Naaiatelier Overhoop

Gerben Kamphorst 25-10-2023
127 keer bekeken 0 reacties

De doelstelling is om (vooral) Iraanse, Marokkaanse en Turkse vrouwen uit Utrecht Overvecht Zuid met elkaar in verbinding te laten komen rondom een creatief naaiatelier. Het atelier is de ontmoetingsplek en plek voor "empowerment" waar verhalen en levens gedeeld worden. Het is geen onderneming.

Kern

Naam
Utrecht Overvecht Zuid

Aantal inwoners
Buurt: ca. 4.200 (in Overvecht Zuid circa 17.000 mensen)

Gemeente
Utrecht

Provincie
Utrecht

Deelnemersgroep

Naam
stichting Overhoop (ANBI stichting)

Doelstelling
Stimuleren ontmoeting en sociale cohesie en (nood)huisvesting gasten

Aantal leden
Bestuur: 3 personen. Actieve vrijwilligers: 15 tot 20. Enkele tientallen donateurs (met name voor het huisvesten van de gasten). Geen betaalde leden.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis van exploiteren tweedehandswinkel Multiculturele kennis Door werkervaring bestuursleden ook kennis van collectief wonen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@stichtingoverhoop.nl

Project

Doelstelling
De doelstelling is om (vooral) Iraanse, Marokkaanse en Turkse vrouwen uit Utrecht Overvecht Zuid met elkaar in verbinding te laten komen rondom een creatief naaiatelier. Het atelier is de ontmoetingsplek en plek voor "empowerment" waar verhalen en levens gedeeld worden. Het is geen onderneming.

Beginsituatie
Het soort project is een mix van: - Ontmoeting (voor vrouwen die elkaar niet makkelijk ontmoeten en levens delen) - Empowerment (er is veel onzekerheid en weinig zelfvertrouwen) - Duurzaamheid en Upcycling (gebruik van "nutteloos" textiel) - Creativiteit (het is standaard verstelwerk maar creatieve verwerkingen) Beginsituatie: Shima (Iraanse vrouw, werkt als vrijwilliger voor de stichting) heeft in de buurt gemerkt dat er behoefte is aan ontmoeting tussen Iraanse, Marokkaanse, Turkse en Nederlandse vrouwen. Er bleken verschillende vrouwen erg creatief met textiel en stoffen te zijn. Drie vrouwen zijn klein gestart met het initiatief. Het doel is niet om een zelfstandig naaiatelier te draaien waar inkomen uit komt. Het is een middel voor ontmoeting, creëren trotsheid en zelfvertrouwen, voor sommigen kan het een opstap naar werk (en eigen inkomen) zijn. De beginsituatie is nog klein maar veelbelovend. We horen veel enthousiaste reacties en vrouwen vragen of ze mee kunnen doen.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Families in Overvecht zijn vaak "gebroken" families of families waarin de vrouw een ondergeschikte danwel onzichtbare rol speelt. We willen dit in onze buurt doorbreken. Een mooie bijvangst is het voorkomen van verspilling van goed materiaal. Veel textiel wordt weggegooid zoals samples uit winkels of tweedehands kleding van onze eigen winkel (gedraaid door vrijwilligers). Door stoffen te combineren, creatief en kunstzinnig te zijn wordt afgedankt materiaal opgewerkt tot mooie spullen. Zoals onzichtbare vrouwen zich kunnen ontpoppen en zich kunnen opwerken.

Onderdeel van een groter geheel
Stichting Overhoop heeft een tweedehands winkel die volledig gerund wordt door vrijwilligers. Ook hier staat ontmoeting centraal. We willen de winkel meer open en deze vrouwen bieden daartoe ook een mooie kans. We huisvesten gasten, regelmatig zonder papieren. Ook voor hen kan dit een mooie kans zijn om bij aan te haken. Onze droom is het vertellen van de verhalen van deze vrouwen. Want deze vrouwen hebben geen "helpende witte mensen met geld" nodig. Het is andersom. Onze droom is het omdraaien van de rollen. Want wie heeft er nu eigenlijk hulp nodig?

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In eerste instantie de vrouwen die meedoen. Wij merken dat het positieve effecten heeft op onderlinge contacten in de buurt.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Bekendheid met het naaiatelier. Daarbij hoort ook een pakkende naam, marketing. Zeker bij deze doelgroep staat ontmoeting synoniem voor eten. Het samen eten hoort er dus bij. Het zoeken van partners die mee willen doen (en zichzelf ook willen laten helpen). Soms zijn er ook spullen nodig.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
We proberen zoveel mogelijk zelf te doen. Misschien een deel van de marketing/communicatie.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
In totaal circa € 5.000 tot € 10.000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Nog niet. De stichting en de vrijwilligers en mensen van de woongemeenschap Overhoop helpen allemaal.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Dat is niet nodig.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Wie kent het niet? :-) En daarbij ondersteun ik Katalys als adviseur.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Communicatie en marketing zou heel fijn zijn.

Afbeeldingen

Anders

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Amsterdamseweg 13
6814 CM Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen