Beheerplan Plukbos Paardenspeelwei

Linda van Haren 07-11-2023
88 keer bekeken 0 reacties

D.m.v. een beheerplan faciliteren van: - kennis van onderhoud van aanwezige planten (bomen, bloemen, struiken) zodat de uitvoering zorgvuldig kan gebeuren door (on)ervaren krachten - vergemakkelijken van bewatering van (nieuwe) aanplant - vergemakkelijken van contact over onderhoud door gemeente

In de natuurspeeltuin Paardenspeelwei hebben wij een plukbos geplant! Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook nog eens lekker en leerzaam. Kinderen zien op die manier hoe appels en bessen aan bomen en struiken groeien. Met een insectenhotel worden we ons ervan bewust dat we insecten nodig hebben voor de bestuiving. Het plukbos is niet alleen leuk voor kinderen, maar iedereen die langs de Paardenwei wandelt en een bezoekje brengt :-)  Naast menselijke bezoekers profiteren ook insecten, vogels en zoogdieren van de verrijking van diversiteit van aanplant in het plukbos.

Kern

Naam
Velp - Noord boven spoorlijn (deel rondom straat Alteveer)

Aantal inwoners
7445

Gemeente
Rheden

Provincie
Gelderland

Deelnemersgroep

Naam
Plukbos Paardenspeelwei

Doelstelling
Kennis laten maken met eetbare biodiversiteit & samenkomen van buurtgenoten & verrijken van biodiversiteit.

Aantal leden
7 co├Ârdinerende mensen + groep vrijwilligers op thema dag basis

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
- Hoe co├Ârdineer je een klein project - Sommige Do's and don'ts bij het aanleggen van een Plukbos - Netwerk van betrokkenen

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@plukbospaardenwei.nl

Project

Doelstelling
D.m.v. een beheerplan faciliteren van: - kennis van onderhoud van aanwezige planten (bomen, bloemen, struiken) zodat de uitvoering zorgvuldig kan gebeuren door (on)ervaren krachten - vergemakkelijken van bewatering van (nieuwe) aanplant - vergemakkelijken van contact over onderhoud door gemeente

Beginsituatie
In 2021 is de eerste aanplant van het Plukbos gedaan, daarna nog wat aangevuld. Dus het geheel bestaat uit jonge bomen, struiken, klimmers, bloemen. Met nog heel veel grassoorten die niet overal wenselijk zijn.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Minder overleggen over wat er moet gebeuren, maar meer samen buiten aan het werk kunnen met de juiste dingen. Zodra we buiten aan het werk zijn, heeft dit een grote aantrekkingskracht op andere wijkbewoners, die uiteindelijk kunnen aansluiten bij de grote groep vrijwilligers. De plek kan dan nog meer een ontmoetingsplek worden voor jong en oud, waar ook activiteiten georganiseerd kunnen worden door bijvoorbeeld de buurtvereniging, andere verenigingen, scholen of families.

Onderdeel van een groter geheel
Ja, de Paardenspeelweide. Een natuurspeeltuin die is ingericht door buurbewoners in 2012. De Paardenspeelweide wordt dagelijks gebruikt door kinderen maar ook wandelaars doorkruisen het gebied. In de warmere maanden vinden er ook picknicks, of bijeenkomsten van verenigingen of families plaats.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
De gezinnen met kinderen spelen al sinds 2012 in de Paardenspeelweide. Hier is nu een groep bijgekomen van bewoners die interesse heeft in (eetbare) natuur. Daarnaast profiteren ook andere 'bewoners' zoals diverse vogelsoorten (draaihals!), insecten (pyjamawants), zoogdieren (das) en buurtkatten van verrijking van biodiversiteit.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- onderhoud Plukbos - informatievoorziening (informatiebord en paaltjes bij enkele bomen en struiken) - beheerplan opstellen - website aanvullen: www.plukbospaardenspeelwei.nl

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Beheerplan zou fijn zijn als een externe partij dit op zich kan nemen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.

Totale kosten van het project
Er is nog wat geld uit het Ik buurt mee project dat we voor de informatievoorziening willen gebruiken. Voor het beheerplan hebben we de kosten nog niet beraamd, omdat we nog op zoek waren naar een partner.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Soms raadplegen we iemand voor informatie over beplanting, zoals Herman van De Nootsaeck uit Huissen of een collega bij Van Hall Larenstein. Verder proberen we het met buurtgenoten op te lossen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, we zouden graag het waterbeheer en de bewatering in kaart laten brengen en hulp krijgen met het opstellen van het beheerplan.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een buurtgenoot Mathijs van Daal.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We zouden het fijn vinden om iemand met kennis van waterhuishouding in een Plukbos te krijgen die een bewateringsadvies, of zelfs een geheel beheerplan op zou kunnen stellen samen met ons.

Afbeeldingen

Inrichten groen

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen