijkbewoners ook water aftappen voor bv auto te wassen. We willen alles zo 'groen' mogelijk realiseren. We hebben sponsor gevonden voor de harken en scheppen en gemeente stort waarschijnlijk de aarde die we nodig hebben. De wijkbewoners zijn enthousiast en willen buiten de mensen met beperking die bij ons in het gebouw dagbesteding doen samen de tuin gaan organiseren.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Het vergroent de wijk daar waar het 1 grote steenmassa is. Het levert maatschappelijke betrokkenheid op in de wijk. Mensen met een beperking en zonder beperking gaan met elkaar aan de slag om de tuin te realiseren. Hierdoor komt er een wij gevoel met een gezamenlijke betrokkenheid en verantwoording. Het geeft ook weer voor een kleine doelgroep een gevoel van er bij horen. Wij willen het project graag voor de wijk realiseren om saamhorigheid te creeeren en te laten zien dat je op een ontspannen manier heel veel met elkaar voor anderen kunt bereiken

Onderdeel van een groter geheel
Wij vinden het een verlengstuk van al het werk wat wij al voor de wijk doen. Dit is iets waar de wijkbewoners ook zelf aan mee kunnen werken.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
alle bezoekers en omwonende van De Erker Bewoners die iets willen betekenen voor de wijk een doel geven om samen met elkaar de tuin te onderhouden. Jongeren We gaan met elkaar aan de slag waardoor er meer begrip voor elkaar en elkaars beperking of achtergrond ontstaat. Bewoners met een kleine beurs hebben gratis groente en fruit uit eigen buurttuin.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het tegel wippen, realiseren van gespitte grond, afbakenen, het opgroeien van zaadjes, het zoeken van nog meer sponsoring, het enthousiast houden van de huidige bewoners die toegezegd hebben en het maken van verdere plannen met deze bewoners.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
het uitgraven van de grond wordt door gemeente Irado gedaan. Rest doen we met wijkbewoners en de jongeren met beperking.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
€ 2675,00

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
alleen sponsors. De rest doen we met elkaar

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nee, deze hebben we allemaal al zelf gedaan met wijkbewoners en gemeente.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
IK kreeg een email van jullie met deze oproep nadat ik via internet jullie had gevonden.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij hopen een klein stukje medesposoring van jullie te kunnen krijgen.

Inrichten groen

  • Rosina Clasina Blans 01 November 2023
    In de eerste week november is er een overleg met de gemeente Schiedam , samen met JMVR ( dagbesteding voor jongeren met beperking vanaf 18 jaar die in het wijkcentrum op de bovenverdieping is gehuisvestigd,

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen