Wooncoöperatie De BinnenHaven

Hans van Bragt 26-10-2023
241 keer bekeken 0 reacties

Wooncoöp De BinnenHaven wordt niet van bovenaf ontwikkeld, maar samen met de mensen die er gaan wonen. Zij organiseren zich in de wooncoöperatie en ontwikkelen samen met de initiatiefnemers het hofje van hun dromen. Want een wooncoöperatie bepaalt in principe alles zelf, met de leden en de buurt.

In Almere Haven bouwen wij ongeveer 90 duurzame woningen én een duurzame buurtgemeenschap. Dat gebeurt op de plek van het oude zwembad, naast de nieuwe sporthal.

Dit nieuwe hofje is in eerste instantie bedacht voor mensen uit Almere Haven, hun kinderen of ouders die graag dicht in de buurt willen blijven wonen. Er komen gezinswoningen, woningen voor alleenstaanden, stellen en woongroepen.

Je woont rondom een gemeenschappelijke binnentuin en er zijn gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een logeerwoning (maar ook voor mensen uit de buurt die tijdelijk een beetje zorg nodig hebben), een buurtkamer of een klusschuur. Welke voorzieningen er precies komen bepalen de toekomstige bewoners die lid zijn van de Wooncoöperatie De BinnenHaven met elkaar.

Kern

Naam
Almere-Haven

Aantal inwoners
22.000

Gemeente
Almere

Provincie
Flevoland

Deelnemersgroep

Naam
Wooncoöperatie De BinnenHaven

Doelstelling
In Almere Haven bouwen wij ongeveer 90 duurzame woningen én een duurzame buurtgemeenschap. Dat gebeurt op de plek van het oude zwembad, naast de nieuwe sporthal. Dit nieuwe hofje is in eerste instantie bedacht voor mensen uit Almere Haven, hun kinderen of ouders die graag dicht in de buurt willen blijven wonen. Er komen gezinswoningen, woningen voor alleenstaanden, stellen en woongroepen.

Aantal leden
80

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Wij hebben veel kennis van het opstarten van een Wooncoöperatie , het maken van een sociaal bestek met de leden en het overleggen met leden en gemeente

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
secretaris@debinnenhavenalmere.nl

Project

Doelstelling
Wooncoöp De BinnenHaven wordt niet van bovenaf ontwikkeld, maar samen met de mensen die er gaan wonen. Zij organiseren zich in de wooncoöperatie en ontwikkelen samen met de initiatiefnemers het hofje van hun dromen. Want een wooncoöperatie bepaalt in principe alles zelf, met de leden en de buurt.

Beginsituatie
We zijn al enkele jaren met Gemeente Almere in overleg over een grondpositie. Vorig jaar september 2022 heeft de gemeenteraad unaniem besloten dat er een didam-publicatie moest plaatsvinden en de ambtenaren opdracht gegeven op met ons een projectplan en samenwerkingsovereenkomst op te stellen. In november 2023 wordt de didam-publicatie verwacht en zal ook de samenwerkingsovereenkomst klaar zijn.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Wij bouwen niet alleen een duurzame wooncoöperatie wij bouwen ook een duurzame wijk. Bewoners van de naastliggende wijken in Almere-Haven kunnen ook gebruik maken van ons buurthuis en gemeenschappelijke voorzieningen, zoals het park

Onderdeel van een groter geheel
Ons project is een deel van HavenHart 2.0 www.havenhart2punt0.nl Het hart van Almere Haven vernieuwt. Er gaat van alles gebeuren. Er komen 2500 nieuwe woningen bij. Van de haven en het strand maken we een recreatieve hotspot. Het centrum wordt compacter, levendiger en nog gezelliger. En het water dat door Haven stroomt, wordt een echte gracht. De komende tijd maken we van de toekomstvisie concrete plannen. We doen dit samen met Havenaren.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
onze eigen leden maar ook de bewoners van de naastliggende wijken

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Bijna alle werkzaamheden en onderdelen van het project pakken wij zelf op. Wij maken hierbij gebruik van externe adviseurs, architect, financieel deskundige en community builders. Het bouwen zal worden uitgevoerd door bouwbedrijven die bekend zijn met bouwen in Almere

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Wij maken gebruik van externe adviseurs, architect, financieel deskundige en community builders. Het bouwen zal worden uitgevoerd door bouwbedrijven die bekend zijn met bouwen in Almere

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Totale kosten worden geschat op 27 miljoen

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij maken gebruik van externe adviseurs, architect, financieel deskundige en community builders. Het bouwen zal worden uitgevoerd door bouwbedrijven die bekend zijn met bouwen in Almere

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
zeker willen we gebruik maken van partijen zoals Arcadis, we hebben hier al eens over gesproken, in het projectplan zijn een aantal zaken die door Gemeente Almere wordt opgepakt, andere zaken gaan in samenwerking tussen De BinnenHaven en Gemeente Almere

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
via online

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Kennis en advies over duurzaam circulair bouwen

Afbeeldingen

Zorg&Welzijn

  • Hans van Bragt 23 November 2023
    Naar aanleiding van vragen tijdens het gesprek met Mw Marianneke Creemers-Hazebroek wil ik onze aanvraag aanscherpen. Het Kern met Pit project zal ingezet worden om extra kennis te krijgen voor het opzetten en uitvoeren van het communicatieplan wat wij in 2024 willen uitvoeren in de naastliggende buurten. Het communicatieplan zal dienen om de buurtbewoners te overtuigen dat wij niet alleen het beste willen voor onze duurzame woningen maar ook een duurzame wijk willen creëren waar ook omwonenden gebruik van kunnen maken. Dit plan zal binnen 1 jaar opgezet en uitgevoerd moeten worden. Daarnaast is het voor de vrijwilligers in onze wooncoöperatie een extra stimulans om het label Kern met Pit te mogen voeren.

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen